Spørg Bolius

Kræver jordvarme at vi har gulvvarme, eller kan det fungere med radiatorer?

Hej Bolius

Er det ikke sådan at det er bedst at have gulvvarme, når man skal skifte til jordvarme og hvad betyder det for forbrug hvis man har radiatorer ?
Skal de skiftes til større?

med venlig hilsen Lars H

Hej Lars

Det er et lidt komplekst spørgsmål, for der er mange faktorer der spiller ind, og som påvirker både negativt og positivt.

Først og fremmest kan man typisk sagtens varme ens hus op med en varmepumper der giver varme til radiatorer. Men det er er rigtigt nok, at gulvvarme er bedre egnet, da det generelt kører frem med en lavere fremløbstemperatur end radiatorer. 

Radiatorer, (og her særligt mindre og ældre radiatorer) har brug for højere temperaturer for at levere nok varme til et rum. Men med en varmepumpe sendes der generelt en lavere fremløbstemperatur frem, og dermed kan man godt komme til at opleve, at der ikke kommer nok varme ud af en radiator efter at man har fået varmepumpe. I så fald må man få udskiftet denne radiator, til en der er større og bedre til at afgive varmen. Det er typisk ældre smedejerns-radiatorer der kan have behov for denne udskiftning, og så går man over til en såkaldt lavtemperaturradiator, som er bedre til at give varme fra sig via konvektion, (varm luft) frem for strålevarme, (“radiation”).

 

Radiatoranlæg som er etstrenget kan være noget udfordret. Så her skal man have undersøgt mulighederne grundigt forinden en konvertering til varmepumpe.

Når det så er sagt, så er gulvvarme ikke altid løsningen. Hvis ikke gulvkonstruktionen er godt isoleret, så er det faktisk dyrere at have gulvvarme end radiatorer, og det er heller ikke altid en fordel at have en varmesystem som typisk er langsomt om at reagere.

En klassiker er rummet med store døre og vinduer. En kold vinterdag kan solen sagtens skinne det meste af dagen og give en masse varmeenergi til rummet, så det bliver varmt nok. Dermed slukker gulvvarmen. Men lige så snart solen går væk, kan det blive koldt, og så kan det tage lang tid før gulvvarmen får varmet rummet op. 

En anden klassiker soveværelset, hvor man typisk gerne vil sove køligt om natten, men have varme på om dagen. Her kan et langsomt reagerende varmeanlæg også være en udfordring.

Jeg håber I kan bruge mit svar. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden