Hvordan skal du bruge dine havemøbler?
Udvalget af havemøbler er enormt, ja, nærmest uoverskueligt stort. Der findes noget for enhver smag, hvad angår type, materiale, design og i forhold til hvor meget det skal vedligeholdes. Så der er nok at vælge imellem.
Inden du kaster dig ud i at spendere mange penge på nye havemøbler, er det værd at overveje, hvilke behov du egentligt har for møbler til haven. Du kan fx stille dig selv disse spørgsmål:
- Hvor skal havemøblerne bruges?
- Skal havemøblerne stå fast ét sted, eller skal de kunne flyttes rundt?
- Hvordan er underlaget der, hvor de skal stå?
- Hvilken pris, kvalitet og holdbarhed skal de have?
- Hvor meget tid vil du bruge på vedligeholdelse?
- Hvor skal havemøblerne opbevares om vinteren?
Én eller flere terrasser
Hvis møblerne skal stå samme sted hele sommeren, kan du godt købe tunge og solide havemøbler. Du skal jo helst kun flytte møblementet frem og tilbage to gange om året, nemlig forår og efterår. Har du derimod flere terrasser, som det samme sæt havemøbler skal flyttes rundt imellem, er det naturligvis en fordel, hvis møblerne er lette at håndtere.
Du kan også overveje at investere i et luksussæt med tunge og stabile møbler til den terrasse, som du bruger mest og derudover have et billigere let klap-sammen-sæt, som er nemt at flytte rundt på efter behov.
Underlaget
Du skal også overveje, hvilket underlag møblerne skal stå på. På en ujævn stenterrasse – eller på grus – vil små, vakkelvorne stole stå ustabilt.
Har du derimod en træterrasse eller en jævn fliseterrasse, kan du i princippet bruge alle typer stole – tynde som tykke og tunge som lette. Hvis du vil undgå at få mærker i træterrassen, skal du undgå møbler med spidse ben.
Bæredygtighed, pris og kvalitet på havemøbler
Der er stor forskel på pris, kvalitet og holdbarhed, når det gælder havemøbler af træ. Det kan være godt at tænke ind i sit valg, hvis man gerne vil gøre et godt og bæredygtigt valg.
Hvis du køber et billigt sæt møbler i et byggemarked, skal du nok ikke regne med, at det holder mange sæsoner. Havemøbler erhvervet til billige penge kan være samlet dårligt og have en meget spinkel konstruktion. Nogle møbler har heller ikke fra producentens side fået overfladebehandling og vil derfor meget hurtigt komme til at se triste og kedelige ud.
Der findes også meget dyre havemøbler, hvor prisen ikke kun afspejler træets og snedkerarbejdets kvalitet, men også i høj grad afspejler et bestemt design eller mærke.
Til gengæld kan du sidst på havesæsonen være heldig at finde havemøbler af god kvalitet til meget nedsat pris. Så er du på jagt efter billige havemøbler i god kvalitet, og godt kan vente med at købe til sommeren er ovre, er det en god idé ikke at købe havemøbler om foråret.
Når du køber havemøbler med lang holdbarhed, vil du, foruden at du kan beholde dine møbler længere, så sparer du også på naturens ressourcer, hvis du undgår at skifte sine havemøbler ud ofte.
Vedligeholdelse
Havemøbler af træ skal helst vedligeholdes mindst en gang om året og gerne to. Det optimale er at rengøre og slibe dem og herefter oliere eller male dem. Som belønning for arbejdsindsatsen får du havemøbler, der ældes med ynde med en smuk patina.
Husk også, når du køber nye havemøbler, at møbler der er sat sammen af tynde trælameller, fx i bordplader og stolesæder, kan være ret besværlige at vedligeholde.
Opbevaring
Hvis du ikke har mulighed for at stille dine havemøbler indendørs om vinteren, vil det være oplagt at gå efter havemøbler i træsorter med lang holdbarhed udendørs. Alternativt kan du vælge havemøbler af andre materialer end træ, fx plastik eller stål.
Du kan også overveje at overdække møblerne med en presenning. Vær opmærksom på, at der er behov for ventilation under presenningen, så kondens ikke ender med at ligge på overflader lige under presenningen og skabe skimmelsvamp.
Hvilken slags træ er bedst til havemøbler?
Der findes mange forskellige træsorter på markedet i dag, som kan holde til udendørs brug over længere tid.
Havemøbler med oliebehandling
Hvis du gerne vil have havemøbler, som fremstår med træets naturlige farve uden maling, bør du vælge møbler af hårdt ædeltræ som:
- Teaktræ
- Mahogni
- Ipé
- Eg
Teaktræ er den eneste træsort, der fra naturens side har så stort et indhold af bl.a. harpiks, at havemøbler kan tåle at stå udendørs uden træbeskyttelse. Teaktræet bliver ligesom andet træ gråt og slidt at se på efterhånden, men træet bliver ikke nedbrudt. Mange foretrækker ligefrem det grå look og ser det som smuk patina.
Mahogni, ipé og eg har nogle af de samme gode egenskaber som teaktræ, men ikke helt den samme lange holdbarhed. De er dog stadig et rigtig godt valg, hvis du vil have umalede havemøbler, som kan tåle at stå ude i mange år. Holdbarheden afhænger dog stadig af, at de bliver vedligeholdt med træolie.
De senere år er der dukket havemøbler op i mange eksotiske træsorter som fx meranti, jatoba, dau og nyatoh. Endnu er der kun ringe erfaring med, hvordan de nye, eksotiske træsorter klarer sig i det barske danske klima med svingende temperaturer og fugt.
Malede havemøbler
Hvis du køber malede havemøbler, behøver du ikke gå så højt op i, hvilken træsort de er lavet af. Her kan stort set alle former for træ bruges, fx fyr, gran og bøg, da træet bliver beskyttet og forseglet under et lag af grunder og maling.
Du behøver ikke nødvendigvis male møblerne hvert år, men det er en god idé at tørre dem af, så de holdes rene for alger og snavs. Hvis malingen begynder at revne eller krakelere, er det derimod på høje tid at få malet dem, da regn og fugt kan trænge ind gennem revnerne og nedbryde træet.
Havemøbler i varmebehandlet træ
Træ, som bliver varmehandlet, har større modstandskraft overfor råd og svamp. Når træet varmebehandles nedbrydes sukkerstofferne i træet. Det er sukkerstofferne, svampesporerne lever af. Og fjerner du dem, giver du svampesporerne dårligere levevilkår.
Varmebehandlet træ har en noget mørkere lød end ”almindeligt” træ. Som alt andet træ, skal det vedligeholdes med olie, hvis det skal holde træfarven.
Havemøbler i bambus
Bambusmøbler har i forskellige epoker været meget oppe i tidens mode. I dag er det atter blevet moderne, og det skyldes ikke mindst, at bambus er meget bæredygtigt, da det vokser meget hurtigt og derfor kan give hurtig fornyelse af materialer.
Der kan komme mug på overfladen, men det kan nemt vaskes af og vil normalt ikke give skader på selve træet.
Hvordan tjekker du havemøblers kvalitet?
Det er vigtigt at være kritisk og undersøge kvaliteten nøje, når du er på udkig efter nye havemøbler.
Tag fat i dem, løft dem og sid i dem. Gennemgå dem gerne slavisk efter denne tjekliste:
- Tjek, hvordan møblet er skruet sammen. Er det med små spinkle skruer og er de ikke rustfri? Eller er det med solide, rustfri bolte, som kan holde møblet sammen år efter år og blot skal efterspændes en gang imellem?
- Tjek, om der er revner i træet. De bliver kun værre med tiden.
Stole
- Sæt dig i stolen. Sidder du behageligt? Kan du sidde på flere måder, eller er den kun god at sidde opret i, fx når man skal spise? Kan man sidde på armlænet? Er benene vakkelvorne?
- Tjek samlingerne mellem sæde og ben. Der kan komme meget vand ind i træet, hvis samlingen ikke er lavet ordentligt.
- Undersøg stolens lameller. Er de tynde og spinkle eller tykke og solide? Lamellerne må gerne have en organisk form, der buer en smule. Så er stolen mere behagelig at sidde i.
Borde
- Tjek, om bordbenene er robuste og stabile. Passer de til bordpladen, så de let kan bære vægten?
- Tjek de steder, hvor benene er bygget sammen med bordpladen. Er benene solidt monteret med skjulte beslag og bolte? Eller er de blot skruet sammen, så de hurtigt vil komme til at dingle og blive ustabile?
- Hvis der er tillægsplader til bordet, bør du undersøge, om det er let eller besværligt at sætte dem på, når du skal have gæster til sommerfest.
- Tjek, om bordpladens overfladebehandling er i orden.
Hvilke mærkningsordninger findes der for havemøbler af træ?
Hvis du vælger havemøbler af FSC-mærket træ, er du sikker på, at træet er produceret på en bæredygtig måde.
FSC står for Forest Stewardship Council og er en international nonprofit mærkningsordning. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.
Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.
PEFC-mærkning er en anden mærkningsordning. PEFC-mærkningen (Programme for the Endorsment of Forest Certifications schemes) må kun anvendes, hvis det kan dokumenteres, at driften af skoven foregår på en bæredygtig måde. Træets vej fra skov og hele vejen gennem produktionskæden til butikken kontrolleres.
Havemøbler af træ kan også være CoC-certificeret. CoC står for Chain of Custody-certificering. Det betyder noget i retning af en "kæde af kontrollerede led".
Der findes forskellige CoC-systemer, hver med sin mærkningsordning. Nogle giver sikkerhed for, at alt træ i havemøblet kommer fra en certificeret skov. Andre garanterer blot, at der ved fremstillingen er indgået et vist minimum af certificeret træ.