Ved at forspire kan du give dine kartofler et forspring, så de kan høstes tidligere end uden forspiring. Forspiringen kan nemlig begyndes, før jorden er varm nok til at lægge kartoflerne direkte i jorden. Opvarmer du tilmed jorden kunstigt, kan du få en endnu tidligere høst.

Valg af sort

For at få så tidlige kartofler som muligt, skal du vælge en sort, der modnes hurtigt - de omtales ofte som de tidlige kartofler. Men ved at vælge forskellige sorter og både lægge nogle med og uden forspiring, kan du strække sæsonen med nye kartofler over en længere periode.

Nogle af de sene sorter - dem, der er længere om at modnes - egner sig bedre til at gemme, så dem kan du vælge, hvis du ønsker kartofler langt ind i efteråret og måske endda til vinter. De kaldes de sene sorter. 

Og så er der dem midt imellem, de middeltidlige/-sene sorter, der modnes i løbet af sommeren.  

Fælles for dem alle er, at du kan begynde at lægge dem i jorden, når jordtemperaturen er minimum 8 grader varm. Det er den ofte i slutningen af april, men kan variere fra år til år, og hvor i landet du befinder dig.

Forspiring

Du kan med fordel forspire dine kartofler 4-6 uger før, du lægger dem i jorden. De kan godt tåle at ligge og spire lidt længere, det vigtigste er, at jorden er varm nok, før de lægges ud.  

Det gør du sådan: 

  1. Læg dine kartofler i en lav bakke eller kasse, brug fx en æggebakke.
  2. Læg dem evt. ovenpå på et tyndt lag sand eller tør sphagnum. Det er vigtigt, at der ikke dannes fugt under og omkring kartoflerne.
  3. Placér dine bakker eller kasser lyst med en rumtemperatur på ca. 15-18 grader. 

Se her i videoen, hvordan du forspirer:

Her bør du (ikke) dyrke kartofler

Har du før dyrket kartofler i din køkkenhave, bør du i år vælge et sted, hvor du ikke de sidste 3-4 år har dyrket kartofler. Og er det en nyanlagt køkkenhave, hvor der tidligere har været græsplæne, bør du ikke lægge kartofler de første 4-5 år. Begge dele er for at undgå eller begrænse skadedyr og sygdomme i dine kartofler.

Gør jorden klar

Når frosten er gået af jorden, kan du begynde at forberede jorden til dine kartofler.  

Grav jorden godt igennem, fjern alt ukrudt og gamle planterester og tilføj gerne næring. Du kan fx vende 5-10 cm kompost godt med den eksisterende jord. Din jord skal gerne have en god tekstur, der gør jorden porøs og nem at arbejde med.  

Benyt evt. kompost fra egen kompostbunke. På den måde sikrer du, at næringen forbliver i kredsløb i din egen have. Hvis du ikke har en kompostbunke, kan du fint anlægge en med haveaffaldet fra din køkkenhave og supplere med det grønne køkkenaffald. Så har du kompost til næste års afgrøder. 

Du kan også undersøge, om din lokale genbrugsstation har kompost, du kan hente gratis.  

Har du ikke adgang til kompost, kan du blande enten organisk - eller kunstgødning i jorden. Følg da doseringsvejledningen på produktet.

Sådan får du tidlige kartofler

De tidligste kartofler får du med en kombination af den rette sort, forspiring og opvarmning af jorden. 

Ønsker du tidlige kartofler, kan du dække jorden til med en fiberdug. Det hæver jordtemperaturen, så du kan lægge kartoflerne tidligere end normalt. Dæk jorden til ca. 2 uger før, du ønsker at lægge dine kartofler i jorden. Vær opmærksom på mængden af plastik, du anvender, og gem det evt., så det kan genanvendes til andre formål senere.  

Hvis du forvarmer jorden, kan du normalt lægge kartoflerne i jorden sidst i marts. Dæk derfor jorden til midt i marts. Jordtemperaturen skal være mindst 8 grader, når du lægger dine kartofler - mål den evt. med et jordtermometer.