Spørg Bolius
Kan ventilationsanlæg (Genveks) fungere sammen med brændeovn, og hvor finder vi bedste brændeovn?
Hej Bolius.
Min kæreste og jeg har nyligt købt et hus, der har pejs i stuen. Vi ønsker at udskifte pejsen med en pæn og effektiv brændeovn. I den forbindelse har vi to spørgsmål:
1) Vi har søgt efter grundige og uafhængige bedømmelser (tests) af moderne, højeffektive brændeovne, men har ikke fundet nogen. Hvis I kender til sådanne bedømmelser (evt. ved, om sådanne bedømmelser er ved at blive udarbejdet), er vi meget interesserede i at høre nærmere.
2) Vi ønsker at opdatere husets isolering og indeklima bedst muligt. Det betyder bl.a., at vi vil installere et genvindingsventilationsanlæg (genvex). Vi er imidlertid ikke klar over, om en brændeovn "fungerer godt" med et sådant anlæg - eller om man bør undlade at etablere brændeovn, hvis man også etablerer et genvindingsventilationsanlæg.
Jeg håber meget, at I kan hjælpe os med svar på disse spørgsmål.
Med venlig hilsen,
Morten B
Hej Morten
Der findes flere hjemmesider, hvor de har testet diverse brændeovne. Jeg har fundet en del ved en simpel søgning på Google. Når det så kommer til mere uvildige test af brændeovne, handler det primært om partikeludledningen, og det er Teknologisk Institut, der laver disse test af brændeovnene.
Du kan hente mere information hos på denne hjemmeside hos Miljøstyrelsen - Braendefysringsportalen.dk, Prøvningsattester
Og læse mere her: Køb af brændeovn eller pejs
Ventilationsanlæg er altid gode, men lige når det kommer til brændeovne, er der et lille men…
Hvis ventilationsanlægget laver et undertryk i huset (ved, at den suger mere luft ud, end den blæser ind), så kan det være svært, for ikke at sige umuligt, at få ild i en almindelig brændeovn. Og i værste fald vil ventilationsanlægget suge røg ud af brændeovnen.
Derfor er moderne ovne i moderne huse, ofte født med en ”snorkel”, så brændeoven trækker sin forbrændingsluft ind ude fra.
Så hvis i nu eller engang i fremtiden skal have ventilationsanlæg, bør i overveje at den brændeovn i anskaffer får sit eget luftindtag udefra, især hvis huset er meget tæt.
Videre kan det være et problem med indsuget til ventilationsanlægget. Hvis røgen for skorstenen har fyldt det meste af grunden pga. vindstille forhold, en for lav skorsten, eller blot, at blæsten leder røgen fra skorstenen hen til ventilationsanlæggets indsug, så får I altså røgen fra brændeovnen og skorstenen suget lige ind i huset igen på trods af filtre i anlægget.
Så det er ikke helt uproblematisk.
Med venlig hilsen