Spørg Bolius
Kan jeg imprægnere min murstens facade mod vandindtrængning?
En læser spørger om smuldrende mursten på et hus fra 1948. Her svarer I, at det ikke kan betale sig at imprægnere.
Vi har et hus fra 2007. Vi har haft problemer med slagvand lige fra begyndelsen. Vandet løber ned af murstenen på indersiden, når der er slagregn.
Jeg har givet muren imprægnering udvendig, men uden resultat.
Nu har jeg læst om et produkt, der sprøjtes ind i murstenen, som mættes, hvorefter vandet helt afvises.
Kender I det, og kan det anfales?
Hvad har vi ellers af muligheder for at slippe for regnvandet, som jo også er skadeligt for isoleringen?.
Hej Jens Peter K.
Jeg møder desværre ofte en tendens til at "forskanse sig" mod vores Moder natur... En tendens hvor man fylder sine vægge med alle mulige kemikalier, både indvendigt, udvendigt, fugtige kælder. Lad nu vær...!
En imprægnering af murværk skal altid nøje overvejes, og helst undgås. Murværk er åndbart, og tåler rigtig store vandbelastninger. Egenskaberne er egentlig simple, da vandet fordamper igen på overfladen af murstenen, cementfuger kan dog binde vandet lidt længere, men fugten fra et regnskyl skal nok forsvinde.
Hvis murværket er imprægneret, dannes en ikke åndbar hud på overfladen af murværket, og fugten kan ikke forsvinde naturligt mere. Dermed kan der ske katastrofale frostsprængninger.
Det er et kendt problem med utætte facader, hvor vandet løber på bagsiden af facaden, som slet ikke skyldes murværket, men derimod fugerne i murværket.
De vandrette fuger (lejefugerne) er som regel modstandsdygtige overfor regn. Desværre sker ofte det, at rent murerteknisk bliver studsfugerne (lodrette fuger) ikke fyldt ordentligt op, hvorved at studsfugerne kun udgør en tynd skal på facaden, og vandet kan tydeligt trænge igennem her, hvilket det gør.
Et godt råd kan være, at man simpelthen kradser fugerne ud, på den måde får man også syn for sagen, og derefter fuger op på ny, dog med fyldte fuger. Det vil være en mærkbar ændring af facaden, også isoleringsmæssigt. Er isoleringen opfugtet skal isoleringen selvfølgelig udtørres inden man fuger murværket. Eventuelt fjerne nogle mursten i bunden og i toppen, så der dannes ventilation. Når isoleringen er tør, så mureres murstenene tilbage på sin plads.
Nu kan hele facaden fuges med samme mørtel, gerne en NHL (Natural Hydraulic Lime, naturlig hydraulisk kalk) mørtel, som er smidig og porøs, og derfor forsvinder vandet hurtigere i en sådan fuge, end en cement fuge.
Et produkt som afviser vand, vil også være diffusionstæt. Der findes mange produkter på markedet, og jeg kan godt forstå man bliver fristet, og ingen produkter er dårlige. Der findes bare produkter som egner sig bedre til din miljøklasse end andre. Vores murværk herhjemme kan godt tåle alle fire årstider, især hvis murværket får lov til at ånde som du og jeg...
Held & lykke med fugerne... :-)
Med venlig hilsen