Når frosten bider, er det rart at kunne trække sig indenfor og få varmen. Men starten af det nye år har budt på så massive kuldegrader, at mange måske spørger sig selv, om boligens varmepumpe kan følge med og varme huset ordentligt op?
– Det er et naturligt spørgsmål at stille sig selv med den usædvanligt kolde vinter, vi har i år. Vi har ikke indtryk af, at der er store problemer med varmepumperne ude hos danskerne i denne kulde. Men i nogle tilfælde kan man opleve problemer i frostvejr, så varmepumpen måske ikke kan varme huset nok op eller endda måske går i stykker, siger Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.
Gode råd til varmepumper i frostvejr
- Køb en god varmepumpe. Orientér dig fx på Energistyrelsens Varmepumpeliste, der oplister testede varmepumpemodeller på markedet.
- Få den installeret af den rigtige. Vælg gerne en VE-godkendt installatør, der måske endda har et kølemontør-certifikat oveni.
- Det er ikke unormalt, at der samler sig is på din varmepumpes udedel i frostvejr. Der skal dog være fri passage for varmepumpens luft udvendigt. Fjern derfor gerne løbende sne eller blade fra udedelen.
- Sørg for løbende vedligehold af din varmepumpe, fx via en serviceaftale. Betragt det lige som service af din bil.
- Er du i tvivl om, hvorvidt du har en varmepumpe, som passer til det danske klima, så tjek varmepumpens datablad. Her skal der stå, hvor meget varmepumpen yder ved minus syv og minus 12 grader. Hvis der står 0, har du en varmepumpe, som ikke passer til koldt vejr.
Kan en varmepumpe tåle frost?
Som udgangspunkt bør din varmepumpe kunne tåle frostvejr, men det har meget at gøre med, hvilken type der er tale om.
- Der bliver lavet varmepumper til alt slags klima, så hvis du har købt en varmepumpe, der ikke passer til danske forhold, så kan du risikere, at den ikke kan følge med i frostvejret. Det kan også give problemer, hvis du har købt en for billig model eller en varmepumpe, der ikke passer til husets størrelse, fortæller Troels Hartung, bæredygtighedschef og varmepumpeekspert i Tekniq Arbejdsgiverne, brancheorganisation for hovedparten af de VE-godkendte virksomheder, der installerer varmepumper.
Han uddyber:
– Når varmepumpen kører, trækker den varme ud af luften, som lidt kort fortalt så bliver omdannet til varme i boligen. Jo koldere, det er udenfor, jo mere luft skal der trækkes gennem varmepumpen. Så sætter der sig mere fugt og kondens i varmepumpen, som skal afrimes på et senere tidspunkt. Det kan alle varmepumper, men har du en varmepumpe, der ikke passer til et koldt klima, og derfor ikke er dimensioneret til at afrime en hel masse, så iser varmepumpen til. Det er lidt lige som en fryser, der er iset til – den bliver simpelthen mindre effektiv eller kan gå i stykker.
Hvor effektiv er en varmepumpe i frostvejr?
Ifølge fagekspert Tue Patursson fra Videncentret Bolius kan varmepumper, der passer til det nordiske klima, som udgangspunkt klare ned til minus 35 graders frost.
- Så yder varmepumpen ikke lige så effektivt, men den er stadig funktionel og bedre end fx at installere en elradiator indenfor.
Hos Dansk Køl & Varme, der er brancheforening for køle- og varmepumpefirmaer i Danmark, uddyber direktør Søren Bülow:
– Ifølge Dansk Standard skal varmepumper i Danmark kunne klare at varme boligen almindeligt op, selvom den udendørs temperatur rammer minus syv grader. Hvis temperaturen falder til minus 12 grader, skal varmepumpen kunne supplere med elvarme via dens indvendige elpatron. Og med vejret i den seneste tid, hvor det jo har været koldere end minus 12 grader, vil elpatronen tonse derudaf. Derfor kan man i denne kolde tid opleve højere elregninger
Vælg VE-godkendte installatører, når du skal installere varmepumpe
Hvis du oplever problemer med din varmepumpe i frostvejret, kan det også skyldes fejlinstallation eller fejlplacering.
– Der er lavet undersøgelser, som viser, at op til 10 procent af fejl på varmepumper skyldes fejlinstallation. Vores bedste råd er derfor at få VE-godkendte installatører til at stå for at installere din varmepumpe. Så er du rigtigt godt sikret, anbefaler Tue Patursson fra Videncentret Bolius.
Dansk Køl & Varme anbefaler også at vælge VE-godkendte installatører, der gerne skal have et kølemontør-certifikat oveni.
– Vi ser desværre ofte forkerte installationer, fordi den pågældende installatør ikke har viden nok om varmepumper og ikke har uddannelsen til at forstå, hvad eventuelle fejl kan skyldes – og så gør de nogle forkerte ting, som kan få varmepumpen til at køre dårligt og måske bruger mere strøm, siger direktør Søren Bülow.
Hvor kan du klage over din varmepumpe?
Hvis der er problemer med din varmepumpe, eller den ikke virker, skal du først klage til det firma, hvor du har købt varmepumpen.
Du bør kontakte firmaet skriftligt, og det er en god idé at skrive e-mailen eller brevet så kort og præcist som muligt. Det gør det muligt at dokumentere, at du har klaget. Hvis du ikke er tilfreds med det, firmet tilbyder, kan du gå videre med en klagesag.
Her skal du kontakte Mæglingsteamet for Forbrugerklager/Forbrugerklagenævnet via klageportalen for Nævnenes Hus. Mæglingsteamet prøver i første omgang at få de to parter til at enes om en løsning – lykkes det ikke, kan du klage videre til Forbrugerklagenævnet.
Mæglingsteamet for Forbrugerklager har modtaget to klager om, at varmpumpen ikke fungerer godt i frostvejr. Den ene er fra 2023 (sagsnr. 23/03610). Denne klage blev videresendt til Ankenævnet for Tekniske Installationer og blev dermed ikke behandlet i Mæglingsteamet for Forbrugerklager. Den anden klage er fra 2021 (sagsnr. 21/03501). Denne klage kom videre til Forbrugerklagenævnet (sagsnr. 21/04633), hvorefter også denne klage blev videresendt til Ankenævnet for Tekniske Installationer.
Hvis du vil klage over selve installationen af varmepumpen, kan du kontakte et af de tre ankenævn inden for byggeri og håndværk.