Hvornår udskiftes radiatorer?
Radiatorer er en af de mest holdbare ting i hjemmet. De kan bogstaveligt talt holde i over 100 år, og derfor vil der sjældent være grund til at udskifte radiatoren, fordi den er i stykker. Men der kan være andre grunde til at få en ny radiator. I nogle tilfælde kan du spare penge på at udskifte radiatoren, men det afhænger af, hvordan du opvarmer hjemmet.
Returvandets temperatur er afgørende
Det vigtigste i din varmeøkonomi er, at radiatorerne kan hive mest muligt varme ud af mindst muligt vand.
Den økonomiske og energimæssige besparelse afhænger af, om du opvarmer dit hjem med fjernvarme, varmepumpe, oliefyr eller gasfyr. I alle fire systemer skal temperaturen på returvandet være så lav som muligt. Den temperatur viser nemlig, hvor meget varme radiatoren har hevet ud af vandet.
Det vigtige er, at vandet har så lav en temperatur som muligt, når det løber ud af radiatoren. Det opnår man bedst ved at have en så stor radiator som muligt.
I en lille radiator skal vandet måske op på 50-60 grader for at opvarme rummet til 20 grader. Men i en stor radiator kan vandet nøjes med en temperatur på 30 grader. Derfor er det bedre afkølet, når det løber tilbage i systemet.
Spar penge med en stor radiator
Hvis du har varmepumpe, oliefyr eller gasfyr, betyder en stor radiator, at der skal bruges mindre energi på at opvarme vandet eller røggassen, da en lavere temperatur er nok til at opvarme rummet. Seniorprojektleder Otto Paulsen fra Teknologisk Institut regner med, at du kan spare 30-35 procent i energi ved at skifte fra små til store radiatorer.
Den økonomiske besparelse afhænger af størrelsen på dit hjem, og hvilket system du bruger. Men du skal ikke regne med de store besparelser.
Svært at spare med fjernvarme
Hvis du bruger fjernvarme, kan det i de fleste tilfælde ikke betale sig at udskifte radiatoren for at spare penge.
Teknisk konsulent Mogens H. Nielsen fra Dansk Fjernvarme vurderer, at der på kort sigt ikke er ret mange penge at spare ved at udskifte en lille radiator med en stor, men set over en årrække vil varmeregningen måske være en smule lavere.
Udnyt varmen fra din radiator bedst muligt
En radiator udnytter bedst varmen, hvis der ikke er skruet helt op for den.
Det er også bedre at lade f.eks. fire radiatorer i et rum stå for 25 procent af varmen hver i stedet for at lade en enkelt står for 100 procent af varmen.
En radiator kan leve i 100 år
Der er sjældent grund til at udskifte radiatorer, fordi de ikke længere virker. I mange københavnerboliger er det over 100 år gamle radiatorer, der står for varmen.
Ifølge vvs'ere er frisk vand en radiators eneste naturlige fjende. Hvis du ofte tapper nyt vand ind i dit radiatorsystem, så stiger risikoen for korrosion. Det skyldes, at frisk vand indeholder ilt, og det er vand, ilt og metal, der skaber korrossionen.
Men når vandet har været i systemet længe, forsvinder ilten, og det bliver såkaldt 'dødt vand'. Da dødt vand ikke indeholder ilt, vil det ikke tære på radiatoren.
Udskift selv dine radiatorer
Ifølge Teknologisk Institut må du godt selv skifte din radiator, men det er en god idé at kontakte dit forsikringsselskab på forhånd. Hvis radiatoren er utæt, og der kommer vandskade på dit gulv, er det ikke sikkert, at forsikringsselskabet vil dække skaden.
Hvis du ikke har mod på at skifte radiatoren selv, så koster det omkring 1.000 kr. at få en autoriseret vvs'er til det. Oven i kommer så prisen på en ny radiator. Store radiatorer koster fra 1.500 kr op opefter.