Når du har høstet de sidste jordbær i juli/august, er det tid til at tage stiklinger af dine etablerede jordbærplanter og plante dem ud på ny. Nogle remonterende sorter (planter, der blomstrer to gange samme år) kan sætte nye jordbær længere end til august, men du kan sagtens tage stiklinger af dem nu.
Stiklinger skal tages for, at du kan forny dit jordbærbed eller -krukker, da planterne kan blive ’trætte’ efter 2-3 år og begynde at give et ringere udbytte. Ældre planter bliver også mindre modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr, og jorden bliver udpint.
Omlæg dit jordbærbed hvert 2.-3. år
Du skal derfor med 2-3 års mellemrum omlægge hele dit jordbærbed. Er det ikke lige i år, du skal omlægge, kan du forære stiklingerne væk, eller sætte dem i potter til næste år. Giv herefter jorden et lag af kompost på 2-3 cm.
Udskift planterne i potterne
Lige som jordbær i bede, skal du med et par års mellemrum skifte dine jordbærplanter i potterne. Kassér planterne og udskift jorden med ny, ren pottemuld.
Plant stiklinger ud
Er det tid til at forny dit jordbærbed, er juli og august det perfekte tidspunkt til at plante nye stiklinger ud, da jorden stadig har godt med varme, og planterne kan nå at etablere sig inden vinteren.
Stiklinger tages af de lange, rodslående udløbere, der vokser fra jordbærplantens midte. Nogle gange kan du opleve, at udløbernes små rødder allerede har sat sig fast i jorden, andre gange vil de små rodskud bare hænge frit i luften på udløberen. I begge tilfælde er det denne lille samling af rødder, der vil danne den nye jordbærplante, og den du altså skal bruge.
Har udløberen allerede sat sig fast i jorden, klippes stænglen af et par cm fra det nye rodskud, og planten graves forsigtigt op. Du kan nu enten plante den direkte over i et andet bed eller sætte den i en potte, til du har etableret et ny bed.
Har rodskuddet ikke fået fat i jorden, klippes det fri fra moderplanten og sættes direkte over i det nye bed eller i en krukke. Her er det vigtigt, at det nye rodskud får god kontakt til jorden, så det får mulighed for at vokse sig fast. Det kan gøres ved fx at sætte en lille, vinklet gren fast i jorden, der kan holde rodskuddet på plads.
Se, hvordan du tager og planter stiklinger i denne video:
Forbered jorden til stiklinger
Hvis du skal plante dine nye stiklinger ud i et nyt bed, er det vigtigt at forberede jorden inden:
- Vælg et solrigt sted i haven.
- Grav jorden godt igennem med en greb og fjern alt ukrudt.
- Tilfør jorden 5-8 cm mild kompost eller en langsomt virkende gødning.
Gødning
Jordbærplanter skal ikke have for kraftig eller hurtigvirkende gødning, da det kan få planterne til at bruge energien på at sætte alt for mange blade i foråret i stedet for bær. En mild kompost er en kompost uden tilsat dyremøg, og som ikke er helt nedbrudt. En langsomt virkende gødning kan fx være en organisk gødning i pilleform.
Plant ikke for tæt
Jordbærplanterne skal have godt med plads og lys, så plant endeligt ikke for tæt. Planterne bør stå med 25-30 cm mellem hver plante, og i rækker med 50-60 cm mellemrum. Det kan være fristende at sætte de små, nye stiklinger noget tættere, men det er der ingen grund til - så snart planterne får fat i foråret, breder de sig hurtigt. Pas på med ikke at dække hele det nye skud med jord - ellers risikerer du, at plantens vækst hæmmes.
Vand godt efter udplantning, indtil efteråret selv sørger for den nødvendige nedbørsmængde.
Se, hvordan du planter jordbær i denne video:
Fjern de gamle jordbærplanter
Herefter skal du grave de gamle jordbærplanter op og smide dem i kompostbunken. I det gamle jordbærbed kan du plante lidt grøngødning, inden du i foråret skal i gang med nye projekter.
Køb nye jordbærplanter, hvis du ikke har stiklinger
Har du ikke selv nogle stiklinger, du kan plante ud, kan du købe forskellige sorter på planteskoler og i plantecentre.
Selve plantningen er den samme som ved stiklinger, men med de lidt større planter skal du passe på ikke at dække midten af planten - hjertet - med jord, da det er her, de nye skud skyder fra til foråret.
Hvilke sorter skal du vælge?
Plant gerne flere forskellige sorter af jordbær i bedet, da det kan forlænge sæsonen. Der findes både tidlige sorter og sorter, der blomstrer to gange på et år og sætter bær helt hen i august/september, så længe der er varme i jorden og luften.
De forskellige sorter kan også variere i størrelse og smag, så undersøg markedet, inden du vælger, da der hele tiden kommer nye og spændende sorter til.
Her er nogle eksempler på gode sorter:
- Honeoye: Syrlig smag. Middel udbytte. Tidligt moden.
- Polka: God smag. Stort udbytte. Moden midt på sæsonen.
- Korona: God smag. Stort udbytte. Moden midt på sæsonen.
- Florence: God smag. Stort udbytte. Sen moden.