Spørg Bolius
Isolering af krybekælder - er papirisolering en god løsning?
Hej Bolius
Er det en god ide at efterisolere med papiruld i etageadskillelsen mellem krybekælder og stueplan? Krybekælderen er 1.10 m høj og godt ventileret med mange riste. Vi har fået et tilbud på en isolering med papiruld, som sprøjtes på med lim uden på den oprindelige isolering, der består af aviser og mineraluld. Vi har fået at vide, at det ikke er nødvendig med en dampspærre, når der benyttes papiruld. Hvilken isoleringsmetode vil I anbefale? Vi vil gerne fortsat kunne benytte krybekælderen til opbevaring. Der går lige nu nogle ledninger i kanterne af brædderne på krybekælderens loft. Hvad vil der skulle ske med dem, hvis loftet skal efterisoleres? Huset er fra 1938.
Mette S
Hej Mette
Tak for dit spørgsmål; som er et godt spørgsmål.
Du får mig ikke til at ”godkende” den løsning for jer, for der er rigtig mange faktorer som spiller ind her, som kan gøre det til en rigtig dårlig løsning.
Men jeg starter lige mere positivt. Papiruld er den bedste form for isolering når det kommer til fugthåndtering. Så så langt så godt.
Men en krybekælder er per definition meget fugtig, (nogle mere end andre). Og når man så har en isolering, som med dets salte reelt optager fugt, så har jeg set krybekældere med drivende våd isolering, som holdte på al fugten i krybekælderen. Og når så dette fugtige papirisolering sidder op ad andet træværk mv. så er der en stor risiko for skimmeldannelse på de andre bygningsdele, ligesom der kan være risiko for andre fugtskader, (råd og svampe).
Isoleringen kan godt tåle det, og det er den største misforståelse med alt det her med at der ikke er behov for en dampspærre. Isoleringen sker der ikke noget med. Men selve krybekælderen bliver for fugtig.
En tommelfingerregel er, at man ikke må isolere en krybekælder med mere end 150 mm isolering. For kommer der mere på, så vil krybekælderen typisk blive for kold og fugtig.
Derfor bliver mine bedste råd til en krybekælder, at man enten lader den værre, eller også konverterer man den om til et isoleret terrændæk.
Ventilationen er ALTAFGØRENDE. Man kan godt have held med en god isolering – med papiruld – når og hvis krybekælderen er velventileret.
Normalt taler man om ventilationsstuidse på størrelse med en mursten for hver på begyndte 6 meter. Om minimum to pr. facade, hvis jeg må bestemme.
Og her taler vi om helt åbne ventiler/studse med direkte adgang til krybekælderen. Hvis ventilations-åbningen ”knækker”, forstået på den måde at ”vejen for luften ind til krybekælderen ”forhindres/nedsættes” så skal ventilationsarealet eller -antallet fordobles. Og det samme siger man så igen, når og hvis krybekælderen ventileres. Sagt på en anden måde. Skal der isoleres, så skal der virkelig være meget ventilation.
Jeg håber I kan bruge svaret.
Overvej at få en uvildig energirådgiver på besøg.
Med venlig hilsen