Spørg Bolius

Invasiv slyngplante - hvordan får jeg bugt med den?

Hej med jer

For ca. 10 år siden plantede min kone en slyngplante ved vores drivhus. Der stod den fint, troede jeg, indtil vi fjernede drivhuset, som stod op af hækken. Planten have sendt stængler ind under hækken og lange rødder i alle retninger.

Moder planten er fjernet men den er umulig at få ud af hækken, fordi stænglerne slår rødder over alt. Jeg er bange for at den på sigt kvæler hækken.

Hvordan kan jeg få den plante fjernet?

Hej Anders
 
Da det kan være svært at grave alle rødderne væk, når planten først har etableret sig mellem hækkens rødder, er den bedste måde at komme planten til livs ved at pine den til døde. Dette gøres lettest ved at klippe alle stængler af ved jordoverfladen, og gøre det igen og igen. Det kan være møjsommeligt, men ved at klippe alle plantens dele af, hæmmer du væksten da den ikke vil kunne danne ny energi. De grønne blade er nemlig altafgørende for at planten kan overleve på sigt, og ved at fjerne disse, vil planten langsom udsultes. 
 
Hvor længe det tager før planten går helt til er desværre ikke muligt at sige. Det kommer helt an på hvor meget oplagret energi, der er i rødderne, og som skal opbruges før planten vil give op. Så i skal holde godt øje med ny vækst fra jordoverfladen de kommende år.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden