Spørg Bolius

Hvordan mindsker jeg lugt og larm fra underboen?

Hej Bolius,

Jeg bor i lejlighed på 1. sal over et erhvervslokale.
Erhvervslokalet er ved at blive renoveret, og i den forbindelse overvejer jeg at anmode om at der bliver lagt isolering ind i etageskilningen (deres loft, mit gulv), for at forhindre fremtidige støj- og lugtgener fra erhvervslokalet. Indehaveren af erhvervslokalet er kun villig til at indlægge træfiberisolering eller papirisolering. Mit spørgsmål lyder så, er det forventligt at disse typer isolering vil have nogen effekt på støj og/eller lugt
fra erhvervslokalet?

Mvh Jakob

Hej Jakob

Det ville være rigtig fint, hvis der kunne sættes fokus på isoleringen, men også lufttætheden mellem erhvervslokalerne og din lejlighed.

Træfiberisolering og papiruld kan være effektive isoleringsmaterialer, men hverken træisolering ellr papirisolering er meget mere effektive til lyd- eller lugtisolering end andre isoleringstyper. Men begge dele kan sagtens bruges. 

Udover selve isoleringen i loftet, kan det overvejes at nedsænkede lofter nede i erhvervslokalerne, med ekstra isolering og gode/flere lag af gipspladelofter. En god lydisolering opstår ved kombinationen af tunge og lette materialer, men de tunge materialer er mest effektive til at dæmpe lydene.

For at dæmpe støjen yderligere fra underboen kan du overveje at bygge et lydisolerende lag oven på dit eksisterende gulv. Dette indebærer at lægge et lyddæmpende, trædefast isoleringsmateriale, som mineraluld, med et eller flere lag tunge, stive plader, enten gulvspånplader eller gulvgipsplader. Dette kan i bedste fald halvere støjen fra underboen.

Mht. lugte så handler det om lufttætte lag. Der bør opsættes en tætsluttende dampspærre i loftet, således at lugte nedefra erhvervslokalerne, holdes dernede. Den må I endelig ikke glemme, hvis der også skal isoleres for lugte og andre luftgennemtrængninger.

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Relaterede artikler:

- Støjgener i lejlighed og rækkehus

- Støjgener i boligen

- Støjgener fra andre rum i din bolig

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden