Spørg Bolius

Hvordan får vi stolperne til legestativet til at stå stærkt og sikkert?

Kære Bolius.

Vi skal til at opføre et multi-aktivitetsstativ i træ. Stativet får fire hjørnestolper der forbindes via fire overliggere i træ, hvori der kan monteres diverse gynger, trapez og andre legeredskaber. Den ene side er tiltænkt fasciliteter til udendørs styrketræning for voksne som armhævninger og bænkpress (ved at indsætte en ekstra stolpe mellem to af hjørnestolperne). Højden på stativet bliver 210 cm, og de fire sider skal hver være 290 cm. Alle stolper og overliggere er såkaldte 9x9 cm PLUS stolper, der er trykimprægneret og grundmalet.

Mit spørgsmål er hvordan jeg bedst muligt fæstner stolperne i jorden og samtidig sikrer dem bedst muligt mod råd?

Som udgangspunkt har jeg tænkt, at de skal graves ned, da der nok vil være for meget vrid til at man kan benytte stolpesko eller stolpespyd? Men er det nødvendigt at støbe med stolpebeton, og hvad betyder det for forrådnelsesprocessen (antaget at man ligger grus i bunden og kun støber til 25 cm under overfladen)? Som alternativ har jeg læst, at man kan grave et beton-rør ned og fæstne stolpen ved at hælde ral (små-sten) ned omkring stolpen. Sidstnævnte metode lyder i mine ører fornuftig, men jeg har svært ved at finde et passende betonrør. Har I et bud på passende dimensioner og et forslag til, hvor det kan købes?

Jeg ser frem til at høre fra jer!

På forhånd tak og med venlig hilsen,

Klaus

Hej Klaus

Der findes mange gode råd om hvordan man bedst får stærke stolper. Det siger sig selv, at jordtypen kan have betydning for hvordan det skal udføres. Man kan dog altid sikre med ”livrem om seler”.

Når nu stolperne skal bruges til leg af både børn og voksne, er det af betydning, at de er stabile. Min anbefaling er meget lig den du selv nævner. At stolpen støbes fast. Vi har en video som viser hvordan den metode udføres.

Se her: Husk dette når du støbere en stople fast

For at sikre lang levetid, kunne du vælge at bruge en anden træsort end trykimprægneret træ. Kvaliteten af denne kan variere meget fra byggemarked til byggemarked. Du kunne fx i stedet overveje at bruge robinietræ.

Det lyder som et spændende projekt. Held og lykke med det.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden