Spørg Bolius
Hvor stor skal varmepumpe til mit hus være?
Vi bor 4 personer i et parcelhus fra 1975, der oprindeligt er bygget som elopvarmet.
Boligarealet er 236 m2 fordelt på 2 etager. Huset er ikke efterisoleret, men er tæt og i fornuftig isoleringsstand. Vi bruger 1.900 m3 naturgas og cirka 2,5 rummeter brænde årligt til opvarmning.
Cirka 10 m2 er i dag opvarmet med el.
I jeres artikel fra 2021 ”Hvor stor varmepumpe har vi brug for” bruges tommelfingerregel om forbrug på 50-55 W pr kvm. i et hus på 100 m2 og 40-42 W i et hus på 200 kvm. Med sidstnævnte skal varmepumpe til mit hus være 9,4 – 9,9 kW.
En beregning ud fra forbruget af naturgas og brænde giver årligt varmebehov på 22.400 kWh (virkningsgrad gasfyr og brændeovn 90% og 50%). Divideret med tommelfingerregel på 2750 giver det krav til varmepumpe på 8,1 kW.
Hvilken beregning er mest rigtig? Jeg har fået tilbud på varmepumper fra 7-16 kW. Hvad skal jeg tro på? Er 12 kW for meget? Er det i dag et mindre problem at dimensionere til den store side med frekvensstyrede varmepumper?
Mvh Lars
Beregningerne, du har lavet, er begge korrekte, men de tager udgangspunkt i forskellige forudsætninger. Tommelfingerreglen er en generel retningslinje, mens beregningen baseret på dit faktiske forbrug er mere præcis for dit specifikke hus.
Det er vigtigt at huske, at varmepumpens størrelse skal matche husets varmebehov for at opnå den mest effektive og økonomiske drift. En for stor varmepumpe kan resultere i hyppige start/stop, hvilket kan reducere levetiden og effektiviteten. En for lille varmepumpe vil til gengæld skulle arbejde rigtig hårdt og dermed være dyrere i drift i perioder.
Moderne varmepumper er ofte frekvensstyrede, hvilket betyder, at de kan justere deres ydelse efter behovet, hvilket gør det mindre problematisk at dimensionere til den store side. Men det er stadig vigtigt at dimensionere korrekt for at opnå den bedste effektivitet.
En vigtig del af at finde den rette varmepumpe er også at kunne stole på de bud, som kommer. Og derfor anbefaler jeg egentlig altid folk at tage dialogen med tilbudsgiveren. Hvorfor er deres større/mindre end den andens bud?
Og vælger du at bruge en VE-godkendt installatør, så øges chancen for at du får den rette rådgivning:
Med venlig hilsen