Spørg Bolius

Hvem skal fjerne plante som breder sig ud på vejen?

Hej

Vi er en grundejerforening i et sommerhus område. Vi har ansvaret for vedligehold af stier og veje.

En grundejer har plantet glansbladet rose ved skel. Planterne breder sig ind på stien, og videre til grundejeren på den anden side af stien. Planterne er meget svære at holde nede. Hvem har ansvaret for at fjerne planterne?

Den grundejer, der oprindeligt har plantet, eller hver enkelt grundejer? Den eneste rigtige løsning er jo at fjerne alt på en gang. Vi mener, at det er den grundejer, der oprindeligt har plantet dem, der må betale.

Vh Peter

Hej Peter

Det er som udgangspunkt den enkelte grundejer, der selv må bekæmpe den beplantning, der af den ene eller anden grund vokser ind på egen grund. Man kan som haveejer normalt ikke stilles til ansvar for, at éns beplantning breder sig uønskede steder, og I kan altså ikke stille krav til ejeren om at bekæmpe uønskede skud fra roserne.

Kun hvis der er tale om invasive arter, kan der i nogle tilfælde være tale om bekæmpelsespligt, men dette gælder normalt kun på ens egen grund og er ikke tilfældet her, da glansbladet rose i øvrigt ikke er invasiv.

I kan læse mere om hvad der gælder, når naboens ukrudt spreder sig i denne artikel: Hvad kan du gøre ved naboens ukrudt, hvis det vokser gennem hækken? Om det er tidsler, skvalderkål eller roser, der spreder sig, er underordnet, det er de samme regler, der gælder. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden