Spørg Bolius

Har håndværker rådgiveransvar?

Vi fik tilbud på udskiftning af tag og ekstraisolering som vi accepterede. Håndværkeren igangsætter arbejdet, men konstater hurtigt at der er asbestslam på isoleringen som gør, at han ikke vil fortsætte. Ekstraomkostningen ved håndtering og bortskaffelse af asbestholdigt materieale, gør at vi vælger ikke at få arbejdet udført og tømreren pakker derfor sammen. Håndværkeren sender derefter en regning for timeforbrug og henviser til at asbestslam er et forhold han ikke kendte til. I min optik burde håndværkeren have vurderet dette som en forudsætning for hans tilbud. Derfor har jeg i første omgang afvist regningen.

Det er et klassisk dilemma
Da I ikke har benyttet en rådgiver er tømreren i princippet jeres rådgiver.
Altså var det hans ansvar at vurdere risikoen for asbest og evt. tage forbehold for det, hvis der var asbest.
Det har han, som jeg læser tilbuddet, ikke taget forbehold for.
Omvendt har det måske været særdeles svært at konstatere om der var asbest støv på isoleringen. Først når han går i gang bliver det opdaget.
Herefter stopper han straks. Ud fra dette bør han erkende at hans rådgivning har været mangelfuld og ikke bede om betaling.
 
Det vil han formentlig ikke være tilfreds med, men du som bygherre har jo ikke fået noget du kan bruge til noget.
Omvendt vil han sikkert opponere herimod, fordi det jo ikke er hans skyld der er asbest støv på isoleringen. Han burde som den mest vidende af jer to have opdaget det.
 
Held og lykke med din dialog med din tømrer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert

Aktuelt på forsiden