Spørg Bolius
Håndværkerarbejde, skal vi betale for den skurvogn der ikke har været opstillet - skurpenge?
Hej Bolius
Jeg har fået tilbud på malerarbejde inde og ude til 120.000 kr., samt tilbud om køb og isætning af ny terrassedør (indbefatter fjernelse af 1/4 m2 mur) til 60.000 kr.
Oveni er lagt en post på 19.000 kr., der hedder byggeplads, som jeg har fået oplyst dækker skurvogn, stillads, byggestrøm og affald.
Malerne er færdige, de har brugt to stilladser, affald har vi primært selv måttet fjerne, de har brugt huset toiletter.
Terrassedøren resterer - her er der ikke behov for stillads.
Vi har nævnt for byggekoordinatoren, at vi ikke forstår byggepladsposten, og at der ikke har været skurvogn.
Han siger, han i stedet for skurvogn giver håndværkerne skurpenge.
Vil I venligst forklare, om skurpenge er et lovkrav? Hvorfor nogle firmaer har denne post med, mens andre ikke har (for samme arbejde)? Hvor meget betaler man i skurpenge pr. dag/mand?
Hvad er normal pris for stilladsleje i 9 dage
- dagleje
- opsætning og afhentning?
Venlig hilsen Steen
Hej Steen
Ja, man kan jo undre sig lidt over en så stor post til byggeplads, når der ikke er umiddelbart er tale om et særligt stort og omfattende arbejde.
Men når det er sagt, så er der jo krav om skur og passende arbejdsmiljøforhold til håndværkerne. Og er der ikke stillet dette til rådighed, kan de enkelte håndværkssvende kræve skurpenge. Der er lidt forskellige satser, alt efter om skuret bare ikke lever op til kravene (ca. 60 kr. om dagen pr. svend), eller om der overhovedet ikke er et skur (ca. 90 kr. om dagen pr. svend).
Men posten er skæv, og I betaler en masse penge for en ydelse, hverken I eller håndværkerne har fået. Og man kan godt sammenligne det direkte med en beskrevet ydelse (et arbejde), som reelt ikke er leveret.
Stilladset skal I betale for. Hvad sådan et koster varierer ganske meget alt efter opsætning, størrelse og gørelse. Men en dagsleje koster ca. 50-200 kr., og så er der som sagt op og nedtagning, evt. fra et stilladsfirma som underentreprenør.
Strømmen betaler I vel også for? Det er helt normal kutyme, at man tager strøm fra jeres hus, og at I så betaler dette som bygherre, herunder også vand. Så den post bør ikke være en del af byggepladsudgifterne som sådan, medmindre de har deres egne batterier eller generator med(!).
Det er muligt, at svendene kan kræve skurpenge, men hvis de har hængt ud på jeres matrikel, siddet i jeres havemøbler og brugt jeres toiletter, så er det dæleme ikke noget, som I skal betale for. Næsten tværtimod kan man sige. Det er jo fint nok, hvis man i sit hus kan stille spiseplads mv. til rådighed, herunder toiletter, men så skal man jo ikke betale for det.
Videre kommer affald. Hvis håndværkerne ikke selv har fjernet deres affald, så skal I heller ikke betale for det. Det er jo meget normalt, at bygherre selv vælger at bortkøre affald og/eller stille container til rådighed, men så skal du jo heller ikke betale for dette efterfølgende.
Her kan der dog sagtens blive en dum diskussion, hvem der reelt har stået for affaldet. For selv om I har fjernet affald mv., så kan de også have gjort det, og så står man der.
Det lyder som en klassisk dum sag, hvor der ikke foreligger klare aftaler og en kontrakt. I skal altid sørge for at have en kontrakt – det kunne eksempelvis være en Forbrugeraftale, som bygger på betingelserne i AB Forbruger.
I sådan en kontrakt står der alt om skurvogne, strøm, vand, affald mv. Og så er der mindre at være uenig om.
Læs nærmere om byggepladser og skurvogne her: <link skurvogn-til-haandvaerkerne-16991>www.bolius.dk/skurvogn-til-haandvaerkerne-16991/
Med venlig hilsen