Spørg Bolius

Håndværker udfører ikke arbejdet som tegningerne eller skitserne viser, hvad gælder så?

Hej Bolius

Hvordan skal et design tolkes, hvis håndværker afviger fra denne, ude at kontakte bygge herren:

1) som blot en æstetisk mangel uden værdi,

2 ) en mangel,

3) eller en fejl af større eller mindre betydning, ved et syn og skønsforetning.

Tillægs spørgsmål: hvad er den juridisketolkning mellem en skitse vs. tegning ved inddørs byggerie.

 

 

Hej Michael

Tak for det gode spørgsmål.

Der findes ingen facitliste på dette svar, og der er flere ting som spiller ind her.

Æstetik, udseende og arkitektur om man vil, og fravigelser fra dette, er at betragte som en mangel. Hertil skal en evt. skønsmand vurdere, hvor ”stor” manglen er, set i forhold til udbedringsløsningerne og -omkostningerne.

Er der eksempelvis tale om mindre fejl på nogle fugelinjer eller lign. som vurderes at have et minimalt udtryk, vil en skønsmand ikke vurdere, at man skal tage hele badeværelsesgulvet op for at rette dette.

Har en facade eller et helt tag en skævhed, vil man heller ikke umiddelbart lave hele facaden eller taget om, for at rette på dette. Udgifterne er for store, set i forhold til fejlens/manglens alvor kan man sige. Selvfølgelig medmindre der er tale om meget synlige fejl, eller fejl der også påvirke brugen af brygningsdelen, (tæthed, afvanding etc. etc.).

Fælles for afvisningerne af udbedringerne er, at man dermed som bygherre kan kræve en økonomisk kompensation. Dette forhold er beskrevet i både AB92 og AB Forbruger mf.

Og ellers, hvis der er tale om en væsentlig skævhed eller lignende, så er det at betragte som en klar mangel, og dermed vil entreprenøren blive pålagt at lave arbejdet om, så det lever op til alm. god håndværksmæssig udførelse og kvalitet.

Så spørger du til den juridiske tolkning mellem en skitse og en tegning. Der er ikke noget facit, og det kommer meget an på aftalegrundlaget, omfanget og så tydeligheden af både skitsen og tegningen. Der findes meget præcise og fine skitser, og så findes elendige tegninger med kun vejledende mål på etc.

Ofte hører vi om, at tegningen eller skitsen er kommet frem meget sent i processen, sendt på en sms eller lign. og så kan man diskutere hvor tydelig kommunikationen har været, og hvor klokkeklar beskrivelsen og beskeden til håndværkeren og dennes underentreprenører har været.

Men hvis der er klar enighed om, at skitsen/tegningen er en klokkeklar del af aftalen, så er begge i den grad gældende for arbejdets udførelse.

Så er der tydeligheden af skitsen eller tegningen. Er den klokkeklar, eller skal entreprenøren gætte sig til meget af det, og selv stå for mål mv. så er skitsen/tegningen mindre brugbar, og så kan man ikke ”dømme” entreprenøren hårdt efter den.

Så igen, der findes ikke et klart svar på dette.

I må evt. overveje at hyre en uvildig byggesagkyndig, som bygherrerådgiver, som kan rådgive jer om sagens holdbarhed, herunder at få vurderet det aktuelle arbejde.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden