Spørg Bolius

Gulv af MDF plader i loftrum - er der risiko for fugt og skal pladerne fjernes?

Hej Bolius

Vi er for et år siden flyttet ind i et rækkehus fra 1956. Der var, de vi flyttede ind isoleret helt tæt op til taget/teglene. Dette blev vi anbefalet at fjerne, så der blev bedre luftcirkulation. Vi har i stedet lagt mere isolering i loftsgulvet, så der i dag er ca. 20 cm. Der er altså i dag ikke isoleret på loftet, men kun i etageadskillelsen mellem loft og 1. sal.

Der var, da vi flyttede ind, lagt et gulv i vores loftrum bestående af MDF-plader. Der var plads til, at vi kunne lægge den ekstra isolering og lægge pladerne igen.

I anden anledning havde vi en tømrer oppe på vores loft. Han sagde, at det ikke var godt at have sådan et gulv liggende, da der kunne dannes kondens i isoleringen, som ikke kunne slippe væk, når der var pladegulv. I stedet skulle vi lægge et bræddegulv.

Jeg har googlet lidt, og kan ikke helt finde ud af, om det er nødvendigt, og om det i øvrigt er så forkert byggeri, at forsikringen - hvis der engang skulle opstå fugt under gulvet - ikke vil dække skaden.

Inden jeg går i gang med at flå pladerne op og lægge brædder i stedet, vil jeg meget gerne have jeres vurdering af følgende:

1. Er det nødvendigt at gøre det?

2. Strider det nuværende MDF-gulv mod regler el.lign., der gør, at vi selv hænger på en skade, der kunne opstå ude i fremtiden?

3. Hvad skal jeg lægge i stedet? Jeg ville være ked at kun at have en sti på midten, da vi bruger loftet til opbevaring. Tømreren foreslog forskallingsbrædder, for at gøre det så billigt som muligt. Hvilken dimension skal de have for at kunne bære, og hvor meget mellemrum skal de lægges med, for at der ikke kan opstå kondens?

På forhånd mange tak for jeres svar!

Mvh

Eskild H

Hej Eskild

Jeres tømrer har helt ret i hans kommentarer.

MDF plader er meget lufttætte, og dermed fortættes luften og ikke mindst fugten nedefra.

Tænk på det sådan, at luften nede i boligen lige under jeres loft er en 22-24° og i takt med at luften og fugten kan finde op på loftet via utætheder i dampspærren og deslige, så falder temperaturen op igen isoleringslaget indtil det får samme temperatur som der er oppe på loftet.

Når den tilsvarende relative luftfugtighed går fra eksempelvis 50 %RH inde ved de 22-24° så stiger luftfugtighed, (derfor navnet relativ luftfugtighed, da den er afhængig af temp.) og dermed kan den relative luftfugtighed oppe under MDF-pladerne være mellem 90-100 % på en kold dag - hvormed der dannes kondens.

Pladerne holder så på denne fugt, og opbygger den kan man sige. Og da pladerne så er lavet af organiske materialer, går der rigtigt nok ofte hurtigt skillesvampe i dem.

Her er brædder bedre, da de 1) kaj optage større mængder fugt, og dertil 2) kan de lægges så der er en lille afstand mellem brædderne.

Men uagtet om du bruger plader eller brædder skal pladerne altid ligge med mindst 50 mm afstand over isoleringen, så der kan ventileres under.

Jeg ville aldrig lægge MDF, spånplader eller lignende deroppe. Men du kunne holde øje med det og kigger under med jævne mellemrum. Du kunne også bore en masse huller i pladerne, hvis du meget gerne vil beholde dem. Men der skal stadigvæk være afstand mellem dem og isoleringen under.

Held og lykke med det.

 

 

Med venlig hilsen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden