Køkkenhaven: Sådan dyrker du bønner

Opgave 1 af 4 (slutningen af marts)

Kom godt i gang med at dyrke dem

Der er mange grunde til at kaste sig ud i at dyrke bønner, og mindst lige så mange forskellige sorter at vælge imellem. 

Bønner er generelt en god kilde til vitaminer og mineraler, og nogle sorter er meget proteinholdige – særligt de store bønner, der spises uden bælg

Der er de store bønner, der kan tørres og gemmes til senere som borlotti-bønner, og de lange, tynde, klassiske haricots verts-typer, der koges friske og spises med bælg.

Men før bønnerne skal i jorden, er der lidt, du skal forberede inden. Så kan du være sikker på, at dine bønner bliver hørt.

Vælg og køb de bønner, der passer dig

Der er stor forskel på de forskellige sorter af bønner. Både på deres vækst i forhold til højde og derved deres krav til støtte, men også selve bønnernes farve, størrelse og smag varierer meget fra sort til sort. 

Og så er der stor forskel på, hvordan de forskellige bønner kan gemmes og bliver brugt i madlavningen. Derfor er det en god ide at sætte dig ind i de forskellige sorters egenskaber, inden du kaster dig ud i bønnedyrkningen.

Vælg og køb gerne flere forskellige sorter – både for at opleve de forskelle, der er, men også for at få lidt erfaring med de forskellige typer.

Så bønner et solrigt sted med plads omkring

Endnu er det stadig alt for koldt til at så bønner, men planlæg, hvor de skal stå, for bønner kræver nemlig plads i køkkenhaven. 

Vælg et solrigt sted i haven, men tænk også over, om dine bønner kommer til at skygge for andre afgrøder. 

Har du dyrket bønner i køkkenhaven før, så vælg et sted, hvor der ikke har groet bønner eller andre bælgfrugter, som fx ærter, de sidste 3-4 år. Så undgår du jordtræthed, og nedsætter risikoen for skadedyrs- og sygdomsangreb.

Bønneplanter kan groft sagt deles op i to efter deres væksttype:

  • Stangbønner: Kan blive ganske høje og kræver et højt stativ at vokse på. Stangbønner kræver ofte et tre- eller firkantet felt at vokse på.
  • Buskbønner: Er mere buskagtige og kræver ingen eller kun let støtte. Buskbønner kan sås i rækker. 

Indenfor de to typer er der bønner, der både kan spises med og uden bælg. 

Regn med et felt på ca. 1,2x1,2 meter til stangbønnerne, så er der både plads til espalier og planter. 

Med buskbønner skal du regne med en afstand på mellem 60-70 cm mellem rækkerne. Men tjek altid den enkelte sorts krav til afstand, da det kan variere.

Forbered jorden til bønner

Når jorden er tjenestelig, dvs. ikke for våd eller frossen, kan du begynde jordforberedelsen. 

Bønner kan gro i de fleste typer af jord, men foretrækker en god, veldrænet og porøs jord.

Sådan gør du:

  • Fjern alt ukrudt. Det er godt givet ud at fjerne ukrudt allerede nu.
  • Løsn jordens øverste lag i 10-15 cm dybde og tilsæt samtidig eventuelt kompost eller anden næring. Har du ikke selv kompost i haven, kan det hentes gratis på mange genbrugsstationer her i løbet af foråret.
  • Er jorden meget tung og lerholdig, kan du løsne jorden i et dybere lag og eventuelt blande sand eller grus i jorden.

Så først bønner, når jordtemperaturen er 15 grader

Bønner behøver ikke at forspire, men kan sås direkte på voksestedet. Men da de ikke tåler frost, hverken under eller efter fremspiringen, skal du vente med at så bønner, til jordtemperaturen er omkring de 15 grader. Det er den ofte i slutningen af maj. 

OBS!
Nogle bønnesorter kræver en lidt højere temperatur for at spire, så tjek altid frøposen for den anbefalede jordtemperatur.

Gør et espalier klar

Mange bønneplanter har brug for en form for espalier eller støtte, de kan vokse opad. Kig på den enkelte sorts højde, og planlæg allerede nu, hvordan du vil lave dit espalier. 

Stangbønner kan sagtens blive over to meter høje, så måske skal du ud at finde nogle lange stokke, du kan bygge et stativ af. Buskbønner kan i nogle tilfælde klare sig uden støtte, men kan ind i mellem have brug for lidt hjælp til at holde sig oprejst. Det kan fx være snore spændt ud mellem to pinde.

Det bør ikke være en permanent løsning, der stilles op, da du helst bør dyrke bønner et andet sted næste år. Så du skal gerne kunne tage stativet ned, så du kan genbruge det næste sæson. 

God arbejdslyst. 

Næste opgave: Så dine bønner

Når det er tid til at så bønnerne, sender vi dig en e-mail med flere gode tips og råd. Vi sørger for at time det til vind og vejr og forventer at sende noget i midten af maj.

Opgave 2 ud af 4 (midten af maj)

Nu skal du snart i gang med at så

Nu er det ved at være tid til at så dine bønner. Men pas på nattefrosten, for lige når de små spirer titter frem, kan de være meget sårbare over for frost. 

Forbered jorden

Så snart jordtemperaturen er omkring de 15 grader, kan du begynde at så dine bønner direkte i jorden. Du kan tjekke jordtemperaturen i dit postnummer på landbrugsinfo her

Har du ikke allerede gjort jorden klar, kan du nå det endnu. Se den forrige e-mail (eller klik på linket nederst) for den optimale placering af dine bønner, og hvordan du forbereder jorden og espalier.

Læg frøene i blød

Sammenlignet med andre frø er bønner temmelig store og også meget hårde. Det kan derfor være en fordel at lægge bønnerne i vand dagen før, de skal sås, da det sikrer en bedre og hurtigere spiring, når bønnerne kommer i jorden. Tag et glas med almindeligt postevand, og læg bønnefrøene i blød i ca. 12 timer.

Sådan sår du dine bønner

Bønnerne skal ligge 2-3 cm nede i jorden. Afstanden mellem de enkelte bønner afhænger af sorten. Nogle bønner kan sås med 10 cm mellemrum, andre kræver 50 cm eller mere. Sår du i rækker – det skal du, når det er buskbønner – kan afstanden mellem rækkerne ligeledes variere meget afhængigt af sorten. 

Kig på den anbefalede planteafstand på frøposen, men vær opmærksom på, at ikke alle bønner nødvendigvis bliver til noget. Så derfor gerne lidt tættere, du kan altid tynde ud i dem, når de er spiret godt frem.

Sådan gør du:

  • Spænd en snor ud der, hvor du vil så dine bønner. Det sikrer en fin lige række, når du dyrker buskbønner. Når du dyrker stangbønner, kan du så langs med espalierets sider.
  • Lav en rille på 3-5 cm dybde fx med kanten af et hakkejern.
  • Læg bønnerne i rillen med den anbefalede afstand, plus lidt ekstra ind i mellem.
  • Dæk rillen til med jord og tryk forsigtigt til, så bønnerne får god kontakt med jorden.
  • Vand jorden igennem.

Hold jorden fugtig undervejs, men ikke sjaskvåd. På den måde får du sundere planter, der samtidig er mere modstandsdygtige overfor skadedyr og sygdomme. 

De små nye bønnespirer vil typisk skyde frem efter 1-2 uger. I den helt spæde spiringsfase, er der fare for, at fugle eller andre dyr spiser de små spirer, men du kan eventuelt beskytte dine planter med fiberdug, til de er store nok til at klare sig selv.

Fiberdug kan også nedsætte risikoen for angreb af bønnefluen, hvis larver spiser rødderne på de helt små ny spirede planter.

Giv bønnerne en hjælpende hånd

Efterhånden, som bønneplanterne vokser, kan de af bønnerne, der har brug for støtte, løbende hjælpes lidt på vej, så de sikkert kommer op i højden. Her kan det være en god idé med et espalier.

Det er ikke altid nødvendigt at binde planterne fast, da de ofte selv snor sig godt fast, men nogle sorter kan have bruge for at blive hjulpet lidt på vej. Kig løbende til dine planter, efterhånden som de vokser sig store. 

Hold ukrudtet væk fra jorden omkring bønnerne. Bønneplanterne kan påvirkes af konkurrencen fra andre planter, og du risikerer mindre planter og dermed også en ringere høst. 

God såning.  

OBS!
Vær opmærksom på frost. Nogle sorter er mere følsomme over for frost end andre, så dæk eventuelt bønnerne til med fiberdug for at beskytte de små planter i spiringsfasen, hvis der kommer nattefrost. 

Næste opgave: Vand, lug og støt

Når først dine bønner er sået, kræver de ikke meget pleje. Men vi sender dig alligevel lidt tips og råd løbende, så du får det bedste ud af dine bønner. Vi sørger for at time det til vind og vejr, og vi forventer at sende noget til dig i begyndelsen af juni.

Opgave 3 ud af 4 (starten af juni)

Lug, vand, så, støt og slip for skadedyr og sygdomme

De små spirer er efterhånden skudt godt frem, og det er tid til at give bønnerne lidt pleje. De små planter kræver ikke meget, men der er et par små opgaver, du kan udføre løbende, efterhånden som bønnerne vokser og bliver større. 

Lug – og pas på snerler

For at undgå konkurrence fra andre planter, bør du løbende holde jorden omkring bønnerne fri for ukrudt. 

Vær bl.a. opmærksom på snerler – planter med lange, slyngende stængler og grønne og spydformede blade – der hurtigt snylter på bønnernes espalier. De kan overtage og udkonkurrere bønnerne, hvis du ikke fjerner dem med det samme. 

Har en snerle allerede fået fat i dine bønner, skal du ikke forsøge at befri planterne, da du risikerer at skade bønneplanterne unødigt. Kap i stedet snerlernes stængel over jordoverfladen, hiv eller grav rødderne op, hvis det er muligt, og lad snerlernes stængel visne mellem bønnerne.

Vand

Fordi bønner trives bedst solrigt og varmt, har de har et stort behov for vand, særligt når de blomstrer og sætter bønner. Det er ikke nok at sjatvande lidt omkring planterne, da det hurtigt fordamper i sommervarmen. Du skal gennemvande jorden, når den begynder at tørre ud.

Mangel på vand i længere perioder hen over sommeren, kan også svække planterne, der så bliver mindre modstandsdygtige over for angreb af skadedyr og sygdomme. Så sørg for at holde jorden fugtig. 

Vand gerne aften eller tidlig morgen for at undgå, at vandet fordamper for hurtigt, inden bønnerne når at optage det.

Strø kompost

Ofte er det ikke nødvendigt at tilføre gødning til dine bønner. Bønneplanterne har en særlig evne til at holde på kvælstof i jorden, og har derved rig adgang til netop dette næringsstof. 

Du behøver derfor ikke bekymre dig det store omkring gødning, men kan nøjes med at strø lidt kompost ud mellem planterne 1-2 gange i løbet af sæsonen, hvis du har det til rådighed.

Skadedyr og sygdomme

Angreb af skadedyr og sygdomme er sjældent et stort problem, så snart planterne er kommet i god vækst. Dog kan angreb af bladlus opleves, særligt hvis dine bønneplanter mangler vand. 

Sunde og stærke planter er mere modstandsdygtige over for sygdom, så vander du godt og fjerner unødig konkurrence, har du allerede hjulpet dine bønner godt på vej til en god høst.

Har du ikke allerede sået dine bønner, kan du nå det endnu. Sår du frem til midten af juni kan du stadig nå en rimelig høst. 

Sår du senere, kan du også nå en lille høst, men det afhænger meget af vejret i sensommeren, og om bønnerne kan nå at modnes tilstrækkeligt. Sår du sene bønner, bør du vælge en sort med kort modningstid, som kan høstes og spises med bælg.

Støt op

Har du ikke allerede sat støtte op til dine bønner, er det med at komme i gang – særligt med de høje stangbønner. Hvis bønnespirerne når at blive for lange, risikerer du, at de vikler sig ind i hinanden på jorden. 

Læs, hvordan du kan give dine bønner den rette støtte i den tidligere mail (opgave 1)

God pasning og glæd dig til høsten.

Næste opgave: Høst

Når det er ved at være tid til at høste de første bønner, hører du fra os igen. Vi timer vores tips og råd til vind og vejr, og du kan forvente at høre fra os i løbet af juli.

Opgave 4 af 4 (starten/midten af juli)

Nu kan du snart høste (og spise)

Så er tiden endelig ved at oprinde. Dine bønner står måske i fuldt flor, og de første bønner er ved at modnes. Det betyder, at du snart kan høste de første bønner. 

Der kan være stor forskel på, hvornår bønnerne er klar til at blive høstet. Både de forskellige sorter, vejret og ikke mindst såtidspunktet har indflydelse på det. Så fortvivl ikke, hvis det trækker lidt ud med de første bønner.

Hvornår er bønnerne modne?

Hvornår lige præcis dine bønner er klar til at blive høstet, er svært at sige, da sorterne har en meget forskellig modningstid. Samtidig kan nogle sorter faktisk høstes og spises, før de egentlige bønner er modne.

Bønner, der spises med bælg – dem, man også kalder grønne bønner, selvom de også kan være både lilla og gule – høstes før, den egentlige bønne er moden.

Høsten foregår løbende, og ved at plukke de umodne bønner, stimuleres planten til at sætte nye blomster og udvikle nye bønner. Høsten kan på den måde foregå over længere tid.

Bønnerne høstes nemmest ved forsigtigt at hive den enkelte bælg af med den ene hånd, samtidig med, at du holder igen på planten med den anden. På den måde undgår du at hive planten i stykker.

Størrelsen på den umodne bønne varierer fra sort til sort – nogle er tynde og korte, andre er lange, brede og forholdsvis flade, når de er klar til at blive høstet. På mange frøposer viser et billede af, hvordan bønnen ser ud, når den er klar til at blive høstet.

Når der ikke dannes flere blomster på bønneplanten, og de sidste bønner er dannet, kan du lade nogle af dem hænge på planten og modne helt færdig. Når bønnerne er helt modne og tørre, kan de gemmes og sås på ny til næste år. På den måde kan du være selvforsynende med bønner år efter år.

Bønner, der skal bælges – dvs., hvor man tager bønnerne ud af bælgen, og kun spiser selve bønnen indeni, fx kidneybønner og brune bønner – skal ofte stå noget længere tid, før de kan høstes, da bønnerne skal nå at modnes og blive store.

Disse typer kan både høstes, bælges og tilberedes, mens bønnerne er friske og endnu ikke helt modne, men kan også blive hængende på planten, til de er helt modne og tørre. Ved at lade dem hænge og tørre helt ud, kan de gemmes og bruges som de tørre bønner, der kan købes i butikkerne.

Bælg bønnerne og gem nogle til næste år

Når bønnebælgen er helt tør, og bønnerne indeni ligeså, kan du bælge bønnerne og gemme dem til senere brug. Tag nogle stykker af de tørre bønner fra, dem kan du så til næste år.

Afhængig af sæsonen kan nogle bønnesorter have svært ved at nå at tørre helt færdig på planterne, inden det bliver for koldt eller fugtigt i vejret. Her kan man vælge at høste hele planten og hænge den til tørre et lidt lunere, tørt og ventileret sted, fx i skuret. Når bønnerne er helt tørre, kan de bælges og gemmes.

Gem dine bønner til senere

Høster du flere bønner, end du kan nå at spise, kan de umodne bønner med bælg fryses ned og gemmes til senere. Blanchér bønnerne, før du fryser dem ned. Det gør, at de holder bedre på smagen og konsistensen.

Store, umodne bønner uden bælg kan også fryses ned og gemmes, men behøver ikke blanchering inde nedfrysning. 

Modne og tørre bønner bælges og gemmes i tætsluttede glas. Det er vigtigt, at alle bønnerne er helt tørre, inden de kommes på glas, da de ellers mugner.

Kog altid bønner, før de spises

Inden du fristes til at komme de friske bønner i salaten, skal du være opmærksom på, at bønner altid skal koges, inden de spises. Det gælder umodne med eller uden bælg, såvel som de tørre bønner. 

Det skyldes indholdet af det giftig protein lektin, som kan fremkalde opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Giftstofferne i bønner bliver neutraliseret af kogning, hvorfor bønner skal koges helt igennem. 

Friske bønner skal ikke udblødes, inden de kan koges og spises. Hvor lang tid, de skal koge, afhænger af, hvilken sort du har, og hvor modne de er nået at blive. Kogetiden kan variere fra nogle få minutter og helt op til 30 minutter for nogle sorter.

Tørre bønner skal før kogning udblødes i vand. Det reducerer kogetiden, der dog stadig er noget længere end de friske og umodne bønner. Kogetiden kan afhængigt af sorten variere fra 45-60 minutter. Bønnerne skal være kogt helt møre, før de spises.

Når de sidste bønner er høstet

Når dine bønneplanter er færdige med at give nye bønner, og de sidste bønner er tørre og høstet, kan du fjerne planterne og espalieret. 

Er det stadig lidt lunt i vejret, kan du udnytte pladsen til andre lidt mindre varmekrævende og hurtigt voksende afgrøder som rucola, spinat og nogle sorter af salat. 

Vi håber, at dine bønner er blevet hørt, og at de smager. God appetit og tak for i år!

Vil du høre mere og blive klogere på din have?

Selv om kål-sæsonen er ved at være slut, er der stadig masser af inspiration at hente om haven og havelivet. Tilmeld dig vores have-nyhedsbrev, så sender vi dig løbende gode tips og råd fra vores haveekspert, så du kan blive klogere på din have.

JA TAK, HOLD MIG OPDATERET