Hvad er grønne vægge?
Grønne vægge er vægge, der er beklædt med planter, som vokser i specielle plantekasser eller systemer monteret på den en væg eller facade. Planterne på en grøn væg sidder helt tæt, så den oprindelige væg ikke kan ses, men skal ikke forveksles med vægge hvor klatreplanter, fx rådhusvin og efeu, vokser op ad og dækker facaden.
Systemerne til grønne vægge er designet, så de både kan rumme et vækstmedie som planterne kan gro i, og så man samtidig kan sikre optimal vanding af planterne via et vandingssystem, så væggene forbliver grønne og velplejede at se på. Der er også et afløb, der sørger for, at der ikke kommer vand på gulvet eller jorden.
Hvad kan grønne vægge bruges til?
Grønne vægge kan bruges som en alternativ vægoverflade. Hvis du er træt af en murstensvæg eller en kedelig gipsvæg, kan et modul med planter være et flot dekorativt indslag - både ude og inde. Du kan både dække væggen helt eller nøjes med enkelte felter på væggen eller facaden.
Undersøgelser fra bl.a. Teknologisk Institut peger på, at indeklimaet kan forbedres med stueplanter. For at have en betydelig effekt kræver det dog, at man vælger de rette planter.
Derudover har nedenstående også stor betydning for planternes luftrensende effekt, og for hvor meget co2 planterne optager:
- Planternes størrelse
- Mængden og typen af vækstmedie
- Hvor hurtigt plantern vokser
- Hvor meget vand planterne optager.
Indendørs kan en grøn væg i stuen eller entréen være smuk at kigge på og bruges som et frodigt indslag i indretningen.
Udenfor kan grønne vægge også være gode "rumdelere", der kan dele haven op i områder. Du kan også skabe grønne rum ved at beklæde større flader med planter.
Hvor kan du bruge grønne vægge?
Grønne vægge kan sættes op både på indvendige vægge og udvendige facader. Det kan være en flot udsmykning af en ellers kedelig og grå væg. Grønne vægge i danske boliger er ikke udbredt, og de fleste indendørs grønne vægge bliver sat op i institutioner, konferencerum, møderum, hoteller m.m.
Grønne vægge er mest udbredt udendørs og ud over at blive brugt som begrønning af en facade, er de bl.a. også gode til at dele en have op.
Der findes nemlig også fritstående modeller af grønne vægge, som står på et speciallavet stativ. De kræver ikke, at der er en væg i forvejen, som plantekasserne kan hænges op på, men kan placeres, hvor man ønsker afskærmning eller en rumdelende effekt.
Nogle systemer findes i mindre moduler, der nemt kan sættes op af private og minder måske mere om altankasser til montering direkte på vægge. Forskellen er, at flere moduler ofte kan sættet sammen, og der er indbygget et vandingssystem, som sikrer en nemmere vanding af hele opsætningen. Disse egner sig særligt til steder, hvor der er sparsom plads, og hvor man ønsker at udnytte væggen til at dyrke på, fx på altanen.
Er der krav til det sted, hvor grønne vægge sættes op?
For at kunne sætte en grøn væg op, skal du sikre dig følgende:
1. Den eksisterende væg skal kunne bære plantekasser m.m.
Der kan være stor forskel på, hvor meget de forskellige systemer vejer. Inden den grønne væg monteres, bør du derfor tjekke, hvor meget det enkelte produkt vejer pr. kvadratmeter og tjekke, om væggen kan bære den ekstra vægt.
Selvom plantekasserne ikke nødvendigvis vejer så meget, så kan jord og planter øge vægten betragteligt. Husk at regne med plantekassens vægt i våd tilstand, da den vejer en del mere. Der findes mange forskellige systemer til grønne vægge, og vægten kan nemt svinge mellem 45-120 kg pr. kvadratmeter.
Monterer du selv den grønne væg, skal du også sørge for at sikre, at selve montering er stærk nok, så ikke det kan falde ned.
2. Den grønne væg skal kunne tilsluttes vand
Man kan ikke forvente, at de grønne vægge udendørs får nok vand, når det regner. Planterne på de grønne vægge er hurtigere udsatte for udtørring, end planter der står direkte i jorden. Indendørs er der selvsagt behov for at tilføje vand, som ved alle andre stueplanter i potter.
Selve de grønne vægge er ofte designet til at lede og fordele vandet rund i hele systemet, men det kræver at der tilsluttes eller tilføres vand, ofte i toppen af systemet. Der skal også sørges for at der i vandingsvandet kan tilføres næring i flydende form.
Vandingssystemet kan eventuelt tilsluttes regnvandsopsamling fra taget eller andre overflader.
Mindre systemer kan nemt vandes manuelt ved behov.
3. Den grønne væg skal kunne tilsluttes et afløb
Nederst i systemet skal der være et afløb, så eventuelt overskydende vand fra vandingen ikke løber ud på gulvet, ned ad væggen eller ud på belægninger. Vandet kan opsamles i en afvandingsbakke, ledes til faskine eller lignende for nedsivning eller direkte til kloak.
Vær opmærksom på, at vandet kan indeholde næring fra tilført gødning, og derfor kan være meget næringsrigt.
Hvordan sættes grønne vægge op?
Grønne vægge hænges op på et stålskelet, som sættes direkte ind i den eksisterende væg med kroge.
Der monteres en afvandingsbakke, som kobles til et afløb.
Så monteres vandingssystemet, der består af lodrette og vandrette vandrør med drypdyser, som automatisk leverer vand og næring til plantekasserne. Der laves et separat vandingssystem til hver plantekasse.
Når dette er på plads, sættes plantekasserne af trådnet op. Hver kasse indeholder en klods af hårdt "planteskum", som planterne sidder i. Når alle plantekasser er sat op, fremstår væggen som en grøn plantevæg. I nogle tilfælde skal den lige have lov til at vokse til, mens andre er helt færdige fra starten.
Det er det samme system, der bruges uden- og indendørs.
Hvem kan sætte grønne vægge op?
Større systemer bør sættes op af professionelle montører, da det ofte kræver særligt kendskab til det enkelte produkt. Produkterne er heller ikke hyldevarer i byggemarkedet og skal ofte tilpasses det enkelte sted, både i forhold til størrelsen, men også til monteringsmetoden for den enkelte vægtype. Da der ofte til større vægge også skal laves tilslutning og afløb af vand, bør dette også foretages af professionelle. Mindre og simple systemer kan du selv monterer. Bare sørg for at bruge de rigtige skruer og beslag afhængigt af, hvilket materiale din grønne væg skal hænges op på.
Husk at det enkelte modul er tungere når jorden er våd, og at sne, udendørs, også kan øge vægten på de grønne vægge.
Hvilke planter kan du vælge?
Der findes mange forskellige planter og blomster, der kan gro i grønne vægge.
Valget af planter afhænger ofte af specifikke ønsker fra den, der skal have sat væggen op, og det er selvfølgelig også afgørende, hvordan den grønne væg skal se ud, samt om det er ude eller inde den grønne væg skal være.
Hvis væggen skal have en helt ensartet grøn nuance, er det ofte nok med en eller to slags planter. Skal den derimod være en kombination af forskellige farver og udseende (fx store og små blade), skal der bruges flere forskellige planter.
Udendørs kan man kombinere de grønne planter med blomstrende stauder, hvis man ønsker en blomstrende grøn væg, eller man kan vælge stedsegrønne planter, så væggen er grøn hele året.
Mindre vægge kan tilplantes med årstidens planter og udskiftes løbende afhængig af sæsonen, men dette kan blive en dyr omgang, da det hele tiden kræver, at der købes nye planter.
Der kan også vælges pollenfri planter, så allergikere ikke bliver generet eller krydderurter, der kan bruges i madlavningen.
Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, men du skal sørge for, at planterne kan trives under de sparsomme forhold, samt at de forskellige planter i samme system kræver den samme pleje. Der kan fx være stor forskel på hvor meget vand og næring planter skal have.
Sol- og skyggeforhold har også betydning for, hvilke planter du kan vælges.
Forhandleren vil ofte også kunne give råd angående valg af planter.
Følgende planter til den udendørs grønne væg er dog gode bud (husk at overveje, hvor meget sol/ skygge, den grønne væg kommer til at stå i):
- Slangskæg
- Alunrod
- Japansk star
- Hosta
- Kambregne
- Hjortetunge
- Gulstribet japansk star
- Stenbræk.
Hvor meget vedligeholdelse kræver en grøn væg?
Der er normalt ikke ret meget vedligeholdelse med grønne vægge. Visne blade skal fjernes og planterne nippes, men væggen skal ikke klippes eller beskæres. Normalt er arbejdet ikke større end med almindelige potteplanter i hjemmet. Det kræver selvfølgelig ofte en stige at nå de øverste planter, og der er flere planter der skal passes.
Derudover bør planterne have næring igennem vandet. Det er meget forskelligt, hvor meget gødning planterne skal have, men i gennemsnit bør en indendørs plantevæg gødes en gang om ugen igennem vandingen.
Vanding af væggen sker via et vandingssystem. Nogle plantekasser har en indbygget fugtighedsmåler, som måler fugtighedsprocenten i plantekasserne, så der automatisk bliver vandet, når der er behov.
Er der ikke en fugtighedsmåler på systemet, er det en god idé at have en timer på vandingssystemet. Det er især smart på indendørs grønne vægge, når du skal på ferie. Ellers skal du have nogen til at vande plantekasserne, mens du er væk, så planterne ikke tørrer ud.
Det samme gælder udendørs vægge, som dog i nogen grad vil blive vandet, når det regner. Men et automatisk anlæg med timer vil sørge for at vande væggen i perioder uden regn. De skal ikke vandes om vinteren.
Hvad koster en grøn væg?
Prisen på en grøn væg afhænger selvfølgelig af, hvilket system der vælges, og hvor komplekst det skal være. De helt simple systemer, der kan monteres direkte på væggen og ikke skal tilsluttes vanding, kan fås for ca. 1.000 kr. pr. m2 eksklusiv jord og planter. Her står du selv for at sætte det op, tilplante, vande og vedligeholde planter.
Større systemer er ofte mere komplekse, og skal monteres af en professionel. Dette gør systemerne noget dyrere, og købes de tilplantede og med fast vedligehold, løber prisen hurtigt op i 5.000 – 9.000 kr. pr. m2.
Oven i det kommer vandforbruget, som varierer, alt efter hvilke planter der sidder i væggen. Under normale omstændigheder bruger en grøn væg om sommeren dagligt i gennemsnit ca. 4 liter vand pr. kvadratmeter.
Det kan være en god idé at koble vandingsanlægget til en regnvandsbeholder i haven, hvorfra der kan pumpes vand gennem et filter og direkte ind i plantekasserne.
Kan jeg selv lave en grøn væg?
Du kan godt selv lave en grøn væg, hvis du går at drømmer om det. Du kan bruge en ramme af træ, som du bygger skråhylder ind i med plads til jord og planter. Du kan også bruge en gammel palle som ramme. Mulighederne er mange, og det er stort set kun din fantasi, der sætter grænser.
Det vigtigste er, at der er nok jord (eller en anden form for vækstmedie), så planterne kan udvikle et ordentligt rodnet. Du skal huske at vande jævnligt - minimum en gang om ugen bør jorden gennemvandens med gødningsvand.
Er der love og regler om grønne vægge?
Der er ingen love og regler om grønne vægge. Der kan dog være lokalplaner, som forbyder grønne vægge udendørs. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må lave en grøn væg på dit hus, bør du kontakte din kommune og spørge om mulighederne.