Spørg Bolius

Gasfyr - skal vi supplere med luft til luft varmepumpe?

Hej Bolius

Vi overvejer at købe en luft til luft varmepumpe men kan det betale sig?

Pumpen skal sidde så den skal dække køkken og stue på 55 m3 og vi håber at vi også kan få lidt varme ind i et værelse. Vi har har gulvvarme på badværelserne og i sove afdelingen er der kun varme på 1 værelse ud af 3 værelser Huset er på 143 m3 Forbrug af Gas ca.1200 m3 pr.år El 3700 kwh pr.år
Vi har fået et
tilbud på 26000 kr. på en varme pumpe. Kan det betale sig at investere i en luft til luft varme pumpe?

Mvh Morten S

Hej Morten S

Det er et svært spørgsmål. Jeg kan dog starte med at nævne at jeg netop har overtalt mine forældre til at skifte deres 23 år gamle naturgasfyr ud med en luft-luft varmepumpe. De ved ikke hvornår der kommer fjernvarme til området, men det burde komme inden for 5-8 år. Deres hus er på 100 m2, med en stor stue og 2 værelser og et køkken op mod stuen. De har mulighed for at stille udedelen afskærmet for både dem selv og naboen. Og så er de ikke specielt følsomme overfor lidt lyd.
 
Grunden til at jeg fortæller dette, er at de foregående linjer indeholder mange af overvejelserne. Jeg vil normalt altid pege på fjernvarmen som førsteprioritet, mens luft-vand eller jord-vand varmepumper ville være andet valg. Men i nogle tilfælde, så kan luft-luft være et fornuftigt alternativ.
 
Jeg regnede ud at mine forældre, med de priser der er nu, vil kunne sidde med varme og varmt vand for ca. 13-15.000 om året. Havde de fortsat med naturgas, var prisen det næste år blevet 35.000 kr.. Igen med det forbehold at elprisen ikke overstiger 5.50 kr og naturgassen er på 32 kr/m3. Samlet har de investeringer for små 40.000 kr. Så i løbet af et par år er den investering tjent hjem. Hvis priserne ikke ændrer sig - hvilket de jo dog helt sikkert gør. Så derfor er det et 'sats' man man gøre op med sig selv.
 
De ting I bør overveje, er

  • kommer der fjernvarme snart. (For så skal det være en nem og billig løsning indtil da)
  • ville luft-vand varmepumpen måske være bedre, da I så vil kunne få reduktion i jeres elpris på forbrug over 4000 kWh (uden helt at vide hvad der kommer til at ske med afgifter i disse tider). Varmepumpen dækker både vand og varme, og holder længere. Men er naturligvis også en del dyrere.
  • Kan I leve med en indedel der giver lyd fra sig?

 
40 % naturgas = 480 m3 x 32 kr. = 15.360 kr.
60 % varmepumpe = 720 m3 omregnet til kWh er ca. 7200 kWh. En luft-luft varmepumpe giver ca. 4,6 kWh varme for hver 1 kWh el. Så forbruget vil være 1.560 kWh x 5,50 kr. = 8.580 kr.
 
Så i alt 23.940 kr.
Kører i ren naturgas, så var det 1200 m3 x 32 kr = 38.400 kr.
Altså en besparelse på godt 15.000 kr.
MEN... det er hvis priserne holder, hvis opdelingen på 40/60 holder, hvis I ikke bliver nød til at køre ekstra varme på nogle værelser, hvis I kan leve med en indedel i stuen som står og brummer en smule, hvis.......
 
Et hurtigt bud på skiftet til en luft-vand ville være at I skulle bruge 100.000 på investeringen, men forbruget ville efterfølgende være omkring 17.000,-. Så her skal der kigges lidt længere. PT. er det stort set umuligt at få en luft-vand varmepumpe til denne fyringssæson, men til gengæld er det muligt med tilskud fra Bygningspuljen næste gang den bliver budt ud.
 
Ved ikke om I er blevet klogere af denne lange smøre, men der er altså mange parametre som skal med.
 
Tue Patursson

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden