Frem til februar 2022 havde gasprisen i flere år været lav og forholdsvist stabil. Men det ændrede sig efter Ruslands invasion af Ukraine som resulterede i en energikrise. Alle oplevede høje energipriser.

Men da Rusland leverede omkring 40 procent af EU’s samlede gasforbrug, blev især danskere med gasfyr hårdt ramt.  

De høje og meget svingende priser tog af i løbet af 2023, og siden da har gaspriserne været tilbage i et niveau, som før energikrisen og kun med mindre periodiske udsving. 

Men selvom prisniveauet er faldet til noget, der minder om tiden før 2022, kan det fortsat være værd at overveje udskiftning. Regeringen har en målsætning om at udfase naturgas og biogas som opvarmningskilde til boliger inden henholdsvis 2030 og 2035.

Bør du skifte dit gasfyr?

Hvorvidt det er en god idé at udskifte gasfyret afhænger af flere faktorer. Blandt andet fyrets alder og vedligeholdelsesstand.

Er fyret med kondenserende gaskedel, og er det serviceret løbende, kan det være en fornuftig varmekilde. Som regel vil det først give mening at udskifte gasfyr, hvis det er mere end 10 pr gammelt. Ellers er udskiftningen for stor en udgift i forhold til den opnåede besparelse på varmeregningen. 

Dog er det også væsentligt at forholde sig til den enkelte bolig. I et stort dårligt isoleret hus vil forbruget muligvis være så stort, at en udskiftning kan tjene sig hjem på få år.

Tjek, om du kan skifte til fjernvarme – eller om der er fjernvarme på vej

Hvis fjernvarme er en mulighed, er det ofte et godt alternativ til gasfyr. Boliger med gasfyr har allerede et vandbårent varmesystem enten i form af radiatorer eller gulvvarme. Fordelingsanlægget inde i huset kan genbruges ved tilkobling til fjernvarmenettet, men der skal beregnes en tilslutningsafgift samt en installation af selve fjernvarmeenheden.

Du kan typisk tjekke på dit lokale forsyningsselskabs eller din kommunes hjemmeside, om og hvornår der er planer for fjernvarme i dit område. Kontakt din kommune, hvis du er i tvivl.

Har du et nyere gasfyr, men vælger at skifte til fjernvarme, kan du med fordel sælge gasfyret.

Skift til varmepumpe – vælg en god en

Hvis du ikke har mulighed for fjernvarme, eller muligheden ligger mange år ude i horisonten, er anbefalingen at vælge en varmepumpe.

Løsningen kan enten være luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Et jordvarmeanlæg har den fordel, at du undgår den fysiske udedel som en luft til vand-varmepumpe kræver. Derudover er jordvarmeanlæg mere effektivt. Til gengæld er et jordvarmeanlæg dyrere at etablere – omkring 30.000 kroner mere – og så skal du have en have af en vis størrelse for, at det kan lade sig gøre.

Investeringen i en god og effektiv varmepumpe vil ofte løbe op i mere end 100.000 kroner, og yderligere 30.000 kroner, hvis der er tale om jordvarme. En for billig varmepumpe kan ende med at blive dyrere på den lange bane. Vælg derfor en varmepumpe fra Energistyrelsens varmepumpeliste.

I nogle områder er fjernvarme på vej, uden at der er sat en specifik dato på. I det tilfælde kan du kontakte det lokale fjernvarmeselskab og høre nærmere. Hvis der fx er fem år til, at der kommer fjernvarme, så kan det ikke betale sig at skifte til en varmepumpe og så senere skifte til fjernvarme. Men ligger fjernvarme længere ude i horisonten, kan du overveje at skifte til varmepumpe nu og her.

Overvej træpillefyr

Træpillefyr er også en mulig afløser til gasfyr, og ofte langt billigere end en varmepumpe. Men et træpillefyr kærver til gengæld en del arbejde at servicere og vedligeholde, så det skal man tage med i overvejelserne. 

I tvivl? Få hjælp af en energikonsulent

Hvis du er usikker på, hvad du skal gøre, kan du få hjælp fra en energikonsulent i dit område – find en på SparEnergi.dk

På SparEnergi.dk kan du også prøve Ny varme-beregneren, som viser, om der er penge at spare ved at skifte til en anden varmekilde.