Spørg Bolius

Fugtig sokkel - hvad er reglerne?

Hej Bolius

Jeg har igennem 8 måneder nu prøvet at finde hoved og hale i hvorfor vores sokkel trækker så meget fugt. Og har efterhånden snakket med en del håndværkere som alle har forskellige teorier. Men rent lovpligtigsmæssigt. 1.Er det så et krav at der skal være omfangsdræn når man bygger nyt etplanshus i perioden 2014 til 2017, hvis jorden er lerjord?

2. Vi har en sokkel frihøjde på 10 cm fra belægning til mursten. Kan se det er et krav at det skal være 15cm. Er det korrekt, sådan helt juridisk?

Huset er påbegyndt bygget i 2014 og stod færdigt i 2017.

Mvh Henrik

Hej Henrik
 
Det danske bygningsreglementet er overraskende vagt, og har været det de sidste 10-20 år. Altså er der ikke mange konkrete krav ned på centimeteren, om at der skal være det ene eller andet af højder eller lignende.
Kravene i Bygningsreglementets er meget overordnede, og de hedder eksempelvis: “Bygninger skal udføres så vand og fugt ikke medfører skader eller brugsmæssige gener, herunder forringet holdbarhed og utilfredsstillende sundhedsmæssige forhold…//.
 
Der er derfor ikke et konkret krav til omfangsdræn, ej heller ved ler. Men man kan sige, at hvis vandet ikke kan komme væk fra huset, eller endda måske løber ind mod huset, så har man ikke beskyttet huset tilstrækkeligt, hvilket kan medføre skader og/eller forringet holdbarhed.
 
De 15 cm er så heller ikke et “krav”, men noget som du kan læse mange steder som værende “en rigtig god idé” og anbefalelsesværdigt iht. mange dele af det almene tekniske fælleseje, som bl.a. består af BYG-ERFA blade, SBi-anvisninger og andre gode vejledninger/anvisninger.
Den højde jeg kan se din sokkel har er ikke unormalt, men dog til den lave side.
 
Til gengæld kan jeg se at dine leca-blokke ikke er blevet berappet, (grovpudset). Det er et montagekrav (fra producenten) at lecablokkene skal være fuldt berappet, og da særligt ned over den der brede fuge som jeg kan se på billedet. Blokkene skal berappes helt ned til oversiden af det støbte fundament. Det jeg kan se på billedet er ikke håndværksmæssigt korrekt udført.
Læs evt. mere her: https://www.leca.dk/losninger/byggeri/fundamenter/udforelse
 
Så jeg tror at årsagen til disse opfugtninger skal findes i denne noget “åbne” overflade på sokkelblokkene under terræn.
Det er noget bøvlet at rette nu, men det vil jeg mene kan gøre en god forskel.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden