Spørg Bolius

Fjerne koldpresset linolie

1) Kan man fjerne koldpresset linolie fra udendørs træværk efter 20-25 år?

2) Hvis ja, hvordan? Med “medikamenter” - i så fald hvilke? Uden “medikamenter” - ved at slibe eller med elhøvl?

3) Kan man behandle træværket med andet træbeskyttelse ovenpå linolien - uden at fjerne linolien? Når man har fjernet linolien ved slibning/elhøvl?

Mvh Frank Rossing

Hej Frank

Tak for dit spørgsmål.

Umiddelbart er den eneste måde at fjerne gammel linolie at nedslibe træet med enten elhøvl eller -sliber, til laget med linolie er væk.

Generelt anbefales det at fjerne gammel linolie, før der behandles med anden træbeskyttelse, da linolien efter sigende skulle ødelægge den nye træbeskyttelses evne til at hærde. Der findes dog tømrere og bådebyggere, der mener, at det ikke er nødvendigt at fjerne linolien, og at man sagtens kan påføre ny behandling ovenpå.

Prøv evt. at påføre en smule behandling et knapt så synligt sted på dit træværk. Hvis det hærder fint, så skulle der ikke være noget problem i at behandle hele dit udvendige træværk med den nye træbeskyttelse.

God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden