Spørg Bolius

Fjerne begroning på fliser

Vores ejerforening har fået et problem med vækst af hvid-grønlig lav på betonfliserne. Det er et næsten uløseligt problem for amatører.

Har I et godt råd, helst med kemi, da mekanisk rensning ikke fjerne grundsubstansen, dvs væksten kommer igen.

Vores erfaring med at fjerne lav fra fliser, det vi også kalder flisepest, er, at uanset om du anvender kemi eller mekanisk rensning, så vil lavet komme igen efter et par år.

Grunden til dette er, at det er flisernes overflade og ujævnhederne, der afgør, hvor godt flisepesten kan få fat. Vi anbefaler derfor at bruge mekanisk fjernelse, da man på den måde undgår at bruge unødig kemi. 

Man kan fx bruge en terrassevasker, også kaldet patio cleaner, der ved hjælp af en roterende børste og vand, skrubber alger og lav af fliserne. Brug aldrig en højtryksrenser uden terrassevasker, da det høje vandtryk ødelægger overfladen på fliserne yderligere, og gør dem endnu mere modtagelige over for alger og flisepest.

I kan læse mere om rensning af fliser i denne artikel Fliserens: Rensning af udendørs fliser og belægninger 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden