En gennemsnitsdansker bruger ca. 1600 kWh om året i sit hjem, men ifølge Energistyrelsen kan du reducere forbruget til ca. 1.000 kWh om året, uden at gå nævneværdigt på kompromis med komforten. Det kan give en markant besparelse på din elregning, især i en tid med høje elpriser.
Her kan du læse om 8 strømslugere i boligen, og hvordan du kan skrue ned for deres energiforbrug.
Du kan også prøve Sparenergi.dk's beregner, hvor du kan beregne forskellige apparaters energiforbrug og besparelsen ved at skrue ned for forbruget.
1. Tørretumbleren
En af de største strømslugere i din bolig er tørretumbleren.
Hvis en familie fx bruger deres tørretumbler 3 gange om ugen, vil en tørretumbler i energiklasse B bruge 500 kWh om året, mens en tørretumbler i energiklasse A+++ bruger 156 kWh om året.
Sådan sparer du:
Udskift tørretumblingen helt eller delvist med at hænge tøjet til tørre udendørs eller i et særligt tørrerum. Det kan ikke anbefales at lade tøjet tørre indendørs, da det kan skade indeklimaet. Har du ikke mulighed for at tørre det andre steder end indendørs, er det bedst at gøre det i bryggers eller badeværelse og at lufte godt ud.
Vælger du at bruge en tørretumbler, kan du spare op mod 10 procent af energiforbruget ved at tømme fnugfilteret efter hver brug.
2. Håndklædetørreren
En håndklædetørrer, som står tændt eller på standby året rundt, sluger meget strøm. En eldrevet håndklædetørrer med en effekt på 120 watt, der altid står tændt, bruger fx godt 1.000 kWh om året.
Sådan sparer du:
Drop håndklædetørreren og hæng i stedet håndklæderne til tørre på en knage eller stang. Sørg for, at der er god udluftning på badeværelset. Du kan også tørre håndklæderne udenfor.
Vil du gerne bruge en håndklædetørrer, kan du nedbringe forbruget ved at vælge en med timer, så du kan indstille den til automatisk at slukke, når håndklæderne alligevel er blevet tørre.
En håndklædetørrer, der opvarmes med vand, bruger mindre energi end en eldrevet håndklædetørrer.
3. Glødepærer og halogenpærer
En glødepære, der er tændt tre timer om dagen, bruger 44 kWh om året, mens en halogenpære bruger 33 kWh om året. Til sammenligning bruger LED-lys kun 8 kWh i samme regnestykke, og det gør gløde- og halogenpærer til så store strømslugere, at det ikke kan betale sig at bruge dem, selv hvis du fik dem gratis. Samtidig holder de markant kortere tid end LED-lys.
Sådan sparer du:
Hvis du har gløde- eller halogenpærer i dit hjem, så skift til LED-lys.
Husk altid at slukke lyset efter dig, når du forlader et rum, så du ikke bruger unødig strøm på lys, du alligevel ikke kan se.
4. Kummefryseren / det ekstra fryseskab
Den rummelige kummefryser er en strømsluger – især hvis du har en ældre model. Størrelsen på fryseren har også betydning for strømforbruget.
En gammel kummefryser på 400 liter bruger fx 334 kWh om året, mens en nyere model på 200 liter bruger 219 kWh om året.
Fryseskabe sluger lige så meget strøm, også her er størrelse og alder afgørende for hvor meget.
Sådan sparer du:
Overvej dit behov og sørg for, at du har den eller de frysere, der dækker det. Hvis en stor kummefryser eller ekstra fryser kun er halvt eller kvart fyldt, går der meget strøm til spilde, som vil kunne spares ved at downsize.
Skal du købe ny fryser, så gå efter en model i den bedst mulige energiklasse for at få en med så lavt et strømforbrug som muligt.
Husk at afrime din fryser 1-2 gange om året, hvis den ikke er selvafrimende. Jo mere rim, der er i fryseren, desto mere strøm bruger kompressoren på at holde den rette temperatur.
5. En gammel støvsuger
Hvis du har en støvsuger, som er købt før 2017, er det en god ide at tjekke, hvad effekten er, da støvsugere fra 2014-2017 måtte have en effekt på op til 1.600 watt, og dermed kunne være store strømslugere. Nye støvsugere må maksimalt have en effekt på 900 watt ifølge EU’s ecodesign-krav, som blev indført i 2017.
En ca. 10 år gammel støvsuger bruger ca. 1 kWh per støvsugning af boligen, mens både en ny støvsuger og en robotstøvsuger bruger ca. 0,4 kWh per støvsugning.
Sådan sparer du:
Du kan næsten halvere din strømregning for støvsugning ved at bruge en støvsuger med en effekt under 750 watt i stedet for en med 900 watt – og spare endnu mere, hvis du sammenligner med en, der har en effekt på 1.600 watt. Det mest klimarigtige er dog at bruge den støvsuger, du har, så længe den fungerer, da det koster energi og materialer at producere en ny. Men når den engang skal skiftes ud, kan du med fordel købe en model med under 750 watt.
6. Et gammelt køleskab
Hårde hvidevarer, der altid er tændte, kan være strømslugere, hvis de er af ældre dato og har et lavt energimærke.
Et køle/fryseskab på 200/100 liter, der er mere end 5 år gammelt, bruger fx 313 kWh per år, mens et tilsvarende, der er mindre end 5 år gammelt, bruger 232 kWh per år.
Og et køleskab på 300 liter, der er mere end 5 år gammelt, bruger 144 kWh per år, mens et tilsvarende, der er mindre end 5 år gammelt, bruger 123 kWh per år.
Sådan sparer du:
Skal du købe nyt køle- eller køle/fryseskab, kan du spare en del strøm og penge ved at vælge et i energiklasse C eller bedre i det nye energimærke, da det er det mest energieffektive.
Vores anbefaling er dog, at du først skifter, når dit køleskab ikke kan mere. På den måde kan du udskyde investeringen, men også undgå, at der produceres mere end højst nødvendigt, hvilket minimerer CO2-belastningen af miljøet.
7. Apparater på standby
Har du og din familie produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne og transformere til halogenlamper stående på standby i døgndrift, kan det sluge op mod 175 kWh strøm om året, hvis apparaterne er fra før 2012. I så fald kan de nemlig have et højt standby-forbrug.
Nyere apparater må ifølge en EU-forordning højst have et standby-forbrug på 0,5 watt, eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af fx tid.
Sådan sparer du:
Du kan mindske standby-forbruget ved at alle i familien slukker for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, hvis der er en sådan, eller tager stikket ud, når apparaterne ikke bliver brugt.
Du kan også bruge en elspareskinne, hvor du fx samler alle ledninger til fjernsyn, chromecast og højttaler, så de nemt kan tændes og slukkes efter behov.
Enkelte apparater har ikke godt af at blive slukket, det gælder dog efterhånden ikke for særligt mange. Læs i produktets vejledning, om det kan tåle at blive slukket helt.
8. Terrassevarmeren
Hvis du har en eldrevet terrassevarmer og bruger den flittigt, kan det give en større elregning, da den bruger ca. 1,5 kWh i timen.
Sådan sparer du:
Overvej, hvor stort behovet er for at have terrassevarmeren tændt og brug den så sparsomt som muligt. Måske kan et tæppe og en ekstra trøje eller jakke give tilstrækkelig varme, når I sidder på terrassen?