Du kommer aldrig af med støvet i dit hjem. Men hvor meget støv, der ophober sig på dine gulve, og hvor synligt det er, afhænger af din gulvtype.
- Der foregår hele tiden en vekselvirkning i hjemmet. Støvpartikler fra pollen, tøj, tæpper, hudceller, insektrester og forskellige svampe er hele tiden i luften og drysser ned på gulvet. Og når du så bevæger dig rundt på gulvet, hvirvles støvet op og binder sig på endnu flere partikler og danner endnu mere støv. Mængden af støv kan dog være større eller mindre afhængig af, hvilke gulve man har, forklarer Lars Gunnarsen, professor ved BUILD – Institut for Byggeri, By & Miljø, Aalborg Universitet.
Mere støv på tæpper end glatte gulve
Støv har det bedst, hvis det kan gemme sig og undslippe støvsugere og koste. Og når det kommer til husstøvmider, udvikler og formerer de sig bedst, hvis de er i et miljø, der er lidt fugtigt og ikke for koldt eller for varmt.
Begge dele gør, at gulvtæpper – især væg til væg-tæpper – er den gulvtype, der giver størst risiko for mere støv i hjemmet.
- Vi har lavet nogle målinger på, hvor mange husstøvmider der er på forskellige typer af gulve. Og der var klart mange flere husstøvmider på væg til væg-tæpper i forhold til på de glatte gulve. En forklaring kan være, at når man kører med en støvsuger hen over et tæppe, kan man ikke komme i bund med rengøringen. For støvmider kan klamre sig fast til tæppefibrene. Det kan de ikke på glatte gulve, lyder det fra Lars Gunnarsen.
Dit gulv skal helst være en glat, kedelig legeplads for husstøvmider
Når det kommer til at differentiere mellem forskellige typer af trægulve og gulvbelægning, er der ikke eksakt forskning på området. Men Lars Gunnarsen mener, det kan have betydning, hvad gulvene er behandlet med.
- Lakerede gulve og linoleumsgulve er umiddelbart bedre – rent støvmæssigt – end sæbebehandlede gulve. Sæbebehandlede gulve afgiver noget støv, der ikke er så sundt at få i luftvejene, fordi man slider sæbe og træfibre af, når man går på det. Derudover er der – ligesom der også er i ubehandlede elle andre ujævne gulvtyper – flere sprækker og revner, hvor støvet kan gemme sig i, forklarer han.
Det vil sige, at der fx også vil samle sig mindre støv på andre helt glatte gulvtyper som epoxy og betongulve med støvbinding end på gamle plankegulve eller flisegulve med små fliser og mange fuger.
- Man kan se gulvet som en legeplads for husstøvmider – og hvis man vil have færre af dem, skal man gøre legepladsen så kedelig og glat som muligt, siger Lars Gunnarsen.
Forebyg støv ved at vedligeholde dit gulv
Michael René, rengøringsekspert i Videncentret Bolius er enig.
- Støvet hygger sig bedst, når det kan gemme sig. Så man skal altid sørge for så få revner og gemmesteder i gulvet som muligt. En god idé er derfor altid at få slebet og lakeret gulve, inden man flytter ind et sted, hvis der er trægulve. Eller få hevet de gamle tæpper af og lavet nye gulve i stedet, siger han.
Har du ikke lige har mulighed for eller lyst til at skifte eller lakere gulve, er det vigtigt, at du vedligeholder dine gulve. Kræver de en behandling for at bevare en jævn overflade, så husk at gøre det. Er der en knækket flise, en revnet planke eller et hul i dit gulv, så få det repareret.
Støvmængden afhænger også af meget andet
Støvmængden på dine gulve afhænger dog også af rigtig meget andet end gulvtype, forklarer både Lars Gunnarsen og Michael René. Som hvordan ventilationen er, hvor meget du lufter ud, og hvor meget pollen, der er i luften.
Mest af alt afhænger støvmængden af, hvor mange mennesker I bor i hjemmet, hvor ofte I er hjemme, og hvad I laver. Har I for eksempel meget vasketøj, kan der komme meget støv fra tøjfibre. Har I børn, der kravler rundt på gulvet, genererer de også støv og hvirvler det mere rundt. Og nærhed til skov kan give ekstra pollenstøv, mens nærhed til by og mange naboer kan give ekstra meget brændeovnsstøv.
Glatte gulve giver meget synligt støv
Og glatte gulve er måske nok en fordel i forhold til støvmængderne, men til gengæld er støvet også meget mere synligt her, end det er på de gamle træplanker eller tæppet.
- Når støvet er så synligt, er man dog også mere tilbøjelig til at gøre rent. Og rengøring er en god ting. For vi har undersøgelser, der viser, at gammelt støv eksempelvis kan indeholde flere problematiske partikler som husstøvmideekskrementer og skimmelsvamp-drys end nyt støv kan. Så det er sådan set meget godt at få støvet frem i lyset, siger Lars Gunnarsen.
Sørg for godt sug i støvsugeren – uanset gulvtype
Uanset, hvilken gulvtype du har, er en god støvsugning ofte den bedste måde at komme støvet til livs på.
- Men man skal sikre, at der er sug nok, og at man er grundig med at komme ind i alle hjørner. En gulvkost kan faktisk også være god, hvis man sørger for at trække støvet sammen og ikke bare hvirvle det op. Særligt, hvis man supplerer med en lille håndholdt kost til hjørnerne, råder Michael René.
Vask gulvet og kom til bunds i støvet
Skal du helt til bunds i støvet – og det kan være en god idé en gang hver eller hver anden uge, afhængigt af om familien er meget eller lidt hjemme –skal du supplere med en gulvvask. Men vasker du med de forkerte rengøringsmidler, kan det slide på gulvet og give skader, hvor støvet samler sig, og så er det en ond cirkel.
- Brug derfor altid den sæbe, der passer til dit gulv. Til nogle gulvtyper vil du endda kunne få sæbe med antistatiske komponenter, som får støvet til at holde sig mere i ro, siger Michael René.
- Og uanset om du har fejet, støvsuget eller vasket gulve, vil det allerbedste for dine luftveje – og for at husstøvmiderne får så dårlige betingelser som muligt - være, at du slutter rengøringen af med at lufte ud. Så fugt kan fordampe og op-hvirvlet støv kan svæve ud, supplerer Lars Gunnarsen.