En stor, gammel træterrasse bugter sig rundt om det parcelhus, Jesper og Lisca Maria Findahl Nielsen overtog i Ballerup i november 2016. Fra træterrassen har de en fin udsigt over en sø, men flere af brædderne er rådne, og efter kl. 14-15 sidder de i skygge på terrassen i sommerhalvåret.
Arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter har besøgt parret for at komme med gode forslag til en ny terrasse.
Få læ på terrassen
Det er ofte, når vi kommer hjem fra arbejde, at vi gerne vil sidde ud i solen – det vil sige mod vest. Men 70 procent af året kommer vinden fra vest.
Du skal ikke bremse vinden helt, men blot sænke dens hastighed. Læhegn eller læbeplantning må gerne være gennemtrængelig – helt op til 33 procent.
Brug fx læ i flere niveauer, så der er et lavt læhegn tættest på, hvor du sidder, og et lidt højere læhegn et stykke derfra.
Få flere terrasser og vælg sol eller skygge
– Mange drømmer om en kæmpeterrasse, hvor man nærmest kan gå hele vejen rundt om huset. I stedet kan man lave flere terrasser, så man kan flytte rundt, afhængigt af om man vil sidde i sol eller skygge, siger Thomas Hjort.
Han peger på, at det kun er få gange om året, at man reelt har brug for en kæmpeterrasse til børnefødselsdagen eller lignende. Og så kan man fx bygge terrassen med et højt trin ud mod græsplænen, så det trin kan bruges til at sidde på, når der er mange gæster.
På Jespers og Liscas terrasse er der i dag flere smalle stykker, som de alligevel ikke udnytter til at sidde på. Desuden er den vestlige del af haven et blindt punkt, for hvis de sidder og spiser aftensmad, og deres drenge rejser sig for at lege i haven, når de er færdige, har de ikke kontakt med dem rundt om hjørnet.
Arkitektens forslag: Lav både træterrasser og stenterrasser
Thomas Hjort foreslår at dele terrassen op i flere små:
1. Pladsen omkring pavillonen graves ud og udvides. Her er sol om aftenen, da huset ikke skygger for solen. Den vil blive omkranset af en halvcirkel- stensætning med en indbygget bænk, hvor der kan ligge lidt brænde under. Der bliver plads til et bord, så familien også kan sidde uden for pavillonen og spise, og der bliver en bålplads.
2. En stenterrasse uden for soveværelset, hvor Jesper og Lisca kan nyde morgenkaffen ved et lille cafébord. Der er sol om morgenen, men da der er skygge resten af dagen, kommer der mange alger på den del af træterrassen, der er her i dag. En stenterrasse er lettere at holde og skaber desuden variation i materialet.
3. Den store træterrasse uden for stuen deles op i to dele med et trin imellem, så den ligger i to niveauer. Det er i tråd med den kuperede have og bryder den store terrasseflade op. Den lange del af træterrassen er stadig bred nok til, at der kan stå et bord. Ved enderne kommer der højbede med stedsegrønne stauder, buksbom eller lignende, der også skaber lidt liv at kigge ud på om vinteren. Her vil der være sol ved frokosttid.
Tip! Læg brædderne i hver sin retning på de to terrasser, så det visuelt bliver tydeligt, at der er et trin, og at det er to dele af terrassen.
4. En ny stenterrasse rundt om hjørnet ud for stuen og evt. en ny dør i muren, så der er direkte adgang fra stuen. Den skal afskærmes med et læhegn af roser, der passer til de roser, der i forvejen er plantet langs muren. Bag læhegnet kan der være en lille urtehave for at udnytte pladsen, der bliver afskærmet fra resten af haven. Her er aftensol, og der er udsyn over både sø og den del af haven, der tidligere har været et blindt punkt.
Huskeliste, når du skal have ny terrasse
- Tjek servitutter, lokalplan og bygningsreglementet, inden du bygger. I dette tilfælde kan der også være et sølav med særlige regler.
- Tjek selv solens retning med et kompas. Plantegningen fra ejendomsmægleren er kun vejledende og ikke altid præcis.
- Jo mere terrasse, du lægger på din grund, desto mindre areal er der, hvor regnvandet let kan sive ned. Vær opmærksom på at gøre din grund permeabel. Sørg desuden for, at terrassen har lidt hældning – ca. 20 promille – væk fra huset.
Podcast: Mig og min have
Episode 1: Sådan skaber du gode rum i din have
Så er det blevet forår, og det er tid til at komme i gang i haven igen. Det er nemlig nu, du skal planlægge årets projekter, og derfor er vi taget hjem til Lars og Marthe i Odense, der virkelig har fået det bedste ud af deres rækkehushave. Vi giver dig tips til, hvad du selv skal gå i gang med i din have, og hvordan du virkelig får sat fut i oplevelserne og sanserne, der kan imponere selv den mest garvede haveentusiast.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit