Er du blevet bidt af en skovflåt, der kun har 6 ben, behøver du ikke at bekymre dig om risikoen for Borrelia-smitte.
En seksbenet skovflåt er nemlig stadig på sit larvestadium, hvor den endnu ikke har suget blod fra mus eller andre gnavere. Da det er gennem blod fra gnavere, at skovflåter modtager Borrelia-bakterien, kan du derfor være sikker på, at den seksbenede skovflåt ikke kan overføre smitte til dig.
Kan seksbenede skovflåter give andre sygdomme?
Der er en meget lille risiko for, at en skovflåt på larvestadiet kan smitte dig med en anden sygdom, nemlig TBE-virus. Den virus kan skovflåten bære på lige fra starten af sit liv, fordi en TBE-smittet skovflåt viderefører virussen i sine æg.
TBE-virus er dog meget sjælden hos skovflåter i det meste af Danmark. Problemet er størst på Bornholm, hvor virussen er fundet hos under 10 procent af de indsamlede flåter.
LÆS OGSÅ: Kan der være skovflåter i din have?
Hvordan ser skovflåten ud på larvestadiet?
En skovflåt på larvestadiet er meget lille, kun mellem 0,5 og 1 mm stor. De suger typisk blod fra mus og udvikler sig derefter til næste trin, nymfen.
Her bliver skovflåten ca. 2 mm lang og har nu 8 ben. Det er på nymfestadiet, at skovflåter typisk suger blod fra mennesker.
LÆS OGSÅ: Kan skovflåter skade hunde og katte?
Hvad gør du, hvis du bliver bidt af en skovflåt?
Opdager du en flåt på din krop, skal du fjerne den på følgende måde:
- Grib fat om flåten med dine negle, en pincet eller en særlig flåttang (fås på apoteket).
- Vrid flåten langsomt rundt, til den slipper taget.
- Vask efter med vand og sæbe.
- Hold øje med huden omkring flåtbiddet i et par uger efter. Hvis der opstår røde mærker, der er større end en 2-krone, kan det være tegn på en Borrelia-infektion.
LÆS OGSÅ: Lok fuglene til at tage havens skadedyr