Spørg Bolius

Er gasfyret årsag til knirkende gulvvarme?

Hej, jeg har et nyere gasfyr og gulvvarme. Jeg oplever, at fremløbstemperaturen til gulvvarmen svinger/falder meget, når gasfyret produceret varmt brugsvand. Er det normalt?

Udsvingene betyder, at mine gulve knirker om natten, da varmerørene trækker sig sammen og udvider sig igen og igen. Er det noget, man kan gøre noget ved?

Vi får fjernvarme næste år - jeg håber i den sammenhæng, at fjernvarmen kan levere stabil fremløbstemperatur konstant, da den jo ikke på samme måde skal producere vartmt vand til en beholder - er det naivt at håbe på?

På forhånd tak!

Kære anonyme

Det er desværre et almindeligt problem, at gulvene giver sig, når temperaturen i gulvvarmeslangerne ændrer sig. Det sker typisk, når der produceres varmt vand, netop fordi varmt vand prioriteres og derfor stopper varmen til gulvslangerne, hvorved temperaturen i gulvet falder.

At dette også sker i løbet af natten forekommer noget underligt, med mindre der er indbygget natsænkning i systemet.

Man kan naturligvis lægge gulvene om og være mere omhyggelig med varmefordelingsplader og udvidelsesmuligheder for slangerne. Men det er ganske bekosteligt, og tillige kan man ikke være sikker på, at det helt fjerner problemet.

Fjernvarme vil formentlig have samme funktion med prioriteret varmt vand.

Natsænkningen (hvis du benytter dig af en sådan) kan du jo prøve at slå fra for at se, om det ændrer noget.

Ellers må man indstille sig på at temperaturen i gulvvarmeslangerne også ændrer sig som følge af temperaturfald eller stigninger udenfor.

Beklager, at mit svar ikke er særligt opløftende.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert

Aktuelt på forsiden