I guiden herunder med billeder fra bogen 'Dyrk din køkkenhave i krukker' kan du se, hvordan du dyrker kartofler i en sæk, som fx kan stå på din terrasse eller altan. Du kan bruge samme metode til at dyrke kartofler i en spand.
Fotos er fra bogen 'Dyrk din køkkenhave i krukker' af Kay Maquire, Samvirke i samarbejde med Haveselskabet 2014.
Materialer
-
4 læggekartofler pr. sæk
-
Æggebakke eller spirebakke
-
Kartoffelsæk, genbrugspose eller en stor dyb spand
-
Pottemuld
-
Kartoffelgødning.
Sådan gør du
Kartofler kan gro i hvad som helst, så længe beholderen er tilstrækkelig dyb. Fx er farvestrålende sække i genbrugsmateriale velegnede, når der ikke er så meget plads eller hvis du ikke vil bruge for meget af pladsen i køkkenhaven på en enkelt, pladskrævende afgrøde.
Læg dine læggekartofler til forspiring i marts eller april i en æggebakke et halvkøligt, lyst sted – fx en vestvendt vindueskarm.
Læg dem, så den ende, der har fleste 'øjne', vender opad.
Læg de forspirede kartofler i sækken i maj, når spirerne er blevet omkring 2½ cm lange.
Kom 20 cm jord i bunden af posen, og bland en skefuld gødning i.
Læg de spirede kartofler i jorden med spirerne opad.
Dæk med 10-20 cm jord. Vand jorden godt. Gød hver anden uge.
IDÈ: Gå efter særlig velsmagende, mere velsmagende sorter, hvis pladsen er begrænset, så din høst bliver noget ganske specielt.
Dæk blade og skud med jord, efterhånden som planterne vokser frem.
Fortsæt med at hyppe, indtil jorden er ca. 5 cm fra kanten af sækken.
Vand godt i tørt vejr, især når planterne er i blomst.
Tidlige kartofler er klar til at grave op, når planten står i blomst; sene kartofler høstes, når toppen begynder at visne.