Med sit generøse indhold af sødme og saft samt uimodståelige farvespil af blå, lilla og grønne nuancer er blommen et kærkomment syn, når sensommer banker på døren. Og faktisk er det lige nu, du både kan høste blommer eller plante et nyt blommetræ. Blommer er lette at dyrke, så der er ingen undskyldning for ikke at glæde familien med et træ i haven.
Blommer er robuste træer, som ikke stiller særlig store krav til jordbunden, der dog hverken skal være for våd eller for tør. Både muld- og lerjord er velegnet, så længe der er godt dræn. Plantning af nye blommetræer kan ske enten om efteråret eller om foråret. Efteråret er dog at foretrække, da jorden om efteråret stadig er lun og fugtig, så træet kan nå at etablere sig inden vinteren og være klar til forårets vækst.
Placering af blommetræ
Udvælg et solrigt og varmt sted i haven, og forbered jorden grundigt ved at løsne den dybt og i en radius på mindst ½ m. Vokser rødderne rundt ligesom i potten, skal du med en skarp kniv eller saks lige bryde deres vækst ved at lave fire-fem snit ned gennem hele rodklumpen ca. 5 cm ind, så vil træet hurtigt stå godt fast.
Hvis træet plantes i græsplænen, er det vigtigt at fjerne græsset i en radius på ca. 50 cm omkring stammen, så du ikke risikerer at ramme med plæneklipperen, og så træet ikke får konkurrence fra græsset om vand og næring. De unge træer tåler dårligt at få beskadiget barken og hæmmes i væksten ved konkurrence fra græsset.
Pas på med beskæring af blommetræ
Lad være med at beskære træet det første år. Her skal det bruge energien på at danne rødder og ikke på at lukke sår. Blommetræer må desuden aldrig beskæres om foråret. Vent, til de har blade og er i god vækst, så kan de bedre modstå svampeangreb, som sætter sig i sårene og skader træet. Det er dog vigtigt ikke at beskære alt for sent, for så har træet ikke energi nok til at lukke sårene, som dermed forbliver åbne og modtagelige for sygdomme hele vinteren.
Når træet er etableret, skal du forme kronen, hvis det er nødvendigt. Kronen skal være åben, og der må ikke være indadvendte grene eller grene, som rammer hinanden. Husk, jo mindre beskæring, jo bedre!
Blommetræer kan godt drille lidt, især de unge træer. Det ene år er der masser af frugter, det næste år så godt som ingen. Det kan skyldes manglende bestøvningsmuligheder. I så fald må du enten overveje at plante et træ mere i nærheden, eller du kan prøve at stille en spand med blomstrende grene fra en anden sort ved siden af træet. Ufrugtbarheden kan også skyldes frostskade i blomstringstiden.
Næsten alle blommesorter (især "Victoria" og "Opal") har godt af, at du udtynder frugterne, dels for at opnå en god kvalitet, dels for at undgå sygdomme. Start med at ryste træet, så løse blommer falder af, herefter fjerner du de mindste blommer og dem, som ikke får ret meget sol. Udtynd til ca. 5 cm's afstand.
Frugtbare blommesorter
Opal er et træ med en kraftig vækst og bred krone og er en sund og hårdfør havesort. Det er delvis selvbestøvende. Træet giver søde og fine spiseblommer i august, og farverne varierer mellem blå, gul og rød. Sætter så mange frugter, at det er nødvendigt at udtynde dem for at få en ordentlig størrelse. Selvbestøvende.
Victoria er den mest dyrkede havesort herhjemme. Det er et middelstort og bredt træ, sundt og hårdført. Giver en stor velsmagende spiseblomme, formen er oval og farven rød/orange. Bør udtyndes, så frugterne kan opnå en rimelig størrelse og kvalitet. Bedste bestøversort til andre blommetræer. Selvbestøvende.
Rivers Early Prolific giver små blå blommer, der modner allerede først i august. En hårdfør sort, som bærer konstant hvert år. Sorten skal bestøves af en anden blommesort.
Mindre frugtbare sorter
Althans Reine Claude er et sundt og hårdført træ med en kraftig vækst. Træet er smalt, da grenene vokser opret, hvilket passer godt til små haver. Giver i september saftige, runde spiseblommer, der er middelstore og rødbrune. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.
Grøn Reine Claude er et kraftigt, bredt træ, sundt og hårdført. Frugterne er runde og gulgrønne med røde prikker, faste, men saftige med en særlig fin og god aroma. Egner sig både som spise- og sylteblomme. Udtynding er sjældent nødvendig. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.
Oullins Reine Claude giver søde, middelstore, gule spiseblommer, der med held kan syltes. Træet er kraftigt, sundt, hårdført og ikke mindst rigt bærende, men der kan godt gå 10-15 år, før det bærer godt! Selvbestøvende.
Kirkes er et svagt voksende, sundt og hårdført træ med opretvoksende krone. Frugterne er store, søde og saftige og kan både spises og syltes. Formen er rund og farven blåviolet. Sorten er frostfølsom, dvs. at den er mindre frugtbar i udsatte år, mens den andre år kan give megen frugt. Du kan også være uheldig, at det stort set aldrig bærer nogen. Kirkes regnes for en af de bedste spiseblommer. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.
Jubilæum giver store gulrøde blommer med en god både sød og syrlig smag. Træet vokser meget opret, indtil det begynder at bære blommer. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.
Standly er en meget frugtbar sveskeblomme, som giver et mere sikkert udbytte end Italiensk sveske. Smagen er dog knap så god. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.
Italiensk sveske er favoritten blandt sveskeblommer. Frugterne er ovale og middelstore og kan bruges som både spise- og sylteblommer. Farven er mørk purpurrød. Sorten kræver bestøvning fra en anden blommesort for en mere sikker bæring.