Spørg Bolius

Dug på vinduer i lejlighed

Vi er flyttet i en lejlighed i et byggeri fra 1953. Det er skønne lejligheder men - Vi har kæmpe problemer med fugt på vinduerne når vi står op om morgenen. I soveværelset er det helt galt.

Der er vinduet totalt dugget til om morgenen. De dage hvor det regner, er det nærmest umuligt at holde vinduerne fri for fugt/dug. De skal tørres adskillige gange i løbet af dagen. Vi lufter ud adskillige gange i
løbet af dagen men vi kan ikke få fugt% under 60 i soveværelset. Jo - hvis jeg laver gennemtræk i halve timer, Men den kommer hurtigt op på/over igen. Vi har radiator tændt og varmen er mellem 20-21 grader. I stuen har vi 3 vinduer - to er over en radiator, det sidste er ikke. Det sidste skal ofte tørres for dug flere gange.

Har det nogen betydning? I soveværelset har vi vindueskarm over radiator, så den ikke varmer op på vinduet. Vil det hjælpe at bore huller i radiator så varmen fra radiator kan komme op? 

Mvh Sisse

Hm... den er ikke helt nem. For mine første råd ville jo være, at I skulle lufte ud med gennemtræk og sørge for, at der ikke var for koldt.
Det næste der kunne tænkes i, var mere permanent ventilation, men det kan være en udfordring når man bor i lejlighed, da det optimale er et anlæg til hele bebyggelsen, hvilket vil kræve en større omgang som en bestyrelse skal tage stilling til. En mulighed er mindre decentrale ventilationsanlæg, hvor fx et-rumsventilation kunne være en mulighed. Fordele og ulemper ved et-rumsventilation Men igen,- det kan være et problem i en etageejendom, da der trods alt skal rør igennem facaden, som vil kræve tilladelse fra bestyrelse mm.
Har I mon snakket med de andre i opgangen? Hvis de har samme problem, kan det være nemmere at gå til en bestyrelse og få sat tiltag i gang.
Kan I ikke komme videre med ventilationen, så kan en affugter være en nødvendig nødløsning. Det er ikke optimalt rent strømmæssigt, men når valget er mellem 2 onder, så ville jeg betale for et bedre indeklima.
 
Nu skriver du at du evt. vil bore huller i radiatorer. Gør for gud skyld ikke det ;-)

Men borer du huller i vinduespladen (som den rettelig hedder), så vil det kunne give en vis effekt. Men jeg tror ikke det vil være det som løser problemet i det store hele.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden