Hvis du har svært ved at lave ’bummelum’ på andre toiletter end hjemme hos dig selv, er du ikke alene. Næsten halvdelen af danskere laver ikke ’stort’, når de er ude i byen på arbejde eller hjemme hos andre,
Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget i 2021 for toiletproducenten Geberit blandt 1.015 danskere.
Det er især kvinder, der har svært ved at gå på toilettet andre steder. 51 procent af kvinderne i undersøgelsen synes, det er pinligt at foretage et stort toiletbesøg andre steder end i deres hjem, mens det samme gælder for 33 procent af mænd. Det skyldes især, at de har det dårligt med at efterlade et ildelugtende toilet til andre.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Vi skammer os over lugt fra afføring
Der er flere forskellige forklaringer på, at vi skammer os lugten fra eget toiletbesøg.
- Opfattelsen af afføring som noget skamfuldt går tilbage til 1800-tallet, hvor vi begyndte at blive bevidst om bakterier i samfundet, og at vi måtte omgås blandt andet afføring mere hensigtsfuldt for at undgå sygdomme. Og den opfattelse har mange stadig i dag – afføring er stadig ikke socialt acceptabelt, selvom vi er ved at opdage, at velfungerende tarme og afføring er vigtigt for vores sundhed, fortæller Karen Munk, lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i blandt andet udviklingspsykologi.
Hun forklarer videre:
- Derudover lever vi på mange måder i en kontrolleret perfekthedskultur i dag. Det er kun blevet forstærket med internettet og sociale medier, hvor man hele tiden kan fremstille sig selv som en, der er perfekt – og her passer den ustyrlige krop med afføring, lugt og prutter ikke ind i billedet. Det gælder især for piger og kvinder, mens mænd generelt ikke er helt så optagede af perfekthed. Det er måske et levn fra en tid, hvor kvinderne skulle byde på skønhed og husmoderkompetencer som overlevelsesstrategi for at blive forsørget.
Hvad kan du gøre for at undgå lugt fra toilettet?
Hvis du er en af dem, der ikke bryder sig om at efterlade en lugt på toilettet i byen, på job, hos familier og venner eller hjemme, er der ifølge rengøringsekspert i Videncentret Bolius, Michael René, flere ting, du kan gøre.
- Det handler først og fremmest om hastighed. Der sker en aromatisk afdampning fra afføring over tid, så jo hurtigere du kan få trukket ud i toilettet, jo hurtigere får du stoppet afdampningen og dermed lugten i lokalet. Derudover bør du efterbehandle toilettet og fx give det en gang wc-rens og en tur med toiletbørsten, inden du går ud – så fjerner du både det synlige og tager toppen af lugten. Det er god stil at efterlade toilettet, som du selv ønsker at finde det.
Slip af med lugten på badeværelset: Åbn vinduet eller tænd for udsugningen
- Du kan også åbne vinduet, hvis der er et sådant på toilettet, og ellers tænde for udsugningen. Men her er en miljømæssig overvejelse i at bruge energi på det, og så gør du jo alligevel opmærksom på lugten, kan man sige.
Michael René fraråder at bruge diverse duftfriskere, som du måske har med i tasken, eller som står på badeværelset.
- Det kan nemlig også gå ud over miljøet, og så kan der være duftstoffer i, som kan være allergifremkaldende. Der er ingen grund til at anvende unødig kemi, mener han.
Gør toilettet oftere rent
Hvis du generelt vil undgå lugt fra toilettet derhjemme, bør du ifølge Michael René ændre på rengøringsrutinerne, så du oftere rengør toilettet og fx hælder wc-rens i kummen – så kan du bedre undgå, at lugte og uønskede bakterier ophober sig.