Spørg Bolius

De gode indeklimavaner – hvordan overbeviser jeg familien?

Hvad anbefaler I at gøre med hensyn til fugt fra et badeværelse inde i lejligheden uden vindue?

I min familie på fire med to teenagere er det svært at overbevise resten af familien om enten at lukke døren helt efter bad, eller lufte ud gennem den ene teenagers værelse efter alle bade.

Argumentet om at undgå skimmelsvamp preller af på tre ud af fire i husstanden, som finder det vanvittigt irriterende at ønske udluftning fra badeværelset for at undgå skimmelsvamp. Men hvad er fakta, og hvad er det bedste at gøre for at forhindre skimmelsvamp, når badeværelset ærgerligt nok ligger midt i lejligheden uden vindue?

Der er udsugning, men ingen holder døren lukket konsekvent for at holde fugten på badeværelset og forhindre spredning til resten af værelserne.

Mvh Uffe

Hej Uffe

Vi har fire primære råd, når det handler om at undgå fugt og skimmelsvamp i boligen:

  1. Tør tøj ude (eller brug en tørretumbler)
  2. Brug emhætten når der laves mad
  3. Luk døren til badeværelset efter bad :-)
  4. Luft ud med gennemtræk 5-10 min 3 gange dagligt. :-)

Badeværelset er bygget til at kunne tåle fugt, det er stue og soveværelser altså ikke. Så bliv ved at overtale dem til at lukke døren, og hvis muligt så giv det også lige en omgang udluftning med gennemtræk, da en del af fugten nok når ud i lejligheden, selvom I holder døren lukket.

Og så kan du faktisk gøre dig en smule mere upopulær ved også at bede dem bruge en skraber til at fjerne overskydende vand på gulv og vægge. Og hvis I virkelig skal gøre det godt, så tørrer I lige det hele over med et klud, som efterfølgende vrides og hænges til tørre. På den måde vil ventilatoren ikke skulle suge al fugt OG vand på gulv og væg.
 
Jeg tænker, det burde være meget synligt på vinduerne på de øvrige værelser, at en åben dør sender fugt ud i rummene? Hvis I kan tage snakken ud fra nogle meget visuelle parametre, så kan det være argumenterne får lidt mere pondus.
 
Denne artikel holder mest om typen af ventilationsanlæg, men der er også lidt ekstra forklaringer om fugt Sådan vælger du udsugningsanlæg til dit badeværelse | Læs om regler og valg her 
Her er lidt om, hvorfor der ikke skal tilføres luft til fx soveværelser Fugt i soveværelset - sådan undgår du det
 
Held og lykke med overtalelsen – jeg hepper og krydser fingre.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden