Skal du ud med plæneklipperen flere gange om ugen, eller står din græsplæne stadig "nyklippet", når du kommer hjem fra 3 ugers sommerferie? Der er stor forskel på, hvor hurtigt græsset vokser, forskellige steder i landet. Bl.a. har jordtypen stor indflydelse på, hvor meget fart der er i græsstråene.
- Græs vokser bedst i fed jord, så der er mest gang i det på Lolland og Falster. Men det har også stor betydning, hvor meget sprøjtegift landmændene eller beboerne har sprøjtet i et område - det kan øge væksten op til 100 gange, forklarer seniorforsker på Natur- og Biovidenskabeligt Institut, Sune Mos Petersen.
Tulipaner får græs til at gro hurtigere
Han er i gang med et stort forskningsprojekt, der skal afdække, hvilke ting der ellers får græs til at gro - og hvad der ikke gør.
- Meget tyder på, at tulipaner kan gå græs til at vokse hurtigere, specielt de røde. Dyrker man derimod jordbær, kan det bremse væksten. Vi ved endnu ikke hvorfor, men det skal forskningen vise, siger Sune Mos Petersen.
LÆS OGSÅ: Disse tulipaner får græsset til vokse 4 centimer om ugen
Robotplæneklipper på overarbejde
Græs vokser normalt mellem 1 og 5,5 cm om ugen. Men nogle steder må man næsten kunne høre græsset gro: Jens Grönn, der bor i Størfte Prali i Lollands Kommune, har en græsplæne, der visse steder vokser 25 cm om ugen.
- Vi bliver nødt til at slå plænen 3 gange om ugen, ellers vokser græsset os bogstavelig talt op om ørerne. Da vi kom hjem fra sommerferie en gang, kunne vores børn gå inde i græsset som en anden urskov. Det syntes de selvfølgelig var sjovt, men det gjorde vores plæneklipper ikke. Vi måtte bruge en le for at slå det ned, fortæller han.
Han har nu investeret i en robotplæneklipper, der er indstillet til at køre ud, når græsset er 7 cm højt.
- Den kører næsten uafbrudt sommeren igennem. Det er drøndyrt i strøm, men hvad skal vi gøre, spørger Jens Grönn, der også har overvejet at investere i et par æsler for at holde græsset nede.
Se Danmarkskort
I samarbejde med Natur- og Biovidenskabeligt Institut har Videncentret Bolius lavet et Danmarkskort, der viser, hvor meget græsset vokser i din kommune. Det er gennemsnitstal, men kortet giver en god indikation på, hvor ofte du og din nabo skal svinge plæneklipperen.