Spørg Bolius

Bryggersgulv reetableret efter vandskade, er det krav at der skal være fald på gulvet?

Hej Bolius

 Jeg har haft en vandskade og har fået reetableret hele bryggerset med nyt gulv.

Vi havde et uheld med en slange fra vaskemaskinen og derfor løb der vand ud i brygger ig køkken da der ikke var fald til afløb. Gulvet er helt i vater og der er et afløb fra vaskemaskine og tumbler til et synligt afløb. Vi har så klaget over det manglende fald, men får den besked at det ikke er påkrævet og noget med afstand fra døråbning eller sådan noget.

Problemet er jo at hvis jeg vil sælge mit hus på et tidspunkt står jeg så med et K af en eller anden art.

Man har nu besluttet at lave en lille sænket kant omkring afløbet så vandet letter kan løbe ned i afløbet ca. 5 cm rundt om risten.

Hvad er op og ned? Hvor skal der være fald fra? Er det nok med en lille nedsænket kant omkring afløbet eller hvro skal der være fald fra?

Håber i kan løse dillemmaet.

Hej Benny

Tusind tak for det gode eksempel. Der sker nemlig desværre uheld på steder med vaskemaskiner og deslige, og derfor er det altid godt med en god sikring af afvandingen.

Jeg/vi kæmper dagligt med de udførende byggefirmaer, om hvorvidt der burde eller skal være gulvafløb ude i bryggers, og hvis der er gulvafløb, om hvad reglerne så er til dette.

Reglerne er kort fortalt, at hvis laver man et gulvafløb, så betragter man gulvet, (og rummet) som et vådrum. Og her kan man så læse reglerne i Bygningsreglementet §339, og den dertilhørende SBi anvisning 252, Vådrum.

I BR18 §339 stk. 5 står der, at vand på gulvet skal ledes til gulvafløb. Og hvordan man sikrer dette, står så nærmere defineret i den tilhørende anvisning. Kravene er kort fortalt - når det kommer til at vandet skal blive i rummet – at der skal være fald på gulvet, typisk en 0,5 – 1 %, gerne 2 % under installationerne. Så skal der være en såkaldt bassinvirkning, som giver en forsinkelse og ekstra sikring ved netop oversvømmelse. Denne er defineres som værende 30 mm højdeforskel mellem oversiden af gulvristen, og så oversiden af klinken lige foran døren(e) ud. Laver man dette, sikrer man typisk både faldet på gulvet OG bassinvirkningen, så vandet på gulvet ikke løber ud af rummet og ødelægger gulve og deslige.

Om hvorvidt der kun skal være en nedsænkning omkring gulvafløbet eller hele gulvet, afhænger lidt af rummets størrelse. Jeg ville klart sige, at der bør være fald på hele gulvet. Men ellers kan sikkert godt nøjes med fald på gulvet i det område af bryggerset hvor den evt. vandpåvirkning må forventes at være, altså under fyret/varmepumpen og så vaskemaskinen og evt. håndvasken.

Er huset ældre end 2015, står reglerne i SBi anvisning 200, (2001-2015).

Overvej evt. at hyre en byggesagkyndig til at hjælpe jer med dette krav.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden