Spørg Bolius

Bortkørsel af jord, forkert beregning betyder kæmpe ekstraregning - skal vi bare betale typehusfirmaet?

Hej Bolius

Vi bygger i øjeblikket med med et af de større typehusfirmaer, problemet er jord.

De har foretaget boreprøver af jorden inden start.

Inden underskriften på kontrakt , var der afsat 30.000.- til bortkørsel af overskuds jord. De mente at det drejede sig om 80-100 m3 .Det jord ville jeg selv bruge på grunden til at plane ud.

Nu er problemet så at der er 500 m3 jord, og min grund maks kan bruge 350 m3 .

Jeg er på intet tidspunkt blivet informeret om 5 gange så meget jord som først antaget. jeg har selv været forbi på grunden og er blevet informeret af dem der graver, da de "drukner" i jord.

Jeg har bedt Byggefirmaet om at de tager sig af de sidste 100-150 m3 da jeg mener at vi selv allerede har taget 3.5 gang så meget jord som først antaget.

Det er de ikke enige i, og de mener ikke at boreprøverne kan forudse jord mængde, og derfor kan de ikke forudse ca. Mængden.

Det finder jeg underligt da de har bygget og flyttet meget jord gennem tiden. 5 gange så meget jord er ikke en lille fejl mængde.

Skal jeg så også regne med en 5 gange så stor el regning?

Vi har jo fået et lån på baggrund af de oplyste priser, og vi har faktisk ikke råd til så store ekstra regninger .

Der der jo intet af det de lover prismæssigt der holder stik. Vores spørgsmål er , kan vi overhovedet stille noget op over for dem?

Med venlig hilsen Christian G

Kære Christian

Hvis du vidste hvor mange gange, en bygherre står med dette problem… Vi har hørt denne historie så utallige gange, og de forskellige typehusfirmaer må jo så have hørt mindst lige så mange gange, og formodentlig endnu flere gange. Dermed er det mig en gåde, at man ikke kan ramme disse mængder mere præcis og/eller stiller sin bygherre et langt højere beløb i udsigt. I stedet for at afsætte 30.000 kr. hvilket det aldrig kun koster, så skulle de netop mindst afsætte det 3-5 dobbelte.

 

Det er ikke altid man kan fastsætte et eksakt beløb til bortskaffelse af jord, ud fra boreprøve. Men hvis man bare nogenlunde kender grundens dybde de afrømning og fundamenter, så burde det være relativt simpel at regne på. Tænk hvis man regnede lige så forkert, hver gang man skulle anlægge en hel motorvej, kontra et lille hul på en 150-200 kvadratmeter. Der vil dog altid være forhold som man ikke altid kan spå om, (eller undersøge). Det kunne være lokale forhold som kræver ekstra dybde til fundamenter eller sandpude. Det kunne være store kampesten eller en sågar en ukendt olietank. Men det bør aldrig blive 5 gange så meget. Hertil kan det vise sig at jorden er mere forurenet end antaget mv.

 

Og fælles for disse ukendte parametre er, at det er ikke entreprenørens ansvar eller risiko. Det er ene og alene jeres som bygherre. Du kommer ikke ind på selve årsagen til den ekstra jord, i den aktuelle sag.

 

Når det så er sagt, så kan man evt. som prof. rådgiver gå ind og lave en udregning ud fra de samme kendte parametre som lå indledningsvis, og så måske forsøge at redegøre for, at det afsatte beløb er helt hen i vejret. Og hvis man med en simpel geometrisk beregning kan vise, at det alle dage ikke kunne være mindre end 400-500 kubikmeter jord, så synes jeg at der er nogen der har sovet i timen; og så kan man komme ind på, at Huskompagniet ikke har levet op til deres forpligtelser som totalentreprenør.

 

Jeg kan nok ikke svare det mere uddybende, med mit nuværende kendskab til den aktuelle sag. Men jeg ønsker jer held og lykke med det, og så bør I nok have fat på en byggesagkyndig, og evt. en advokat.

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden