Billedserie: Indret med beton: Skab en rå stil
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Beton er synonymt med modernisme og industrialisering, og materialet gjorde det muligt at bygge højt, stort, hurtigt og billigt og har også betydet nyskabende bygningsværker gennem tiden. I 1920’erne og 1930’erne var beton for arkitekter som Le Corbusier og Mies van Der Rohe intet mindre end fremtidens ”in”-materiale, der muliggjorde den enkle, funktionalistiske byggestil, som de repræsenterede.
Brug beton på en ny og kreativ måde
I dag er beton det mest brugte byggemateriale og takket være innovative arkitekter, designere og videnskabsfolk, er der kommet nye betontyper til, der gør det muligt at bruge materialet på nye måder, fx tilsat mønstre, farver og en langt højere grad af kreativitet.
Hvad er beton?
- Beton er et miks af forskellige naturmaterialer. For at lave beton skal du bruge cement (som er en blanding af kalk og ler), sand, sten og vand.
- Beton er - som havregrød - vådt og muligt at forme, inden det hærder og tørrer, for til sidst at blive stenhårdt.
- Mens betonen er våd, kan den støbes i alle tænkelige former, hvilket giver mange muligheder for designere og arkitekter, der arbejder med materialet.
- Beton findes i flere forskellige former, afhængig af størrelsesforholdet mellem ingredienserne, typen af sand og sten, der anvendes, og om betonen tilføres fx jern, for at kunne bære store, tunge konstruktioner.
- En afart af beton kan dateres tilbage til oldtidens Grækenland, så materialet er altså ikke en nyere opfindelse, selv om det kædes sammen med modernismen og industrialiseringen.
Kilder: Wikipedia.dk, Danskbeton.dk
Beton bruges i alt fra bærende konstruktioner til terrasser, havestier, rå vægge og møbler. Ikke mindst, når det gælder møbler og boligtilbehør. Og i hobbyforretninger kan du rask væk købe gør det selv-betonstøbesæt med udførlige instrukser på, hvordan du ved køkkenbordet kan støbe lysestager, lampefødder og fade.
Beton giver kontrast i de lyse, nordiske hjem
Men beton er egentlig bare en sandet blanding, der tilsættes vand og så æltes igennem som trylledej. En dej, der vel at mærke bliver stenhård og har det der industrielle, rå look, som falder lige ned i vor tids indretningsstil.
Interessen for at bruge beton i indretningen mærker bl.a. indretningsarkitekt Betina Flies, der står bag sitet Altomindretning.dk, som bl.a. producerer langborde og køkkenbordplader for sine kunder i beton.
- Beton er en god kontrast til vores skandinaviske, lyse, lette indretning, hvor vi også er glade for at bruge en del træ. Når beton, rumdelere i smedejern og glas og genbrugte gadelamper spiller sammen med træ, grønne planter og hvide vægge, giver det en dynamisk indretning, der på én gang er både rå og hyggelig, siger Betina Flies.
Brug ikke for meget beton i boligen
Hun tilføjer, at når du indretter med beton, handler det om at finde den rigtige balance:
- Er både vægge, gulve og bordplader i beton, så kommer rummet hurtigt til at virke koldt og sterilt. Og så er der den risiko, at du simpelthen bliver træt af materialet lynhurtigt. Beton skal derfor blendes ind i indretningen med måde.
Flere fordele ved kompositbeton
Betina Flies har ikke gode erfaringer med at bruge fiberbeton, men bruger i stedet kompositbeton, der består af kvartsand/natursten, der blandes med epoxy. Det gør, at betonen ikke slår revner, er resistent over for kalk og er meget rengøringsvenlig.
- Fedtpletter fjernes med en grydesvamp og lidt vaskepulver, så du ikke behøver at slibe en hel plade ned som med klassisk beton. En yderligere fordel ved kompositbeton er, at det er vejrbestandigt. Dine havemøbler i beton kan derfor stå ude hele året uden at tage skade, siger Betina Flies.
Beton med mønstre og farver
En af de helt store udviklinger ved beton er, at overfladen i dag kan farves og ornamenteres på helt nye måder, så de ellers lidt kolde, grå betonoverflader får struktur og stoflighed.
Det finske firma Graphic Concrete har fx specialiseret sig i at designe visuelt, kreative og grafiske overflader på betonelementer, og har opført flere bygninger, hvor facaden er fuld af mønstre, farver og fotografiske udsmykninger.
Det gælder bl.a. Viborg Landsarkiv, hvor betonfacaden er udsmykket, så den ligner en stor bogreol med bøger i forskellige nuancer. Denne kreative indgang til beton har Steen Lundhild, arkitekt MAA og indehaver af Lundhilds Tegnestue ApS flere gang forsøgt at sælge ind til sine kunder.
- Men noget tyder på, at danske boligejere endnu er for konservative til at lade mønstre og krummelurer pryde deres husfacader, siger Steen Lundhild.
Huse med betonvægge og betontrapper
Til gengæld har hans tegnestue opført flere huse, hvor ejerne ønskede rå, indvendige betonvægge og betontrapper.
- Her er det så vigtigt, at du er sikker på, at du helt igennem er typen, der kan se det charmerende i, at der uvægerligt vil komme støbefejl, når du på stedet støber rå betonvægge, siger Steen Lundhild.
Beton og træ går godt i spænd
Mon ikke de fleste kan det, for betons charme er vel, at den på én gang er strømlinet og ikke helt perfekt, og netop derfor appellerer til så mange af os. Eller som arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter udtrykket det:
- Beton har en stoflighed over sig og fremstår ærligt. Den er rar at røre ved, og du kan se, hvad materialet består af.
- Beton egner sig fint indvendigt og er ikke helt så dominerede som fx en muret væg. Betonen kan stå knivskarpt eller mere rå, det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Ofte kombinerer vi anvendelsen af beton med en god træsort som eg eller fyr, der giver varme til rummet.
Fordele ved betongulv
- Beton er et naturmateriale lavet ud af grus, sten, cement og vand. Det er et sanseligt materiale, der samtidig er enormt slidstærkt.
- Giver en ensartet, ubrudt overflade, der er nem at indrette ud fra. .
- Beton har gode termiske egenskaber. Er der gulvvarme, vil varmen fordele sig godt i rummet og give et stabilt indeklima.
- Beton har mange udtryk afhængig af overfladebehandlingen. Lige fra en mat, poleret, rå og grå overflade til en skinnende, farvet overflade.
- Du undgår fuger, det gør gulvet både hygiejnisk og rengøringsvenligt.
- Beton er et massivt, tungt materiale, der er god til varme og kulde. Når det er koldt, holder betonen på varmen, og når det er varmt, bliver et betonhus ikke for varmt inden døre.
- I beton er der en del cement, og den er ikke specielt miljøvenlig at producere, men når først beton er støbt og hærdet, så kan materialet bestå i mange, mange år, og bliver på den måde energivenligt.
- Der eksperimenteres en del med at udvikle betontyper, der holder på sommervarmen for så at afgive den i det køligere vinterhalvår.
- Beton optager CO2, og tilsyneladende også NOx kvælstofoxid, der bl.a. stammer fra biler og kraftværker.
Ulemper ved betongulv
- Gulvets relativt hårde overflade er at sammenligne med gulve i natursten, der kan føles hårde at gå og stå på.
- De ubrudte, glatte flader giver en rungende akustik, der bør blødes op med møbler, billeder og/eller lyddæmpende installationer på væggene og akustikplader i loftet.
- Kommer der en stridbar plet i betonoverfladen eller en stor revne, kan betongulvet ikke pletrepareres som fx et flisegulv, hvor en ødelagt flise kan udskiftes. Når betongulvet er lagt, så er det lagt.
- Er ønsket beton på badeværelset kræver det vandsikringsmembran og to lag polyurethan med en speciel vandskyende overflade. Det fordyrer selvfølgelig kvadratmeterprisen.
- Beton er svært at fortryde og ikke så nemt at ændre, hvis det først er lagt. Det er udelukkende en opgave for professionelle at lægge denne type.
Kilder: Baksarkitekter.dk,
Tegnestuenlorenzen.dk, Barch.dk,
danskeboligarkitekter.dk,
Danskbeton.dk, Wikipedia.dk