Spørg Bolius

Bæredygtigt Tiny House - kan vi undgå betonfundament og bruge skruefundament?

Hej Bolius

Vi vil gerne bygge et Tinyhouse på 30m2 og har kigget på jordskruer, som i også har nævnt i en artikel om fundament.

Både på grund af miljøet, vi ønske ikke at bruge beton og vil gerne kunne fjerne huset enkelt igen, når det en gang ikke længere skal stå der. Men også for at undgå fugt/salt optræk, og ventetiden i processen med at opbygge og støbe et fundament.

Men det er svært at finde objektiv information om jordskruer især til helårshus og ikke blot til mindre skure og terrasser.

Så mit spørgsmål er om der er god erfaring med at bruge disse jordskruer som fundament til helårshuse?

Og om der er anbefalinger for hvor højt fra jordoverfladen man minimum skal placere underkanten af huset?

Venlig hilsen Mea
 

Hej Mea

Det er et rigtig godt spørgsmål du stiller.

Jeg er overbevist om, at I sagtens kan bruge jordskruer eller lignende som fundamentspunkter til jeres Tinyhouse, (hader amerikanske ord, kunne vi ikke finde og bruge et dansk ord for det, Lillehus, Småhus, Minihus).

Mht. fundering, så handler det jo meget om den jord som er på grunden. Der findes jo netop skrækhistorier om folk der skal lave meget dybe og dyre fundamenter, som enten skal rammes med pæle eller lignende. Men det er faktisk netop her, at de borede skruefundamenter også kan komme til deres ret, idet man så ”bare” borer længere ned, indtil man finder bæredygtige jordlag.

Der er begrænsninger i punktfundamenter, (hvor meget de kan bære) og skal man lave et meget tungt hus, kan det sjældent betale sig. Men! Skal man bygge et lille hus, angiveligt bygget i træ, så kan man sagtens bruge disse skruefundamenter, og med rette.

Når det så er sagt, så spørger du til erfaringer. Og det er jo så netop problemet. For metoden er relativt ny, (om ikke andet her i DK) og derfor har vi ikke lige 30-50 års erfaring med hvordan disse arter sig på den lange bane. Men skruefundamenter er ganske ganske stærke, og jeg er overbevidst om, at det er noget vi kommer til at se meget mere af – netop også når vores byggerier skal være mere cirkulære og man skal kunne genbruge tingene.

Mit bedste er derfor, at overlade det til en ingeniør, som evt. samarbejder med et geoteknisk firma, eller et geoteknisk firma som også har en ingeniørafdeling. Få tegnet ”Tinyhouset” færdigt så en ingeniør kan regne på hvor meget det vejer, så man kan finde ud af hvor meget vægt der skal ned i jorden. Og så skal I have lavet en geoteknisk undersøgelse af den grund hvorpå huset skal stå.

Som gammel sur ingeniør så jeg gerne at huset stå så højt, at man rent faktisk kan krybe ind under det. Skulle der nu ske en skade, eller der kom hul efter skadedyr eller hvad har du, så er det bare meget federe, at man rent faktisk kan komme fysisk ind under det.

Efter Arbejdstilsynets regler taler vi om 60 cm.

Men ellers skal I vel blot holde en 20 cm højde, så facader er væk fra terrænet, og så der kan laves en sokkelkant rundt, som lukker grundet af for skadedyr og deslige, men hvor der samtidig ventileres med åbne spalter svarende 1/50 af husets areal.

Held og lykke med det!

Ps. Husk at sende postkort/billede af hvordan det blev.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden