Spørg Bolius

Bæredygtigt alternativ til kældergulv

Til en villa med kælder og 1. sal ønsker vi gulvvarme i kælderen, hvilket betyder det gamle betondæk skal brydes op for ikke at formindske loftshøjden.

Men kan vi lave en anden løsning end at støbe et nyt betondæk for at gøre det mere bæredygtigt? Hvad ville
være en ideel opbygning hvis vi gerne vil undgå isolering af petrokemi produkter og et armeret betondæk?

Det skal lægges hhv. fliser og trægulv som færdig overflade.

Mvh Morten

Hej Morten,
Når den mest bæredygtige kvadratmeter er den, vi ikke bygger, gælder det også de steder hvor, der allerede er bygget. Man kan stille sig spørgsmålet om gulvvarme i en kælder er den bedste byggetekniske løsning eller om der findes en løsning, om er bedre for klimaet, fordi der skal bruges færre byggematerialer. 
Byggeteknisk er det altid en god idé at have både lidt varme men især udluftning/ventilation i en kælder på grund af den fugtpåvirkning der er udefra. Men gulvvarme er en "luksus komfort" når man ser på hvad det kræver af grus, beton- og isoleringsmængder.
 
Skulle du beslutte dig for at grave ud, skal du også være opmærksom på, at det sandsynligt vil kræve, at fundamentet understøbes for at kunne sikre en rigtig kapillarbrydende opbygning og ydermere etablering af funktionelt omfangsdræn, så fugtpåvirkningen fremadrettet minimeres.  
 
I forhold til dit spørgsmål om at undgå petrokemiske isoleringsmaterialer (dvs. kemiske produkter, der udvindes fra olie og naturgas, eksempelvis polystyren)(red.) og armeret beton. Netop fordi det er en kælder - en konstruktion udsat for fugt i større eller mindre grad, ville jeg ikke udfordre de omstændigheder og lave et let terrændæk med organiske isoleringsmaterialer. Brug ikke biobaserede isoleringsmaterialer i bygningsdele udsat for meget fugt. 
 
God fornøjelse med overvejelser og projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden