Dine ærter står måske i fuldt flor, eller de første ærter er ved at modnes. Det betyder, at du snart kan høste de første ærter.
Der kan være stor forskel på, hvornår ærterne er klar til at blive høstet. Både de forskellige sorter, vejret og ikke mindst såtidspunktet har indflydelse på det. Så fortvivl ikke, hvis det trækker lidt ud med de første ærter.
Hvornår er ærterne modne?
Hvornår lige præcis dine ærter er klar til at blive høstet, er svært at sige, men generelt modner ærter forholdsvis hurtigt, efter de er dannet. Så det er en god idé at holde øje med dem, og løbende prøve sig frem ved at smage på dem. For det er ærgerligt, hvis de når at blive overmodne, da de bliver kedelige og melede.
Sukker- og slikærter spises oftest med bælg, så de skal høstes, inden ærterne bliver for store og bælgen for sej. Pluk en bælg og smag på den. Er den sprød og smager lækkert, kan du høste de ærter, der er klar. Smager den derimod bitter, skal du vente med at høste, til bælgene er lidt større. Når du har fundet den rette størrelse på dine ærter, kan du fremover plukke dem på øjemål.
Marv-ærter og andre ærter, der pilles ud af bælgen, før de spises, skal høstes, når ærterne har fået fylde, men inden de bliver melede og flækker. Her er der heller ikke andet at gøre end at smage dig frem. Tag en ært med lidt fylde, åbn den og smag på ærterne. Vælg forskellige størrelser for at sammenligne. Når du har fundet en god balance i smag og størrelse, kan du fortsætte med at høste, når ærterne har fået den rette størrelse.
Høst flere gange om ugen
Der går ikke mange dage, fra ærter er modne, til de er overmodne. Det er derfor en god idé at høste ofte, gerne flere gange om ugen.
Pluk forsigtigt ærterne, uden at skade resten af planten. Ofte kan du nøjes med at tage fat med den ene hånd om bælgen og holde igen på stilken af planten med den anden, og give et lille ryk eller træk.
Høster du løbende og ofte, stimuleres ærteplanterne til at sætte flere blomster og efterfølgende ærter.
Spis ærterne med det samme eller frys dem ned
Ærter smager allerbedst nyplukkede, men har du for mange til, at du kan nå at spise dem, kan de fryses ned og gemmes til senere på sæsonen.
Blanchér ærterne, før du fryser dem ned. Det gør, at de holder bedre på smagen og konsistensen. Slik- og sukkerærter blancheres og fryses hele, marv-ærter m.m. bælges og kun selve ærterne blancheres og fryses.
Når de sidste ærter er høstet
Når dine ærteplanter er færdige med at give ærter, og ikke sætter flere blomster, kan du fjerne planterne og espalieret. Pladsen kan du nu udnytte til andre hurtigt voksende grøntsager som bladsalat, radiser eller spinat. På den måde får du ekstra glæde af pladsen i køkkenhaven.