Spørg Bolius

Ældre hus koldt trods forskellige varmekilder - vil ny brændeovn eller efterisolering være løsningen?

Hej Bolius

 Vi bor i en toetages villa med 130 m2 i stueplan (1965) og 65m2 på 1.sal(1980). Stueetagen opvarmes med naturgasfyr og centralvarmeanlæg (2018) og 1. sal med el-radiatorer i hvert af de 5 rum (1980). Vi har også i stuen en brændeovn (1980), som vi kun har brugt yderst sjældent.
Ydermursmateriale er letbeton. Vi er bekendt med jeres "Det koster de forsk. opvarmningsformer", med "7 varmekilder, fordele og ulemper" og "Generelt om efterisolering" men ville gerne høre, om det ville være en god/middel/dårlig ide at installere en tidssvarende brændeovn (evt. andet) i stueetagen.
Udover stue og spisestue, er der også i stueetagen 2 værelser og trapperum til 1. sal. En anden løsning kunne være udvendig efterisolering.
Bebyggelsesgraden i forvejen er udnyttet til grænsen, men vi kan godt lægge 25 cm. på? Ville dette være en god/middel/dårlig ide?
Svarene findes sikkert i nævnte materiale, men vi vil være glade for en udtalelse, som kan spore os ind på den rette vej

Claus H

Hej Claus H

I skal overveje om I skal lave lappeløsninger eller tage det skridt, som nok bliver nødvendigt før eller siden. Ikke mindst med Mette F's seneste udmelding om at de vil have alle naturgasfyr ud hurtigst muligt. I den forbindelse skal I måske nok også få afklaret om der er planer om fjernvarme i jeres område, eller om det er varmepumper som vil være fremtidens opvarmning for jer.
 
En 42 år gammel brændeovn er næppe rigtig god for jeres indeklima, for naboerne eller for effektiviteten. Så tænker I at brændeovnen skal være en del af huset fremover, så ville en opgradering kunne hjælpe på alle tre ting. Der er en del forskere, som er enige om at selv de nyeste og smarteste brændeovne stadig forurener indeklimaet, men det er jo lidt en anden sag. Det kan være en ganske billig opvarmningsform, ikke mindst hvis I selv står for at sanke brænde eller kan få det billigt leveret. Det er dog ikke at betegne som en grøn opvarmningsform.
 
Udvendig isolering kan på den lange bane være ganske givtigt. Om den er økonomisk på den korte bane, er svært at afgøre. Mange banker giver nogle rigtig gode og billige lån, hvis man skal bruge pengene til at gøre boligen grønnere. Så tag evt. en snak med jeres bank om mulighederne. I vil formentlig kunne skære en god bid af varmeregningen ved at få lagt en dyne uden på væggene. Op til 25 cm isolering bliver ikke betragtet som udvidelse af bebyggelsen. det er netop for ikke at hindre folk i at forbedre deres boliger.
 
Men... alle huse er unikke og derfor kunne det være en ide at få en energivejleder eller energirådgiver til at tage udgangspunkt i jeres bolig, og så hjælpe med at finde ud af hvad der er den rette løsning for jeres bolig.
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden