Mariann Gundersen har skabt noget nær et mesterværk på den lille ø Justøy i det sydlige Norge med udsigt over Skagerrak. Hun er inspireret af den berømte hollandske havedesigner Piet Oudolf og kombinerer naturalistiske elementer med en utrolig æstetisk finesse i sin have.
Om Mariann Gundersen
Mariann Gundersen er en passioneret havedesigner med en dyb kærlighed til naturalistiske haver. Hendes virksomhed, ”Vill hageglede”, tilbyder plantedesign til både private og erhvervskunder.
Med en pris for Årets Havedesign 2023 fra Scandinavian Design Awards i baglommen fortsætter Mariann med at inspirere og udfordre det traditionelle havedesign. Hun er baseret i Stavanger, men tilbringer det meste af året på Justøya med jord under neglene og en farveblyant i hånden.
Det er en have, der ikke bare fanger øjet, men også sjælen – og det er måske derfor ikke så overraskende, at den vandt prisen for bedste havedesign i 2023 fra Scandinavian Design Awards.
Bæredygtighed og havedesign i smuk kombination
Bæredygtighed og design er to ord, du ofte støder på hver for sig. Men hvad sker der, når de kombineres i havedesign? Vi tog en tur til denne ekstraordinære have for at finde svarene på, hvordan du selv kan bringe lidt af Marianns magi ind i din egen have, så du kan forene de forskellige elementer på en smuk og bæredygtig måde.
Mariann Gundersens interesse for haver har dybe rødder. Hendes mor var meget interesseret i planter og blomster, og da hun selv fik hus, var det med en have fuld af roser og lavendler. Med en kandidatgrad i pædagogik og en karriere inden for lederskab og organisationsudvikling i erhvervslivet var hendes vej ind i havedesign uventet.
– Ubeskrivelig glæde med en naturalistisk have
For ti år siden søgte hun efter en ny retning i livet og fandt inspiration i den naturalistiske havestil, som tændte en gnist af nysgerrighed. Hun lærte om naturalistisk havedesign og har set og læst om Piet Oudolfs filosofi. Her ramte Mariann en nerve, som gav hende ny motivation og glød.
– Jeg dykkede dybt ned i emnet, og det blev en helt fantastisk rejse for mig. At omgive sig med en naturalistisk have er ganske enkelt en ubeskrivelig glæde, fortæller Mariann Gundersen.
Planter behøver ikke gødning og kan klare barskt klima
Og denne glæde ønsker hun at dele. Gennem årene har hun fordybet sig yderligere i den naturalistiske havedesigns filosofi og praksis, idet hun kontinuerligt har afprøvet forskellige planter og designelementer i sin have på Justøy.
Jeg bruger velafprøvede sorter, der kan klare sig i et barsk klima. Det betyder, at de ikke får gødning og til gengæld bliver mere kompakte i deres form.
– Jeg bruger velafprøvede sorter, der kan klare sig i et barsk klima. Det betyder, at de ikke får gødning, og til gengæld bliver mere kompakte i deres form. Det er både bæredygtigt og giver mindre arbejde. Vanding er en anden ting: Her har jeg investeret i et automatisk vandingsanlæg, der sparer på vandet og dermed på pengepungen, fortæller Mariann.
Hun arbejder intuitivt og smelter havens plantedesign ind i den omgivende natur. Det, der begyndte som en personlig lidenskab for noget nyt, har i løbet af de seneste seks år udviklet sig til en seriøs forretning, som hun kalder ”Vill hageglede” (Vild haveglæde). Dette navn afspejler hendes passion for naturalistisk havedesign.
Billedserie: Mariann Gundersens bæredygtige have
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Fra bar klippe til frodig oase
Da Mariann gik i gang, havde hun en vision om en have, der var frodig og indbydende, og som kunne holde til vejr og vind. Men der var et problem. Hendes grund i det naturskønne område ved Skagerrak var nærmest ren klippe.
Heldigvis havde hun to uundværlige ressourcer: En urokkelig beslutsomhed og en utrættelig hjælpsom mand, der ville gøre alt for hendes passion for havekunst.
Sammen påtog de sig den tilsyneladende umulige opgave at forvandle det klipperige landskab til en oase. De mange klipper havde enkelte områder med jord og tørt græs. Jorddybden var ikke gunstig, for der var ren klippe, og jorden kunne derfor hurtigt tørre ud. Mariann måtte tænke i retning af tørketålende planter.
Med en kreativ tilgang til projektet kunne hun ane konturer i landskabet og bestemte sig for at fylde jord på mellem klipperne, så de kunne blive til store, flotte bede. Jordopfyldningen gjorde samtidig, at området blev jævnet ud. Men det var ikke uden omkostninger i form af virkelig hårdt arbejde, idet hele 100 tons jord skulle køres i trillebør ind på grunden.
Mariann Gundersens favoritplanter
- Hjortetrøst, Eupatorium maculatum ”Riesenschirm”: Høj og robust plante med mørkerøde blomsterskærme, der tåler de skandinaviske vintre.
- Purpursolhat, Echinacea purpurea ”Magnus”: Farverig og hårdfør – et must i enhver have.
- Røllike, Achillea millefolium ”Terracotta”: Har en mørk orange skærmblomst, der er helt unik og meget holdbar.
- Djævelsbid, Succisa pratensis: Små kuglerunde blå blomster, der også findes vildt i naturen.
- Makedonsk blåhat, Knautia macedonica: Tilføjer farveklatter i luften.
- Kattehale, Lythrum salicaria ”Swirl” og ”Blush”: Bløde blomsteraks, der bringer højde og fylde til haven.
- Afrikatidsel, Berkheya purpurea ”Zulu Warrior”: Tilføjer et eksotisk tvist med sine tidselagtige blade og smukke margueritlignende blomster.
- Sandrør, Calamagrostis acutiflora ”Karl Foerster”: En smuk prydgræs med halvanden meter høje gyldne aks med grønne strå.
- Kinesisk elefantgræs, Miscanthus sinensis: Prydgræs med halvanden meter høje, smukke mørkebrune aks.
Robuste stauder og prydgræsser
Nu skulle de nye bede tilplantes, og her var Marianns inspiration fra den hollandske havedesigner Piet Oudolf tydelig. Hun valgte planter, der ikke kun var smukke, men også robuste og i stand til at trives i det skiftende nordiske klima. For hende var det ikke nok bare at skabe en have, men at skabe en have, der kunne modstå Skagerraks skiftende vejrforhold.
Styret vildskab i natualistisk plantedesign
Lokale, vildtvoksende plantearter (eller kultivarer af disse = forædlede varianter) indgår ofte i naturalistiske plantedesign. I traditionelle naturhaver begrænser man sig ofte til kun lokale, hjemmehørende arter, mens man inden for den naturalistiske stil anvender plantesorter fra hele verden.
Hovedkriteriet er, at den enkelte art passer ind i helheden med tanke på design og robusthed. Man fokuserer på, at planterne skal være levedygtige over tid og bidrage til biologisk mangfoldighed, især med hensyn til bestøvere og andet dyreliv.
– Det er vigtigt at vælge gode, afprøvede sorter af stauder og prydgræsser, der med forskellige farver og former forandrer havens udseende gennem sæsonen, fortæller Mariann. Det er den måde, Piet Oudolf arbejder på.
Mariann Gundersens have vandt bedste havedesign i 2023 fra Scandinavian Design Awards
Resultatet er intet mindre end betagende. Haven, der engang var en udfordring af dimensioner, er nu en frodig oase, der har fået stor opmærksomhed og interesse fra havedesignere og -elskere fra hele verden. Og som kronen på værket vandt Mariann prisen fra Scandinavian Design Awards for bedste havedesign i 2023.
Marianns have på Justøy er et levende bevis på, hvad der sker, når man forener bæredygtighed med æstetik. Ved at tage inspiration fra Piet Oudolf og integrere sin egen passion og forståelse for planternes behov har hun skabt en frodig oase ud af en tidligere udfordrende klippegrund. Hendes tilgang til havedesign viser, hvordan man både kan skabe skønhed og bidrage til biologisk mangfoldighed i en have.
Marianns arbejde viser, at en have kan være så meget mere end blot at se smuk ud. Det kan være en passion, der omdannes til en livsstil og endda en forretning. Det kan være en kilde til dyb glæde og en metode til at leve i harmoni med naturen. Ved at arbejde hånd i hånd med den omgivende natur har Mariann transformeret et tilsyneladende umuligt projekt til et mesterværk i havedesign.
Næste gang du står i din egen have og overvejer, hvad der kan gøres, så tænk på Marianns have. Måske kan du også finde en måde at forene æstetik, bæredygtighed og personlig glæde i dit eget haverum?
Mesteren bag naturalistisk havedesign
Piet Oudolf er en internationalt anerkendt hollandsk havedesigner, berømt for at revolutionere landskabsdesign med sin naturalistiske tilgang.
Oudolfs filosofi centrerer sig om at skabe haverum, der respekterer naturens skønhed og dynamik. Han vælger planter, ikke kun for deres æstetiske værdi, men også for deres evne til at trives over tid og bidrage til et bæredygtigt økosystem.
Oudolfs design er kendt for at fremhæve planternes naturlige livscyklus, skabe harmoni mellem kultiverede og vilde elementer og fremme biodiversitet. Denne tilgang har inspireret havedesignere verden over, herunder Mariann Gundersen, hvis arbejde reflekterer en dyb forståelse for og hengivenhed til Oudolfs principper.