1. Stop vandet
Du skal hurtigst muligt danne dig et overblik over, hvor vandet kommer fra og forsøge at begrænse skadens omfang.
2. Pas på hvis vandet kommer fra en kloak
Ved voldsomme vandmængder kan kloaksystemet blive overbelastet, og vandet kan blive presset op gennem afløb. Hvis der er tale om vand fra en kloak, er der risiko for, at vandet kan være fyldt med bakterier, og det er vigtigt, at du undgår at komme i berøring med det.
Det er muligt selv at fjerne vandet, men du bør overveje, om det er helbredsrisikoen værd – og om du i stedet bør få hjælp fra professionelle rengøringsfolk.
3. Kontakt dit forsikringsselskab
Derefter er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab, som ofte vil kunne hjælpe dig videre. I tilfælde af alvorlige vandskader kan forsikringsselskabet sørge for hurtig indsats for at bekæmpe vandskadens omfang. I visse situationer, som fx ved skybrud i et større område, kan det være svært at få hjælp hurtigt nok.
4. Fjern beskadiget inventar – men smid det ikke ud
Tjek grundigt efter, om der er materialer eller inventar, som er blevet påvirket af vand. Er det tilfældet, skal det fjernes. Du bør dog ikke smide de beskadigede genstande væk med mindre du har lavet en aftale med forsikringsselskabet. Forsikringsselskabet sender i mange tilfælde en taksator ud, som skal vurdere skadens omfang og i den forbindelse kunne se de beskadigede ting.
5. Vær opmærksom på skimmelsvamp
Når du flytter fugtige ting fra et sted til et andet, så vær opmærksom på om de er blevet angrebet af skimmelsvamp. Det er en dårlig idé at flytte angrebne genstande fra et sted i boligen til et andet, da du dermed også spreder svampesporerne.
6. Tag billeder
Du bør altid tage billeder af vandskaden til forsikringsselskabet. Det kan gøre din sag nemmere at behandle.
7. Registrer din oprydningstid
Hvis du selv bruger tid på at begrænse skaderne, vil forsikringsselskabet ofte honorere dette. Sørg derfor for at registrere, hvor meget tid du bruger på oprydningen efter en vandskade.