Spar både vand og varme
Hver borger bruger ca. 40 kubikmeter vand om året til f.eks. madlavning, bad, vask og toiletskyl. Det svarer til fire tankvogne med vand pr. år pr. person. En tredjedel af vandet er varmt, og fordi det skal varmes op, er det dyrere end det kolde.
Prisen for 1 liter koldt vand er ca. 6,3 øre, mens varmt vand i gennemsnit koster 10,7 øre pr. liter, fordi du også skal betale for opvarmning af vandet. Hvis du sparer på det varme vand, sparer du altså både på vandregningen og varmeregningen.
Mere end 60 procent af danskerne lader vandet løbe, mens de vasker grøntsager, børste tænder eller vasker op. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius.
Især unge mennesker, der bor i lejligheder, lader vandet løbe, når de vasker op eller af, mens den ældre del af befolkningen er mest tilbøjelig til at lade vandet løbe, når de børster tænder.
- Det er slet ikke nødvendigt at lade vandet løbe, når du renser og vasker grøntsager, siger Rados Nenadovic, der er tidligere fagekspert i Videncentret Bolius.
Så meget koster det at lade vandet løbe
Han fastslår, at der kan være rigtig mange penge at spare ved at tænke over vandforbruget i dagligdagen. Det koster nemlig 50 øre i minuttet at vaske grøntsager under en rindende kold hane. Og hvis vandet er varmt, koster det ca. 1 krone i minuttet.
- Hvis du tager en balje og fylder den med vand og vasker grøntsagerne deri, så blive de præcis ligeså rene, som hvis du lader vandet løbe nedover dem og direkte ned i afløbet. Så du sparer penge og skåner miljøet ved at bruge baljen, siger han.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Lad opvaskemaskinen gøre tallerknerne rene
Han forklarer, at det på samme måde heller ikke er nødvendigt at skylle sine tallerkener af, før du sætter dem i opvaskemaskinen. Du behøver kun at skrabe madresterne af.
- Det er jo opvaskemaskinens arbejde at gøre dine tallerkener rene, så det er ikke nødvendigt at være grundig med at gøre dem rene, før du sætter tallerkener ind, siger Rados Nenadovic.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
”Jeg er den bedste til at spare på vandet”
I Videncentret Bolius’ undersøgelse fra YouGov er danskerne blevet spurgt, hvem der er bedst til at spare på vandet i familien. Og langt over halvdelen af de adspurgte peger på sig selv som den bedste vandsparer.
Men det er ikke sikkert, at vi kan stole på vores egen vurdering af, hvor meget vand vi bruger, forklarer professor Kirsten Gram-Hanssen fra Aalborg Universitet, som forsker i hverdagsliv, brugeradfærd og ressourceforbrug.
- Vandforbrug er meget præget af vaner, og derfor er det ikke sikkert, at du lægger mærke til, hvor meget vand du egentlig bruger, siger Kirsten Gram-Hanssen.
Installér en vandmåler
Derfor kan det være en idé at installere en vandmåler, mener Videncentret Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic.
- Med en vandmåler kan du synliggøre dit vandforbrug og se, om dit forbrug ligger under eller over gennemsnittet. Det kan være en god motivationsfaktor til at begynde at tænke over, hvor meget vand du bruger, og hvad du bruger vandet på, siger han.
5 gode råd til at spare på vandet
- Udnyt det vand, der er tilbage i elkedlen, til madlavning. Det kogte, og dermed mere kalkfattige vand, er også fortrinligt til isterninger eller til at vande planter med.
- Berøringsfri vandhaner, der selv tænder og slukker, kan spare meget vand. Du kan også spare sygedage, fordi du lettere undgår det smitstof, der ofte efterlades på boligens vandhaner.
- Aflæs dit vandforbrug hver uge. På den måde opdager du hurtigt lækager som utætte rør og vandhaner. Det er også klogt at lukke for hovedhanen, hvis familien forlader huset i mere end et døgn. Se efter, om vandmålerens hjul står stille, når alle vandhaner er lukkede, og ingen bruger vand i huset. Bevæger hjulet sig, er der utætheder i systemet.
- Investér i en sparebruser. De penge, den koster, er hurtigt tjent ind igen. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter. En sparebruser sparer dig hurtigt over 1.000 kr. om året.
- Selv hvis dit toilet kun løber lidt, risikerer du at skylle tusindvis af kroner ud i afløbet på et år. Et toilet, der løber, så du næsten ikke kan se det, koster omkring 7.000 kr. ekstra på vandregningen om året, mens et toilet, hvor du kan se uro på overfladen af vandet, koster omkring 25.000 kr. om året.
SE VIDEO: Toilet der løber – Sådan fikser du det
Kilde: Rados Nenadovic, fagekspert i Videncentret Bolius