Ideelt består en god træbriket af rent, tørt aske- eller løvtræ, der brænder præcist som et stykke brænde af samme træsort.

I praksis kan der dog være stor kvalitetsforskel på træbriketterne. Nogle briketter brænder dårligt, og andre lugter kemisk ved afbrænding eller smuldrer let.

Følg disse råd, så du undgår at tænde op i brændeovnen med dårlige træbriketter:

1. Tjek leverandøroplysningerne

Det er forskelligt, hvor mange og hvilke oplysninger leverandørerne giver om de træbriketter, de sælger. Men der er nogle informationer, du kan holde øje med, som indikerer træbrikettens kvalitet. Hvis oplysningerne mangler, kan du spørge leverandøren om mere information.

Hold øje med følgende, når du køber briketter:

  • Tjek, om træbriketten er lavet af 100 % træ - hvis den er, så undgår du både usunde røgpartikler og dårlig lugt.
  • Gå efter træbriketter med askeprocent på under 1 %, da det er tegn på, at der ikke er andre affaldsprodukter i træbriketten end rent træ, og det giver mindre rengøringsarbejde.
  • Gå efter træbriketter med så høj brændværdi som mulig. Jo højere, jo mere brændeffektiv er den.
  • RUF træbriketter består af lyse og ’lette’ træsorter som gran og poppel. Hvis du vil have højere brændværdi, skal du gå efter briketter med ’tunge’ træsorter som fx bøg. Du skal dog være opmærksom på, at prisen som regel også er højere ved mørke træbriketter.

2. Overvej at vælge en træbriket, som kan deles op

Det kan være en fordel at vælge en træbriket, der kan brækkes i flere stykker, hvis du vil være sikker på, at briketterne kan være indeni lige netop din pejs eller brændeovn.

3. Test et mindre parti træbriketter

Som regel hænger kvalitet og pris sammen, men du kan ikke være sikker på, om de dyre brænder bedre end de billigere, alene på prisen. Hvis du er i tvivl, så nøjes med at købe en mindre mængde, så du kan se, hvordan briketterne brænder i din pejs eller brændeovn.

4. Pak træbriketterne ud

Som regel ved du ikke, om står med en god eller dårlig træbriket mellem hænderne, før du har pakket den ud – og nogle gange først, når du har brugt den til at tænde op med.

5. Mærk efter

En god træbriket føles robust. Smuldrer briketten giver den dårligere forbrænding. Hvis det anvendte træmateriale er for finkornet, og fugtmængden i træet for høj, bliver briketten ikke presset godt nok. Det betyder, at briketten svulmer og derfor smuldrer let, ligesom briketterne brænder hurtigt og efterlader mere aske

6. Brug din lugtesans

Hvis der breder sig en lugt af brændt lim og lak, når du tænder op, er det tegn på, at briketten ikke består af rent træ. Nogle af de billigste træbriketter fremstilles i lande, hvor man ikke alle steder går op i, hvor det anvendte træmateriale stammer fra. Hvis træspånerne fx stammer fra en møbelfabrik, hvor man ukritisk fejer revl og krat op fra gulvet og smider det i pressen, kan der fx være melaminrester og MDF i briketten.