I 2016 besøgte Videncentret Bolius tre familier, der bor i kolonihave. Fælles for dem alle er, at selvom de bor i lejlighed på Frederiksberg, Vesterbro og i hus i Brøndby, så længes de efter græs under tæerne og plads at boltre sig på. Derfor flytter familierne i kolonihavehus sommeren over.
I forældrenes fodspor
Kirsten Marie Pedersen og hendes mand Mogens Pedersen har kolonihave i Andelshaverne Kildegaarden i Ballerup. Huset er nysseligt med ternede gardiner, broderier på væggene og arvestykker i alle kroge. Haven står knivskarpt med et væld af blomster og nogle enkelte tomatplanter, porrer, krydderurter og frugttræer.
Hvor længe har I haft jeres kolonihave, og hvordan fandt I den?
- Vi har haft haven siden 1973. Vi kendte til stedet, fordi mine forældre var med til at starte det op i 1956. Dengang betalte man 100 kroner i andel og fik så 500 m2. Da blev husene jo flikket sammen af gamle sildekasser, og hvad man ellers havde til rådighed. Nu er husene helt anderledes, og vi fik kloakeret for 2 år siden.
Hvordan bruger I kolonihaven?
- Vi bor i en lejlighed på Frederiksberg, men flytter herud ca. 4 måneder hver sommer. Det har vi altid gjort. Og da børnene var små, brugte vi det endnu mere.
- Jeg elsker at være ude og kan slet ikke lade være med at gå og pille i haven hver dag. Jeg gider ikke længere passe en masse grøntsager. Det skal være for hyggens skyld, det jeg har. Jeg kan også lide hyggen i huset, hvor vi har bevaret den gamle stil.
Anitta og Kim bor i kolonihave halvdelen af året
Anitta Limkilde-Kjær og Kim Limkilde-Welcher og Natalya på 3 år har en kolonihave i Sommerbyen Ejby i Glostrup. Her er der plads til græsplæne og legehus, hvor datteren og de 2 hunde kan boltre sig, mens kæmpe højbede flankerer hele den ene side af huset. En dobbeltdør står åben mellem huset store centrale rum og terrassen, så inde og ude går i ét.
Hvor længe har I haft jeres kolonihave, og hvordan fandt I den?
- Vi har haft kolonihaven siden 2001. Vi fandt den, fordi Anittas forældre havde hus herude, da hun var barn. Vi bor i hus i Brøndby, hvor der også er en lille have til. Her har vi dog mest roser, så det er noget helt andet at komme herud. Det er der også mange andre, der synes.
- Sommerbyen Ejby er Nordeuropas største kolonihaveforening.
Kim er webmaster for hjemmesiden og salgslisten, og der bliver nok solgt i gennemsnit 6 kolonihaver om ugen til mellem 300 og 600.000 kr.
Hvordan bruger I kolonihaven?
- Vi elsker at være herude og flytter herud hvert år i april og bliver her til og med oktober. Vi dyrker rigtig mange grøntsager og urter, og dem kan vi leve af hele sommeren.
- Det er skønt at kunne være selvforsynende på den måde. Og så er området bare rigtig godt, og vi har nogle gode naboer. Der er flere fællesaktiviteter for børnene og sankthans-fest, og Natalya nyder at kunne lege herude.
Vores barn lærer om naturen i kolonihaven
Anja Svarrer, Thomas Vig Larsen og Viktor på 7 år har en kolonihave i Sommerbyen Ejby i Glostrup. De har bevaret det lille træhus i dets oprindelige stil, og græsplænen er sirligt klippet og giver god plads til en kæmpe trampolin. Blomsterbede og blomsterkrukker giver farve i alle kanter, mens agurk- og tomatplanter soler sig op af en sydvendt væg.
Hvor længe har I haft jeres kolonihave, og hvordan fandt I den?
- Vi har haft kolonihaven i 4 år. Vi var på jagt efter et sted, men tæt på byen er det blevet utrolig dyrt, så vi tog ud for at kigge os omkring herude, og så faldt vi i snak med det par, der havde dette hus, og de havde lyst til at sælge. Så vi var heldige og fik lov til at købe det.
Hvordan bruger I kolonihaven?
- Vi bor i en treværelses lejlighed på Vesterbro og er dybt taknemlige for, at vi har fundet det her sted. Det betyder, at vi kan bevare tilknytningen til vores byliv, men samtidig har vi et frirum herude, hvor vi flytter ud 3-4 måneder hver sommer.
- Det fungerer fint med at køre på arbejde herfra. Det er som om, vi lader op herude. Vi har aldrig haft grønne fingre, men vi prøver os frem.
- Det er også godt for Viktor. Han har høstet sin første agurk i dag og spurgte helt forsigtigt, om man godt kunne spise den, når den kom fra en plante. En rigtig bydreng, der lærer noget om naturen ved at komme herud. Der er i øvrigt også en del andre børnefamilier her, og vi er meget glade for vores naboer.
Test dig selv: Er du egnet til at bo i kolonihavehus?
I nogle haveforeninger er der specifikke krav til hækhøjde, græsslåning og generel vedligehold, mens der andre steder er en mere afslappet tilgang. Tjek derfor altid haveforeningens love og eventuel husorden. Uanset hvad, skal du helst kunne svare ja til følgende spørgsmål, hvis du skal få noget ud af at have en kolonihave:
- Kan du lide at være ude i naturen og få jord under neglene?
- Kan du lide at dyrke dine egne grøntsager, bær, urter, blomster eller træer?
- Kan du lide at være en del af et fællesskab?
- Kan du finde ud af at indordne dig under fælles regler for vedligehold, støj eller brug af haven?
- Kan du lide at tale med naboen?