1. Tænk på udendørs arealer på din grund som et rum og brug lyset til at fremhæve de dele, der har størst praktisk eller æstetisk betydning.
2. Sørg for god belysning ved hoveddør, skur, bryggers og lignende steder, hvor du ofte skal have nøgler frem eller byder gæster velkommen.
3. Brug udendørs belysning som vejviser for besøgende. Det skal også være let at finde skraldespand, postkasse og husnummer.
4. Belysning på havens flotteste træ kan være smukt og effektfuldt. Men husk også at tænke energirigtigt. Belys derfor ikke haven mere end nødvendigt og vælg energirigtige lyskilder.
5. Vælg belysning eller lamper med LED og vælg en type, der tænder automatisk enten ved en tidsstyring eller ved udløsning af bevægelsessensor. Er det en lampe med en almindelig pære, skal du sikre, at LED-pæren er egnet til udendørs brug.
6. Vælg belysningstypens styrke og type efter formål. Svag belysning er fin til vejvisning af fx en havegang, mens kraftigere belysning er velegnet til oplysning af fx hoveddør.
7. Vælg lamper, der passer til ejendommens karakter og stil.
8. Overdriv ikke belysningen. Husk, at voldsom, spredt belysning kan genere naboerne og give blænding. Det samme gælder spotbelysning, der er indstillet forkert. Øjet er følsomt i overgangen mellem lyse og mørke områder. Kraftigt lys, som skulle give tryghed, kan have den modsatte virkning, fordi man kun kan se noget i lyskeglen og ikke udenfor pga. blænding.
9. Forsyn altid udendørs belysning med strøm fra udendørs installationer. Du må ikke trække ledninger gennem åbninger i døre eller vinduer. Det øger desuden risikoen for kortslutning, ødelagte ledninger etc. pga. klemskader. Det gælder også, selv om det bare er for en kortere periode, som fx lyskæder ved juletid.
10. LED-lamper med solpanel og genopladeligt batteri er glimrende som hyggebelysning i den lyse årstid. Men om efteråret og vinteren skinner solen sjældent nok til, at lamperne fungerer hensigtsmæssigt efter mørkets frembrud. Lamper af denne type kan ikke erstatte en almindelig lampe.