Det intelligente hjem har været længe undervejs, og nu er det så småt ved at være her. Undersøgelser fra forskellige analyseinstitutter forventer en vækst i Europa på 56 procent fra 2012 til 2017, hvor markedet for intelligente løsninger til boligen vil være 20 milliarder kr. Læs mere om, hvad du kan forvente af intelligente løsninger i fremtidens bolig.

Hvordan ser fremtidens intelligente hjem ud?

Hvor det intelligente hjem - eller den automatiserede bolig, om man vil - tidligere var præget af temmelig sindrige ingeniørdrømme, der ikke altid harmonerede med virkeligheden, vil fremtidens boliger tage udgangspunkt i beboernes faktiske behov, der reelt gør hverdagen nemmere og mere energivenlig. 

Sensorteknologien er i stor udvikling, og du vil inden for den nærmeste fremtid se produkter på markedet, der selv går online og kommunikerer med hinanden. For eksempel er det meget omtalte "intelligente køleskab", der selv bestiller varer og holder øje med udløbsdatoer osv. en realitet, og flere forskellige modeller er allerede på markedet.

Ligeledes vil meget tøj i fremtiden rumme en lille chip med basale informationer om, hvordan de skal vaskes. Vaskemaskinen vil kunne aflæse disse informationer trådløst og alarmere dig - eller selv justere temperaturen, hvis du har indstillet maskinen på et forkert program. Så er det endelig slut med at kogevaske silkeblusen eller blande mørkt og lyst tøj. Tilsvarende vil multifunktionelle sensorer i boligen holde øje med lys og indeklima. Omtrent på samme måde, som vi i dag er vant til, at moderne fyr og varmefordelingssystemer selv kan regulere temperatur og varmekurver i forskellige dele af hjemmet. Danfoss har fx designet en såkaldt styreenhed, som du kan koble helt op til 49 enheder til - fx en trådløse termostater - og på den måde styre gulvvarme eller radiatorer i hele huset fra ét sted.

Ligeledes vil det blive helt almindeligt med systemer, der selv tilkalder brandvæsenet, hvis sensorerne registrerer forhøjet temperatur og/eller røgudvikling.

Alt vil fungere ved, at små sensorer i alle rum måler på en række fysiske parametre såsom røg, varme, fugt og gas. De kommunikerer indbyrdes via en elektronisk central - en såkaldt gateway - som kan sætte en række forprogrammerede handlinger i gang. Det kan være at skrue op for ventilationen, hvis der bliver for fugtigt, eller lukke persiennerne, hvis det bliver for varmt midt på dagen. Ligeledes er det gatewayen, der tilkalder hjælp udefra via internettet, i tilfælde af fx brand eller en aktiveret overfalds- eller indbrudsalarm. Det lyder måske som fremtidsmusik, men faktisk findes samtlige nødvendige produkter allerede på markedet, ligesom fx en række alarmsystemer allerede tilbyder en række af ydelserne i abonnementsform.

Hvad kan styres i et intelligent hus?

Det er reelt kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan styres i det intelligente hjem. Overordnet set kan man opdele funktionerne i fire grupper:

  • Lys
  • Varme/indeklima
  • Sikkerhed
  • Underholdning

Lys

Du kan bl.a. få kontakter og bevægelsessensorer, der automatisk via fjernbetjening, internet eller mobilsoftware kan styre lyset i dit hjem, afhængigt af tidspunkt og behov (fx om der er nogen i de pågældende rum eller i hjemmet overhovedet).

Varme/indeklima

Termostater og temperatursensorer kobles på hjemmets gateway, så de ikke blot kan holde en bestemt temperatur, som vi kender det, men også gør det muligt via mobil eller pc at tænde/slukke for varmen eller ændre temperaturen. Ligeledes vil persienner, markiser, udluftning eller vindueslukning kunne aktiveres på afstand. 

Sikkerhed

Du kan sikre dit hjem med elektroniske dørlåse, sensorer og kameraer og dermed sidde på dit arbejde og via webkameraer se, hvad der sker i og uden for boligen. Du vil sågar kunne lukke folk ind i huset via telefon eller web. Du vil også kunne få overvågningssystemet til at sende dig en sms, hvis der fx er brud på et vandrør, gasudslip, brand eller et indbrudsforsøg. I et vist omfang vil systemet også selv kunne reagere med passende modforholdsregler, fx ved at lukke for gas, vand eller el, hvis det kan begrænse en bestemt type skade. Er du mageligt anlagt, vil du også kunne programmere hjemmets gateway til at foretage en række handlinger simultant, når du er gået hjemmefra. Det kan fx være at lukke alle vinduer, låse dørene, lukke garageporten osv.

Underholdning

Du kan integrere pc, tv og musikanlæg, så du samler alle funktioner på en central multimedieserver, der styrer alle funktioner. De to amerikanske teknologi-giganter Google og Amazon har fx begge for nyligt lanceret højtalere med indbygget internetadgang og kunstig intelligens. Google Home og Amazon Echo, som de to højtalere hedder, kan altså både spille din musik for dig, og samtidig kan du ved hjælp af stemmestyring få dem til at udføre en lang række handlinger.

Hvilke løsninger til intelligent styring findes der?

Der findes forskellige løsninger til styring af det intelligente hjem, og flere teknologier slås om at få overtaget inden for automatisk styring af bl.a. lys, varme.

Z-Wave

Den trådløse Z-wave-standard er én teknologi på markedet i dag, og der findes en del relativt billige produkter baseret på denne standard. Z-Wave-kontrol kan styre elforsyning og lys helt ned på individuelt kontaktniveau og kan derfor også ret nemt skære stort set al standbyforbrug ned til et minimum. Ligeledes kan teknologien anvendes til at kontrollere alt fra vindueslukning og termostater til rumovervågning med sensorer, kameraer osv. Teknologien fungerer ved, at en central gateway sluttes til internettet.

Den kan kommunikere trådløst med alle husets Z-Wave-moduler og -sensorer, så du kan automatisere dit hjem uden at trække kabler. Netværket holder øje med alle de aktive strømudtag, og du kan derfor indstille det til at slukke eller dæmpe lyset automatisk, fortælle, om din kaffemaskine er tændt, eller om du har glemt at lukke et vindue. Når du ikke er hjemme, kan du styre enhederne fra en pc eller via din mobiltelefon. Du kan købe nye produkter, som kan fungere sammen med de kontrolsystemer og produkter, du allerede har investeret i.

Hvis et produkt er mærket med Z-Wave-logoet, garanterer firmaet bag (Zensys) og Z-Wave-alliancen (en sammenslutning af firmaer, der anvender Z-Wave-teknologien) nemlig, at produktet fungerer problemfrit sammen med andre Z-Wave-produkter. Det gælder også, selvom Z-Wave-produkterne er fremstillet af forskellige producenter.

Det er muligt at skifte eksisterende eludtag og kontakter ud med andre indbygningsenheder, der kan styres via den centrale kontrolfunktion i fx et Z-Wave-baseret intelligent hjem.

Der findes allerede en lang række producenter af Z-Wave-enheder. Du kan få radiatortermostater, stikkontakter, kameraer, alarmer og meget mere. Derudover findes der flere typer fjernbetjeninger. Med nogle af dem kan du fx dæmpe lyset i rummet og tænde for BluRay-afspilleren og stereoanlægget.

Andre Z-Wave-fjernbetjeninger kan væsentligt mere end det. Electronic Housekeeper er fx en hel computer med trykfølsom skærm, hvor du ud over at styre kontakter og strømudtag også kan læse nyheder, se internet-tv og lytte til musik.

IHC

En anden løsning til styring af det digitale hjem er Lauritz Knudsens bud, IHC (Intelligent House Control). Med et IHC-anlæg kan du programmere lamperne, fyret eller andre elinstallationer såsom ventilation, alarmer og musikanlæg i dit hus, så de bliver styret automatisk. LK har lavet de forskellige IHC-anlæg som pakkeløsninger, så du fx kan vælge en grundpakke og forskellige tillægspakker. 

Du kan bl.a. få et anlæg (IHC Boligpakke), der fx automatisk slukker alt lys i huset på én gang og slår alarmen til, når du forlader hjemmet eller går i seng. Du kan lave lysruter, hvor du med et tryk på kontakten ved sengen tænder lyset på vejen ud til badeværelset. Du kan også optimere sikkerheden i dit hjem med en overfaldsalarm, som aktiverer en sirene og får al lys i huset til at blinke. LK har også et trådløst alternativ, IHC Wireless.

Her anvendes bl.a. en såkaldt "trådløs kontakt", der fungerer som en fjernbetjening. Det særlige ved disse kontakter eller fjernbetjeninger er, at de kommunikerer trådløst med hinanden.

Du kan derfor sætte afbrydere op præcis, hvor du har lyst, uden at skulle trække ekstra ledninger. Når du trykker på kontakten, sender den signal til en stikkontakt, et lampeudtag eller et andet IHC Wireless-produkt, som udfører den ønskede funktion, fx at tænde, slukke eller dæmpe lyset. Hvor et IHC-anlæg kræver en omfattende renovering af hjemmet, da der skal trækkes en masse kabler, kan stort set alle bruge IHC Wireless-kontakter.

Hvis dine eksisterende kontakter er sat op efter 1981, skulle der ikke være noget problem i at skifte dem ud med trådløse kontakter (de vil formodentlig være LK's Fuga-kontakter). Er dine kontakter sat op mellem 1959 og 1980, er du nødt til at få en elinstallatør til at tjekke dem, da der blev installeret flere forskellige kontaktserier i den periode. Det er derfor ikke sikkert, at kontakterne uden videre kan udskiftes med de trådløse.

Hvad er den primære forskel på Z-Wave og IHC i det intelligente hjem?

Den primære forskel på Z-Wave og IHC Wireless er, at forskellige producenter kan fremstille produkter, der er Z-Wave-certificerede, mens IHC Wireless er baseret på en lukket standard, Wavenis, som kun bruges af deres produkter. Med IHC Wireless er du således bundet til også fremover at vælge LK's produkter, hvis du vil udbygge dit system.

Jibo – Den sociale robot

Jibo – Den sociale robot

Hvad: Jibo er en såkaldt social robot, der er designet til at hjælpe familien i hverdagen.

Hvordan: Den har et indbygget kamera og software til ansigtsgenkendelse, så den kan skelne forskellige personer fra hinanden.
Den kan automatisere hverdagsopgaver såsom at tænde lys, komme med påmindelser fra din kalender, fortælle dig vejrudsigten eller hjælpe dig i køkkenet ved eksempelvis at læse en opskrift højt, mens du laver mad.

Pris: Ca. 5.000 kr.

Standardteknologi: Jibo bruger wifi og bluetooth.

Amazon Echo – den stemmestyrede højttaler

Amazon Echo – den stemmestyrede højttaler

Hvad: Amazon Echo er en populær, stemmestyret højttaler – men også meget mere end det. Stemmestyring bliver større og større i de kommende år.

Hvordan: Man kan få højttaleren til at afspille musik, læse e-bøger op, tænde og slukke lyset og meget mere.

Pris: Ca. 1.200 kr.

Standardteknologi: Wifi og bluetooth.

Dyson 360 Eye – den intelligente robotstøvsuger

Dyson 360 Eye – den intelligente robotstøvsuger

Hvad: Dyson 360 eye er en robotstøvsuger med et indbygget kamera, som kan registrere indretningen af dit hjem og tilpasse støvsugningen derefter.

Hvordan: Robotstøvsugere bliver mere og mere intelligente – og man kan også få varianter, der kan vaske gulvet. Det er populært i mange almindelige hjem, men der er også et stort marked til eksempelvis plejesektoren.

Pris: Ca. 6.800 kr.

Standardteknologi: Wifi.

Robomow – Den smarte robotplæneklipper

Robomow – Den smarte robotplæneklipper

Hvad: Robomow er en robotplæneklipper, der kan trimme græsplænen for dig, uden at du behøver at røre en finger.

Hvordan: Robotplæneklippere er ikke så langt fremme som robotstøvsugere, men til stor hjælp når du hellere vil lave andre ting i haven end at arbejde.

Pris:
Ca. 17.000 kr.

Standardteknologi: Bluetooth og/eller GSM 

Asus Zenbo – en mobil robothjælper

Asus Zenbo – en mobil robothjælper


Hvad:Mens Jibo står plantet samme centrale sted i hjemmet, kan Zenbo køre rundt i alle rum. Udseendet af robotten leder tankerne hen på Pixars animerede film WALL-E, og den har både touchskærm og indbygget kamera.

Hvordan:
Det er ikke sikkert, at det er denne version af hjemmerobotten, vi kommer til at se, men konceptet skal nok vinde frem. Man kan eksempelvis forestille sig, at den kan holde øje med ældre mennesker i hjemmet og udsende en alarm, hvis der sker en faldulykke. Den kan også underholde børnene med musiklege, videofilm og højtlæsning, mens de voksne slapper af.

Pris: Ca. 4000 kr.

Standardteknologi: Asus Zenbo oplyser ikke om teknologiske detaljer, programmering eller standarder på deres produkt.

Varmestyring: PassivLiving

Varmestyring: PassivLiving

Hvad: Intelligent styring af familiens varmeforbrug – uanset, om du har oliefyr, gasfyr eller fjernvarme. Styr selv varmen med din pc eller via en app på din smartphone, så du fx kan skrue ned for varmen, når ingen er hjemme. Systemet tilpasser sig dine varmevaner. Varmen styres via en mekanisme på din varmekilde, en rumsensor og en router, der tilsluttes husets trådløse netværk.

Hvordan: Via el- eller vvs-installatør.

Pris: 5.000-6.000 kr.

Standard: Passivsystems varmestyring bruger åbne standarder som Z-Wave og Zigbee. Appen fungerer både til iPhone og Android.

Energistyring: LK IHC Control

Energistyring: LK IHC Control

Hvad: En komplet elinstallation til at styre lys, varme, ventilation og andre funktioner ved hjælp af en trådløs controller. Du kan foretage en række individuelle indstillinger, og systemet tilpasser sig beboernes færden.

Hvordan: Via el-installatør.

Pris: LK kan ikke angive nogen gennemsnitlig pris for installation i eksisterende boliger, men i forbindelse med nybyggeri er prisen ca. 50.000 kr.

Standard: LK bruger sit eget lukkede system, men overvejer Zigbee.

LÆS OGSÅ: Intelligente elinstallationer (IHC-anlæg)

Ivee: Digital assistent, der lytter

Ivee: Digital assistent, der lytter

Hvad: En stemmestyret kontrolenhed, der forbinder hjemmets apparater og leverer forskellige informationer. Med stemmen kan du sætte temperaturen, regulere lysstyrken, starte komfuret eller få vejrudsigten læst op. Jo flere apparater, du tilslutter, jo mere effektiv er ivee.

Hvordan: Gør det selv-installation.

Pris: 1.600 kr. (på det amerikanske marked).

Standard: Ivee bruger almindelig trådløs standard (wifi).

Intelligent termostat

Intelligent termostat – Danfoss Living

Hvad: I modsætning til traditionelle, mekaniske termostater er Danfoss Living-produkter elektroniske og udstyret med et display. Du kan regulere varmen nøjagtigt med bl.a. din smartphone og oprette spareprogrammer.

Hvordan: Danfoss anbefaler at kontakte en professionel installatør. Du kan også selve installere termostaterne, og Danfoss' hjemmeside har vejledninger.

Pris: Ca. 500 kr. pr. termostat.

Standard: Du kan få termostaterne med Danfoss' eget system eller den åbne standard Z-Wave.

Lysstyring: Philips Hue

Lysstyring: Philips Hue

Hvad: System af lyspærer, du styrer via smartphone eller tablet. Ud over kontrollere lysstyrken kan du også bruge Hue til en lang række indstillinger, til stemning eller energibesparelse.

Hvordan: Gør det selv-installation.

Pris: Startpakke med 3 pærer for 1.500 kr. Pærerne har en gennemsnitlig levetid på 5 år og bruger 80 % mindre energi end en traditionel elpære.

Standard: Fås til både iPhone og Android, der er også en del special-apps til Philips Hue.

LÆS OGSÅ: Styr lyset med mobilen

Intelligent lås: Kevo

Intelligent lås: Kevo

Hvad: En elektronisk lås med app til smartphone. Kevo låser selv op, når en af husets beboere nærmer sig, og du kan uddele tidsbestemte elektroniske nøgler til eksempelvis en håndværker.

Hvordan: Installér selv eller få hjælp af en låsesmed.

Pris: En lås med installationspakke koster fra 1.100 kr.

Standard: Kevo fås april 2014 kun til iPhone, men der arbejdes på en Android-version.

Vinduespudser-robot: Winbot

Vinduespudser-robot: Winbot

Hvad: Robotten klarer både våd- og tørrengøring og kommer rundt i alle vinduets hjørner. To mobile sugekopper sørger for at fastholde og flytte robotten på overfladen. Robotten giver dig automatisk besked, når den er færdig, eller hvis den løber ind i problemer.

Hvordan: Gør det selv-installation.

Pris: 2.300 kr. (på det amerikanske marked).

Standard: Winbot bruger en åben standard.

Plantesensor: Parrot Flower

Plantesensor: Parrot Flower Power

Hvad: Diskret batteridrevet sladrehank, der fortæller om dine planters velbefindende. Flower Power registrerer lysstyrke, temperatur, fugtighed, gødning og pH-værdier, og du kan følge det hele på mobilen. Her finder du også et digitalt bibliotek med plantetyper, dyrkningsvejledninger og andet.

Hvordan: Gør det selv-installation.

Pris: 380 kr. pr. sensor.

Standard: Parrot bruger en åben standard.